Derin

Camilerin fonksiyonu nedir

Bu konu Derin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Derin
Derin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8491
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 11:03

Camilerin fonksiyonu nedir

Ahiret Yolcusu
kısaca camilerin fonksiyonu nedir,
camilerin fonksiyonu nedir kısa,
camilerin fonksiyonu nedir vikipedi

Allah Rasülü döneminde Mecidi nebinin manevi imar açısından icra ettiği fonksiyonları şöyle sıralayabiliriz.

1-) Mabed ibadet merkezi : Mescidi nebinin ilk inşa amacı ve ilk fonksiyonu ibadet mahalli oluşudur. Yeryüzünün her tarafı namaz kılmaya elverişli kılındığı halde cemaatin bereketi sebebiyle mescid ve camilerde birlikte namaz teşvik edilmiştir. Kuranı kerim mescidlerin mabet fonksiyonunu şu ayetle işaret etmektedir. Bir takım evler mabetler vardır ki Allah bu evlerin yücelmesine ve içlerinde adının zikredilmesine izin vermiştir. Orada sabah akşam öyle kimseler zikrederki onlan ne ticaret nede alışverişin kendilerini Allahı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekat vermekten alıkoymadığı erlerdir.

2-) Eğitim ve öğretim merkezi ( mescidi nebinin mabed dışında en önemli fonsiyonu eğitim ve öğretim merkezi olmasıydı. Allah Rasülü ashabını mescidinde eğitirdi. İnen ayetlerin ışığında yenisinin temel değerlerini öncelikle bilgi olarak ashabını talim ederdi. Ardından bu dinin ibadet ve ahlak esaslarını benimseme noktasında sohbetleriyle onları yönlendirirdi. Sahabiler meyvelerin güneşten aldığı ısı ve enerjiyle olgunlaşması gibi Allah Rasülünün sohbetinde yetişirlerdi.

{KES]3-) devlet Merkezi : Hz. Peygamber Medine’de nübüvvet göreviyle birlikte devlet başkanlığınıda yürüten bir konumdaydı. Bu yüzden bütün siyasi, idari ve diplomatik hizmetleri mescide görürdü. Valileri , kumandanları, vergi tahsildarlarını burada tayin eder, kendileriyle burada görüşürdü. Dış devletlerin temsilci ve elçilerini burada kabul ederdi.her türlü siyasi ve idari toplantı ve mekanda yapılırdı.

4-) adalet merkezi :Medine’de yaşayan Müslüman ve Yahudi toplumları kendi hukuk sistemlerine göre yaşıyorlarsa her türlü adli problemleri mescide görüşüp karara bağlanır, cezai müeyyidler burada uygulanırdı. Her türlü talep ve şikayet buraya ulaşırdı.

5-) Danışma meclisi: Ashab dünya ve ahirete müteallik her türlü müşkilini burada ya kendi aralarında yada Allah Rasülü ile görüşerek meşveret ederdi. Sahabiler şahsi, ailevi ve ictimai problemlerini burada çözerdi.

6-)Konaklama yeri: aşrı saadetle evi ve yuvası olmayan sahabilerin barınma yeri mescidi nebinin sofasıydı. Gerek misafir olarak, glen taşralılar gerekse medinede yaşayan evsiz Müslümanlar burada barınılardı. Özellikle ashabı suffa bu mekanın leyli ( yatılı talebeleri gibiydi. )

7-) spor ve gösteri merkezi: Asrı saadette başka mekan olmadığı için her türlü askeri eğitim orada yapılır ve her tür spor ile yabancı heyetlerin gösterileride mescidi Nebevide izlenirdi. Nitekim habeşisistan’dan gelen bir kılıç kalkan ekibinin mescidi Nebevide icra edilmiş Hz. Aişe validemizde Hz. Peygamberin arkasında onun rıdasına bürünerek bu ekibin gösterilerini seyretmişti. Asrı Saadette bu şekilde şahsi ve ictimai hayatın merkezi haline gelen camii İslam medeniyet tarihi boyunca bu fonksiyonunu sürdüre gelmiştir. Nitekim asrı saadetten sonra kurulan ve gelişen eğitim öğretim kurumları medreseler, askeri eğitim alanları olan kışlalar sosyal dini hayatın parçası haline gelen tekke ve zaviyeler ile ticari hayatın merkezi mesabesindeki bedesten, çarşı ve pazarlar, cami merkezli olarak gelişmiştir. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı döneminde medreseler, camilerin etrafında topluma ışık saçan müesseseler olarak örgülenmiştir. Köyler cami ve musalla merkezli olarak kurulmuştur. Günümüzde özellikle ülkemizde camiler mabed fonksuyonunda yanında kuranı kerim okuma dini bilgi öğrenme amacıyla yaygın eğitim veren bir müessese niteliğindedir. Bu yüzden camedi isteyenlere namaz vakitleri dışında belil bir plan dahilinde din eğitimi verilebilmektedir. Özellikle yaz aylarında caimeler genç yavrular için kuran eğitimi merkezi özelliği taşımaktadır. İslamın şairi konumundaki cami , minane ve mabetler bulundukları coğrafyanın hangi medeniyete ait olduklarını gösteriyorsa da o medeniyetin devamı , cami veya mabedlerin manevi imarıyla mümkündür.

Bu yüzden bu gün mabed dikmek ve cami inşa etmek noksanıda Müslümanların gayretlerini takdir etmemek mümkün değildir.


Cevap: Camilerin fonksiyonu nedir

Ahiret Yolcusu
CAMİLERİN İŞLEV VE FONKSİYONLARI

1-Camiler yerleşim merkezlerinin teşekkülünde belirleyici rol oynamışlardır. Müslüman toplumlar cami merkezli şehirler kurduğu gibi bir şehirde cami ve mescidlerin bulunması o şehrin İslam şehri olduğunun alameti olmuştur.

2-Camiler, Müslümanların problemlerinin çözüme kavuşturulduğu, birlik ve beraberliklerinin pekiştirildiği ve İslam kardeşliğinin temellerinin atıldığı böylece toplumda ortak bir şuurun oluşturulduğu kutsal mekanlardır.

3-Camiler ibadet yeri olması özelliğinin yanında; vaaz, hutbe ve irşat faaliyetlerinin yapılmasıyla birer yaygın din eğitim merkezleri görevini de üstlenmiştir. Ayrıca çeşitli kurslarla genç, yaşlı, istekli olan kimselere din eğitim ve öğretim hizmetleri verilmektedir.

4-Günde 5 vakit camilerde okunan ezanlarla Müslümanlar namaza çağrılmakta, aynı zamanda da topluma “zaman bilinci” kazandırılmaktadır. Böylece Müslüman halklar hem ibadetlerini zamanında ve cemaatle yapmakta hem de zamanlarını ayarlayarak daha iyi değerlendirmektedirler.

5-Camilerde namaz kılan Müslümanlar, genç, yaşlı, fakir, zengin, amir, memur hangi meslek ve statüde bulunursa bulunsun aynı safta yan yana durarak her türlü ayrılıkçı fikir ve tutumu bir kenara atmış olurlar. Böylece toplumsal kaynaşma ve bütünleşme sağlanmış olur.

6-Camilerde imama uyularak cemaatle kılınan namazlarda, Müslümanlar aynı hareketleri imam önderliğinde aynı anda yaparak, liderlere uymayı ve disiplin eğitimini öğrenmiş olurlar.

7-Camiler, İslam ümmetinin temellerinin atıldığı, aynı kıbleye yönelerek “kıble bilincinin” kazanıldığı, küçük-büyük cemaatlerin oluşturulduğu ve Yaradan’a misafir olunduğu yerlerdir.

8-Camiler birer kültür merkezleridir. Özellikle Osmanlılar döneminde camiler külliyeleri ile birlikte inşa edilerek, kültür merkezleri olmuşlardır. Günümüzde de camilerin yanına Kur’an kursları, toplantı salonları, kütüphaneler, aşevleri yapılmalı; insanlara faydalı çeşitli kurslar açılarak da hem ibadet yeri ve hem de ilim, sanat ve kültür merkezleri haline getirilmelidir.

9-Camilere çocukların da getirilmesiyle, onların toplumsallaştırılmasına katkıda bulunulmuş olur. Ayrıca camiler, genç ve yaşlılar arasında bir köprü vazifesi görür.

Camilerin fonksiyon ve işlevleri ilk zamandan günümüze kadar devam etmiştir. Ancak Müslümanların şart ve durumlarına göre değişmektedir. Yukarıda saydığımız maddeler çoğaltılabilir. Sanırım saydıklarımız camilerin önemini yeteri kadar ortaya koymaktadır.


Cevap: Camilerin fonksiyonu nedir

Kayıtsız Üye
güzel ya ödevim bitti en sonunda 😉

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile