Asya

Ramazan Ayına Girerken Vaaz

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:23

Ramazan Ayına Girerken Vaaz

Ahiret Yolcusu
Ramazan Ayına Girerken Vaaz,
Ramazan Ayına Girerken Dini Sohbet

RAMAZAN AYINA GİRERKEN

Ferdi hayatta dindarlığın, sosyal hayatta huzur, dayanışma ve kaynaşmanın yoğun olarak yaşandığı af, mağrifet ve bereket mevsimi Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz.

Yıl içerisinde gönüllerin yumuşadığı, rahmet kapılarının açıldığı geceler, günler ve aylar vardır. İşte bunlardan biri de peygamberimiz (s.a.v)’in “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluştur” diye haber verdiği Ramazan ayıdır.

Bu ay, öğrenmek, anlamak ve gereklerini yerine getirmek üzere okuyan herkesin zihninde ve kalbinde farklı, kalıcı ve derin izler bırakan yeryüzünde en çok okunan Kur’an-ı Kerimin indirildiği ve aynı zamanda nimetlerin kadrinin bilinmesine vesile olan, insanda şükran hisleri uyandırarak, yoksulların çaresizlerin halinden anlama şuuru veren ve maddenin esaretinden kurtararak “sabır” denilen en yüksek ahlaki bir meziyete eriştiren oruç ibadetinin farz kılındığı bir aydır.

Ramazan ayının ve oruç ibadetinin önemi Kur’an-ı Kerimde şöyle ifade edilmektedir. “Ramazan ayı öğle bir aydır ki onda Kur’an indirilmiştir. Kur’an ise insanlara yol göstericidir. Doğruyu eğriden, hakkı batıldan ayıran delillerin kaynağıdır. Kim o aya kavuşursa onu oruçla geçirsin…” (Bakara, 185), “Ey iman edenler! Oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki bu sayede (kötülüklerden) korursunuz” (Bakara, 183).

Maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı ve mükafatlarının sınırsız olarak verildiği bu manevi iklimi, çok iyi değerlendirmeliyiz. Özümüze dönerek, gaflet ve cehalette geçen günlerimizi sorgulamalı, hata ve günahlardan temizlenme isteğimizi artırarak kendimizle hesaplaşmalıyız. İyi ve güzel davranışları artırarak, geçici ve kötü şeyleri de terk ederek onbir ayın geride bıraktığı manevi kirleri temizlemeye çalışmalıyız.

Ramazan ayı oruç ayıdır, Kur’an ayıdır kıyamete kadar insanlığa ışık tutacak Kur’an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Bin aydan daha hayırlı “Kadir gecesini” içinde barındırmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) İnanarak ve hikmetinin şuuruna vararak bu ayın gündüzlerini oruç tutarak gecelerini namaz kılarak geçiren kişinin geçmiş günahlarının affedileceğini müjdeliyor.

Bu ayın feyiz ve bereketinden azami derecede istifade etmeye çalışalım. Akrabalarla olan ilişkilerimizi artıralım. İhtiyaç sahiplerini görüp gözeterek dertlerine daha fazla yardımcı olmaya çalışalım. Fert ve toplum olarak huzura, sevgiye ve saygıya, yardımlaşmaya ve birbirimizi anlamaya ihtiyacımız vardır. Günlük hayatımızda kişisel zaaflardan dolayı ortaya çıkan bir takım eksiklikleri ve hataları Ramazan ayını fırsat bilerek giderelim.

Bu vesile ile Ramazan Ayının bütün isllam alemine, aziz milletimize, tüm insanlık alemi için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Haktan niyaz ederim..

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile