Asya

Güneydoğu anadolu bölgesinde gezilecek yerler

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:54

Güneydoğu anadolu bölgesinde gezilecek yerler

Gece Perisi
güneydoğu anadolu bölgesinde gezilecek yerler

Tarihi milattan 7000 yıl önceye, Yontma Taş Devri’ne kadar uzanan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, çok renkli bir kültürel mozaiğe de ev sahipliği yapıyor. Güneydoğu Anadolu’da Mezopotamya Ovaları’na doğru akan Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi bölgenin önemli kentleri bulunuyor. 5 kilometre uzunluğuyla Diyarbakır Surları bazalt taşından yapılmış, ülkemizin en uzun surları. Mardin, geleneksel estetik mimarisini koruyan, mutlaka görülmesi gereken sayılı kentlerden biri.
Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan topraklarda, üç din dünyasının paylaşamadığı İbrahim Peygamber yaşamış. Mezopotamya’nın önemli bir tarih ve kültür merkezi olan Harran’da, en eski İslam üniversitelerinin harabelerini arkeolojik kalıntılar arasında görmek mümkün.
Şanlıurfa ve Harran, dini inanışlara göre Nuh soyundan gelen ve dünyadaki büyük dinlerin babası olan İbrahim peygamberin yaşadığı kutsal yerler.

Gaziantep, Güneydoğu Anadolu’nun en önemli sanayi ve tarım yöresi. Gaziantep’e kadar gelmişken ünlü kebaplarından, lahmacunundan, baklavasından ve ilginç bir sentez olan Gaziantep mutfağına ait yemeklerden yemeden, yakınlarınız için bir kaç paket Antep fıstığı almadan ayrılacağınızı sanmıyoruz.
Zeugma ve Hasankeyf Güneydoğu’ya giden bir gezginin uğramadan, görüp de etkilenmeden edemeyeceği yerler. GAP projesi kapsamındaki su tutulmalarına kurban olacak bu iki antik kent sizde farklı duygular uyandıracak. Gaziantep, Nizip İlçesi’nin 10 km. doğusundaki Belkıs Köyü’nde, Fırat Irmağı kıyısında, Zeugma Antik Kenti bulunuyor. Tarih öncesi çağlardan beri kesintisiz yerleşime sahne olan bu antik kent, Fırat Irmağı’nın en kolay geçit verdiği iki noktadan birisinde yer alıyor. Zaten "Zeugma" adı da "köprübaşı" veya "geçit yeri" anlamını taşıyor. Günümüzde kentin üzeri 3-4 metrelik toprakla kaplı. Yaklaşık 20 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan antik kentin 1/3’ü, su tutulması nedeniyle Birecik Barajı göl alanı altında kalacak…

M.S. 2. yüzyılda en görkemli günlerini yaşayan Zeugma, Roma İmparatorluğu’nun en büyük dört kentinden biriydi. IV.Lejyon bölgesi karargahının burada bulunması nedeniyle yüksek rütbeli subayların ikamet ettiği, stratejik avantajları nedeniyle zengin tüccarların yaşadığı Zeugma gerçekten de önemli bir kentti. Ne var ki daha sonraları savaşlar ve doğal afetlerle bu görkemli kent yok oldu ve kalıntıları da toprak altında kaldı.

GAP

GAP, ülkemizin görece az gelişmiş bölgelerinden birisi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ilde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) uygulanmakta olan, çok sektörlü entegre bir bölgesel kalkınma projesi. Entegre niteliğiyle Proje, sadece barajlar, hidro-elektrik santralleri, sulama yapıları gibi fiziksel yatırımlarla sınırlı kalmayıp, bunların yanında ve birbiriyle eşgüdüm içinde tarımsal gelişme, sanayi, kentsel ve kırsal altyapı, haberleşme, eğitim, sağlık, kültür, turizm ve diğer sosyal hizmetler gibi sosyo-ekonomik sektörlerin geliştirilmesine yönelik yatırım ve etkinlikleri de içeriyor.

Adıyaman’ın kuzeydoğusunda, Nemrut Dağı’nda Kommagene Kralı I. Antiokhos için yaptırılan Anıt-Mezar yer alıyor. Nemrut Dağındaki anıt-mezarın doğu ve batısında tören terasları ve bu teraslarda da dev tanrı heykeller mevcut. Nemrut Dağını görebilmenin en ideal zamanı gün batımı… Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra, dünyanın en muhteşem gündoğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da ilgi çekici. Her yıl binlerce insan gündoğumu ve gün batışını seyretmek için Nemrut Dağı’na tırmanıyor. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı, çevresindeki Kommagene Uygarlığı eserleri ile birlikte ülkenin önemli Milli Parklarından biri. Nemrut Dağındaki dev heykeller ve tümülüs, Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü Milli Park sınırları içerisinde yer alıyor.

Mardin’de Süryani manastırlarına uzanıp, Midyat’taki evlerin muhteşem taş işçiliğine tanık olurken, Mardin çarşısında telkari ustalarının hünerindeki inceliğe şaşıracaksınız. Nemrut’ta gün doğuşunu izleyip, devasa heykeller arasında tanrılar katına yükseldiğinizi hissederken, Hasankeyf’te tarih sulara mı gömülecek diye kederleneceksiniz, Urfa’da ilk İslam üniversitesinin izlerini hayretle izlerken, sıra gecelerindeki müzik dostluğu sizi de sarmalayacak. Ağrı’yı, Van’ı, Van Gölü’nü, Akdamar, Çarpanak Adası’nı, adanın hüzünlü efsanesini, yamaç paraşütünden, su kayağına, raftingden trekkinge kadar alternatif sporların tadını çıkarıp, bölgenin muhteşem lezzetteki damak tadına bir kez daha hayran kalacaksınız.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Nemrut’u, Hasankeyf’i ve Mardin evlerini görmeden, Urfa’da çiğ köfte ve lahmacun yemeden, Halil-ür Rahman Gölü’nde balıklara ekmek atmadan dönmeyin.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile