Azize

Allahın biz insanları sevdiğini, koruduğunu, görüp gözettiğini nasıl anlarız?

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:38

Allahın biz insanları sevdiğini, koruduğunu, görüp gözettiğini nasıl anlarız?

Ahiret Yolcusu
Allah’ın biz insanları sevdiğini, koruduğunu, görüp gözettiğini nasıl anlarız?

  • Allah da insanı değerli ve üstün varlık olarak yaratmıştır. Kur’an’da geçen "Biz, gerçekten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık" (İsra suresi, 70) ayeti insanın üstün ve değerli bir varlık olarak yaratıldığını belirtmektedir.
  • Allah insanı özenle yaratmıştır. Allah şöyle Kur’an’da buyurur: "Biz gerçekten insanı en güzel biçimde yarattık. (Tin suresi, 4)
  • Allah Kur’an’da insana yakın olduğunu çeşitli ayetlerde belirtmiştir. Yüce Allah şöyle buyurur: "Kullarım beni sana sorduklarında bilin ki ben onlara çok yakınım…" (Bakara suresi, 186)
  • Allah’ın insanları sevdiğinin en güzel göstergesi verdiği nimetlerde kendini göstermektedir. Allah, insanın varlığını sürdürmesi için evrendeki her şeyi onun emrine vermiştir. İnsanın hayatını sürdürebilmesi için; havaya, suya, yiyeceklere, giyeceklere ihtiyacı vardır. Evrendeki bütün kaynaklar ve varlıklar bizim yiyecek, giyecek ve diğer ihtiyaçlarımızı karşılamak için yaratılmıştır. Allah Kur’an’da şöyle buyurmaktadır: "Allah, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı." (Bakara suresi, 29)
  • Allah insanı diğer varlıklarda bulunmayan akıl, irade, düşünme, bilme gibi yeteneklerle donatmıştır. Aklı ve düşüncesi ile iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, faydayı zarardan ayırt eder. Çevresinde olup bitenleri anlar ve değerlendirir. İradesini kullanarak da davranışlarını kontrol eder ve onu iyiye, güzele yönlendirir.
  • Allah, sonsuz merhametinin gereği olarak bizim doğru ve dürüst bir şekilde yaşayabilmemiz için iyi ve kötü yolları göstermiştir. Bunun için kitap ve peygamberler göndermiştir. Bütün bunlar Allah’ın biz insanları çok sevdiğinin ve bize değer verdiğinin en açık delilidir.
  • Allah, insanın sahip olduğu akıl, din, namus, onur, mal ve can gibi değerleri kutsal saymış, koyduğu emir ve yasaklarla onun bu değerlerini koruma altına almıştır. İnsanın Allah katındaki değerinin ve sevgisini ifadesi olarak, "bir insanı öldürmek, bütün insanlığı öldürmeye" eş değer bir suç olarak kabul edilmiştir.

  • Allah’ın varlığına, birliğine gönülden inanır, onu çok anar ve ondan yardım dilersek onu kalbimizde hissederiz.
  • Allah’ın varlığına, birliğine gönülden inanır, onu çok anar ve ondan yardım dilersek onu kalbimizde hissederiz. O, çocukların ve iyi insanların her zaman yanında ve yardımcısıdır. O, kendine inananlarla beraberdir, güçsüzlerin, çaresizlerin yardımcısı ve en büyük dostudur. Çünkü Allah koruyucu, bağışlayıcı, her şeyi işiten, bilen, gören ve her şeye gücü yetendir. Yüce Allah Kur’an’ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: " Allah’a gönülden bağlanıp, ona karşı gelmekten sakınan kimseye yüce tanrı (her işte) sıkıntıdan çekip kurtaracağı bir yol gösterir ve onu hiç beklemediği yerden rızık ihsan eder, çünkü kim Allah’a güvenip gönülden bağlanırsa yüce Allah ona yeterlidir." (Talak, 2-3)

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile