Asya

Güneydoğu anadolu bölgesi yöresel yemekleri

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:54

Güneydoğu anadolu bölgesi yöresel yemekleri

Gece Perisi
güneydoğu anadolu bölgesi yöresel yemekleri

BABAGANUŞ (Diyarbakır)

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1 kilo patlıcan,
250 gram yoğurt,
5 adet iri çarliston cinsi biber,
1 avuç maydanoz,
1 çorba kasığı sadeyağ,
1 kahve kaşığı kırmızı biber,
birkaç diş sarmısak,
yeteri kadar tuz ve su.

Yapımı:
Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir. Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur. Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su bulunan bir kaba konur. Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür. Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır, iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur. Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir. Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir. Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli. Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı. Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli. Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı.

___________

Şişbelek

Malzemeler:
150 gr. kıyma
2 bardak un
1 bardak nohut
250 gr. koyun parça et
1 kuru soğan
1 kase yoğurt
1 yumurta
tuz karabiber
nane
kırmızı biber

Yapılışı:
Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim.Un su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalım.Kıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım,tuz karabiber ekleyelim.Hamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diye.Hamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelim.Hamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça ,kaynatalım.Nane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelim.Servis yapalım.Afiyet olsun.

_____________

İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER:

-750 gr. dana kıyması (iki kere çekilmiş)
-1,5- 2 su bardağı ince bulgur
-3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak.)
-1 avuç ceviz içi, 2 soğan
-Çam fıstığı, kuş üzümü (1’er çorba kaşığı)
-1 çorba kaşığı margarin
-1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
-2 kahve kaşığı kimyon
-1 kahve kaşığı kırmızı biber

YAPILIŞI:

İçinin Hazırlanması:

İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır.

1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur.
2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır.
3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır. Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir.
4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda kızartılır

___________

Borani

500 gr. pancar
1 orta boy kur soğan
200 gr. yağsız kıyma
100 gr. loğlaz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı margarin
Su

Önce pancarları iyice yıkayıp bir tencerede 2 – 3 dakika haşlayın. Haşlanan pancarları bir süzgüden geçirin. Suyu süzülen pancarları doğrayın. Eti yağla birlikte biraz kavurun. Kavrulmuş etin içine diş diş doğranmış soğanları koyup biraz daha kavurun ve içine salçasını koyu karıştırın. Bir gün önceden ıslatılmış loğazları süzerek kavrulan karışımın içine atın. Üzerine 3 su bardaüğı su ilave edin ve loğazlar pişene kadar kaynatın. Loğazlar piştikten sonra doğranmış pancarı içine katın. 1 – 2 taşım kaynatın ve yemeği ocaktan alın.

___________

LEBENİYE ÇORBASI

M a l z e m e l e r
* 500 gr. parça et,
* 1 su bardağı nohut,
* 500 gr. süzme yoğurt,
* 2 yumurta,
* 100 gr. un,
* 250 gr. pirinç,
* 125 gr. margarin,
* 1,5 tatlı kaşığı nane,
* Yeterince su.

HAZIRLANIŞI:

Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et tencereye konur. Üzerine biraz su ve tuz ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya yakın üzerine biriken köpükleri alınır, et ve nohut pişinceye kadar kaynatılır. Et ve nohut pişince içine pirinci ilave edilir, pirinçler iyice açılınca ateşten alınır. Diğer tarafta süzme yoğurda yumurta ve un ilave edilerek kısık ateş üzerinde iyice karıştırılır. Yoğurt ısınınca içine diğer tencerede bulunan tüm malzemeler suyuyla birlikte içine yavaş yavaş karıştırılarak boşaltılır. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir. Yağ tavasında yağ iyice kızdırılır, nane ile karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür. Çorbanız servise hazırdır.

____________________

MEFTUNE

Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
1/2 kilo göğüs bölümünden koyun eti,
1+1/2 kilo patlıcan,
1/2 kilo domates,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı karabiber,
1 çorba kaşığı tuz,
1/2 demet maydanoz,
2 diş sarmısak,
4 sivri biber,
1+1/2 limon
2 bardak su.

Yapımı: Et küçük parçalara ayrılır. Kırmızı biber, karabiber ve tuzla birlikte iyice karıştırılarak ovulur. Etler tencerenin dibine yerleştirildikten sonra üstüne üçer santim boyunda parçalara bölünmüş patlıcanlar yerleştirilir. Domateslerin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranarak, patlıcanların üzerine yayılır. Onların üzerine de çekirdekleri çıkarılmış ve ince ince kesilmiş sivri biberler konur. En üste ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz serpildikten sonra iki bardak su katılır ve tencere hafif bir ateşe oturtulur.
Yemek, salçası suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilince tabaklara konur. İki diş ezilmiş sarmısakla birbuçuk limonun suyu iyice karıştırılarak tabakların üzerine azar azar döküldükten sonra servis yapılır.
__________________________

PEYNİRLİ HELVA

MALZEMELER
½ kg eriyen cinsten taze peynir
Yarım kilo pirinç unu
600 gram şeker
250 gr yağ
1,5 bardak su
HAZIRLANIŞI
Şeker, su içinde eritildikten sonra pirinç unu ilave edilir. İyice karıştırılıp bulamaç haline getirilir. Yağ eritilip bulamaca karıştırılır ve iyice karıştırılır. Peynir ufalanarak bu bulamaca ilave edilir. Peynir tam eridikten sonra, peynirli helva hazır demektir.

____________________

LIKLIKI

MALZEME
1 kg çekilmiş buğday
250 gr iç yağı
1 kilo domates
Salça
Biber
Tuz
Çok ince kıyılmış bir baş soğan
HAZIRLANIŞI
Çekilmiş , buğday ıslatılır. Çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Diğer malzemeler birbirine karıştırılır. Açılan köftelerin içine bırakılır. Bilye şeklinde yuvarlanır. Diğer taraftan bir tencerede bir kaşık yağ ile yarım kaşık salça kızdırılarak su ilave edilir. Köfteler içine aktarılır. Bir müddet kaynat kaynatıldıktan sonra servis yapılır.

_________________
DOLMALI KÖFTE

MALZEME
1,5 kg bulgur
1-2 kg kıyma
Tuz,biber, salça,yağ
HAZIRLANIŞI
Bulgur ıslatılır. Dinlenmeye bırakılır. Diğer malzemeler birbirine karıştırılarak kavrulur. Dinlenen bulgur çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Fincan şeklinde açılıp malzeme içine doldurulur ve ağızları kapatılır ve kızgın yağda kavrulur.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile