Azize

Casus yazılım nedir?

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:33

Casus yazılım nedir?

NotuiteSane
Casus yazılım nedir?

Casus yazılımlar, genelde onayınızı almadan reklamlar görüntüleyen, kişisel bilgi toplayan veya bilgisayarınızın yapılandırmasını değiştiren yazılımlar için kullanılan genel bir terimdir.
Casus yazılımlar genelde reklam görüntüleyen yazılımlarla (reklam yazılımı adı verilir) veya kişisel ya da önemli bilgileri izleyen yazılımlarla ilişkilidir.
Bu, reklam görüntüleyen veya çevrimiçi etkinliğinizi izleyen tüm yazılımların kötü amaçlı olduğu anlamına gelmez. Örneğin, ücretsiz bir müzik hizmetine abone olabilir ve hedefe yönelik reklamlar alarak "ödeme yapmayı" kabul edebilirsiniz. Kullanım koşullarını anlar ve bunları kabul ederseniz, bunun makul bir anlaşma olduğuna karar vermiş olabilirsiniz. Şirketin size hangi reklamları görüntülemesi gerektiğine karar vermesi için çevrimiçi etkinliğinizi izlemesini de kabul etmiş olabilirsiniz.
Casus yazılımlar ise bilgisayarınızda can sıkıcı değişiklikler yapar ve bilgisayarın yavaşlamasına veya çökmesine neden olabilir.
Bu programlar Web tarayıcınızın giriş sayfasını veya arama sayfasını değiştirebilir, tarayıcınıza gereksinim duymadığınız veya istemediğiniz yeni bileşenler ekleyebilir. Bu programlar, ayarlarınızı geri yüklemenizi de oldukça zorlaştırır.
Tüm bu durumlarda önemli nokta, sizin (veya bilgisayarınızı kullanan bir başkasının) yazılımın ne yaptığı konusunda bilgi sahibi olması ve yazılımın bilgisayara yüklenmesini kabul etmesidir.
Casus yazılımlar ve diğer istenmeyen yazılımlar bilgisayarınıza birkaç yolla yüklenebilir. Genel bir hile olarak, bir müzik veya dosya paylaşım program gibi başka bir yazılımla birlikte gizlice yüklenirler.
Bilgisayarınıza her program yüklediğinizde, lisans sözleşmesi ve gizlilik bildirimi de dahil tüm bildirimleri dikkatle okuduğunuzdan emin olun. Bazı durumlarda, belirli bir yazılım yüklemesinin istenmeyen yazılımlar içerdiği belgelenir; ancak bu bilgi, bir lisans sözleşmesinin veya gizlilik bildiriminin sonunda belirtilebilir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile