Asya

Adanada eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:54

Adanada eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri

Beyaz Gül
Adana da eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri nedir,
Adanada eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri hakkında bilgi
Adananın Yöresel Kıyafetleri

Yöresel Kıyafetler

Günümüzde geleneksel giysilerin özgün biçimlerine ancak düğünlerde ve benzeri etkinliklerde rastlanır. 200 yıllık Bartın mahalli kıyafetlerinin geleneksel özellikleri; erkek giyiminde tamamen kaybolmasına karşın, bayan giyiminde ve takılarda nispeten yaşamaktadır.

Erkek giyimi : Bol ağlı pantolon, yelek, yakasız mintan ve kuşaktan oluşurdu.

Bayan giyimi : Genç kızlarda , Uskufa veya Kutnu yelek, İpek Göynek, Şalvar, Tombaklı Kemer ile Tel Kırma veya Çatku Yazma ve üstüne değerli mücevherlerden oluşan Taçla karakterize edilirken;Kadınlarda, Göynek, Şalvar ve zaman zaman da eski desenleri taşıyan yazmadan oluşur.

Bayan Kıyafetlerinin Özellikleri
Göynek veya İçlik: El aaagahlarında dokunan pamuklu beyaz kumaştan yapılır. Uzun kollu, yuvarlak, kare veya V yakalı iç giyimidir.

Uskufa Yelek: Sarı zeminli parlak kumaştan, üzerine gül, karanfil, lale ve badem gibi çiçek veya baklava motifleri işlenerek yapılır. Topuklara kadar uzanan kolsuz yelektir. Önü açık, Belden iki kanca ile iliklenir. Eteği, iki yanında birer yırtmaçlı olup, omuz başlarında 10’ar adet siyah püskül bulunur.

Kutnu Yelek: Uskufa’nın bele kadar kısasıdır. İçliğin üstüne giyilebildiği gibi uskufanın üstüne de giyilebilir. Yaka ve omuz kenarları kalın sırmalı şeritlerle, ön kısmı da göğüs altına kadar altın sırma ve ipliklerle süslenir.

Bulüz: Satentilyon kumaşlardan yapılan bir çeşit yelektir. Kısa yelekten farkı daha ince kumaşlardan yapılmasıdır. İç göyneğin üzerine giyilir.

Şalvar: Çeşitli renklerdeki değerli kumaşlardan bol olarak yapılır. Belden ve topuktan lastiklidir.

Kuşak(Acemşalı): Çeşitli renklerde ipekli kumaşlardan yapılır. Yurdumuzun birçok yöresinde kullanılan kuşaklarla aynıdır.

Tombaklı Kemer: Pamuklu dokumadan yapılır. Tokası mercan taşlarla süslü ve iki tombaklıdır.

Çatkı: Kadınların başlarına kullandıkları bir başörtüsüdür. Tülbent üzerine puldan işleme başörtülerini genç kızlar düğünlerde “Sıra”ya çıktıklarında kullanırlar. Başlarına giydikleri fesin üzerine örtülür ve tokayla tutturulur.

Adanada eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri
Adanada eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile