Asya

Karadeniz Bölgesinin Sınırları

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:59

Karadeniz Bölgesinin Sınırları

Gece Perisi
Karadeniz Bölgesinin Sınırları
Karadeniz Bölgesinin Özellikleri
Karadeniz Bölgesi

Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden birisidir. Anadolu’nun kuzey kesiminde yer alan bölge, kıyısında boydan boya yer aldığı denizin adıyla anılır. Doğuda Gürcistan sınırından batıda Adapazarı Ovası’nun (Akova) doğusuna kadar 1.000 km boyunca uzanan Karadeniz Bölgesi’nin güney sınırı Kuzey Anadolu Dağları’nın güney yamaçlarından geçer. Doğuda Gürcistan, güneyde Doğu Anadolu ve iç Anadolu, batıda Marmara bölgeleriyle çevrilen bölgenin kuzeyinde de Karadeniz yer alir. Genişligi 100-200 km arasinda değişen bölgenin yüzölçümü 141.000 km²’yi bulur. Karadeniz Bölgesi bu yüzölçümüyle Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 18’ini kaplar.

Rize, Trabzon, Bayburt, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya, Sinop, Kastamonu, Zonguldak ve Bolu illerinin tüm toprakları Karadeniz Bölgesi’nin sınırrları içindedir. Artvin ve Gümüşhane illerinin çok küçük bazı bölümleri Doğu Anadolu Bölgesi’nde kalır. Tokat ilinin büyük bölümü bölge sınırları içindedir. Çorum ve Çankırı illerinin yaklaşik yarısı İç Anadolu Bö1gesi’nin sınırlarına taşar. Büyük bölümleri Doğu Anadolu Bölgesi’nde kalan Erzurum, Erzincan; iç Anadolu Bö1gesi’nde kalan Sivas, Yozgat, Ankara, Eskişehir; Marmara Bölgesi’nde kalan Bilecik ve Sakarya illerinin bazi bölümleri Karadeniz Bölgesi’nin sınırları içindedir.

Ordu ilinde yer alan Melet Çayı’nın doğusu Doğu Karadeniz bölümü, Melet Çayı vadisinden Gerze yakınlarına kadar uzanan kesim Orta Karadeniz bölümu, Gerze’nin batısında kalan topraklar ise Batı Karadeniz bölümü adıyla anılır.

1985’te yapılan son nüfus sayımı sonuçlarına göre Karadeniz Bölgesi’nde 8 milyondan çok insan yaşamaktadır. Bölgede ortalama olarak kilometrekareye 62 kişi düşer. Doğu Karadeniz bölumünde kıyı şeridinin bazı kesimlerinde nüfus yoğunlugu kilometrekarede 200 kişiyi bulur. Bölge halkının yüzde 70’ini aşan bölümü kırsal yörelerdeki yerleşim yerlerinde, yüzde 30’a yakın bölümü de nufusu10 bini aşan 72 kentte yaşar. Bölgenin en önemli kentlerinden olan Zonguldak, Samsun ve Trabzon’un nüfusu 100 binden çoktur

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile