Asya

Zonguldakta eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri

Bu konu Asya tarafından 1 ay önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
4 Ağustos 2024, 2:53

Zonguldakta eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri

perikızı
Zonguldak ta eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri nedir,
Zonguldakta eskiden giyilen yöresel kıyafetlerin özellikleri hakkında bilgi
ZONGULDAK YÖRESİ KIYAFETLERİ

ERKEK 1- Keçe Küllah 2- Yazma 3- Gömlek 4- Cepken – Yelek 5- Şalvar 6- Kuşak 7- Çorap 8- Çizme
KADIN 1- Çapkı 2- Kep 3- Teke Fes 4- İç Gömlek 5- Şalvar 6- Kemer (Gümüş – Altın) 7-Kuşak 8- Gerdanlık 9- Yelek 10- Kapama 11- Yün Çorap 12- Yemeni 13- Bindallı

Ekonomik koşulların doğrudan belirlediği yaşam biçiminin sonucu yaygınlaşan hazır giyim anlayışı geleneksel giyim kuşamı da temelinden sarsmış değiştirmiştir. Kırsal kesimde günlük dış giysi genellikle basma pazen divitin; İç giysiler ise evlerde dokunan keten (Kdz.Ereğli’de elpek bezi Çaycuma’da pelemet bezi) ya da pamukludandır. Başa önce fes giyilir fes üstüne oyalı yemeni (abacuk) üzerine de tülbent (yazma) bağlanır. Çevresi metal pullu renkli boncukluoyalı olan tülbentlere “atça” sarı yeşil renkli dallı pullu olanlara da “çatkı” denir.

Gömlek adı verilen ve dizlere kadar uzanan iç giysi sıfır yaka önden düğmeli uzun loşudur. Gömleklerin yaka kol ağızları ve önleri dantelle süslüdür. Özel günlerde üstü sim işlemeli “telli yelek” “kutnu yelek” (ipekle karışık pamuklu kumaş) giyilirdi. İpekli kumaşa sırma ile işlenmiş cekete benzer yelek olan “kapale” ile “ustufa” geleneksel kadın giysilerinin özgün biçimlerindendir. Ustufaların içi pamuk astarlı olup kol ağızları yakası dantelli ve önü boydan boya açıktır. Ustufa ve kapalenin bir başka türü olan çitare adlı yelekler de kırsal kesimde kullanılan yaygın bir giyim örneğidir. Güllü kutnu kutnu çitare yalancı çitare zenne (kışın giyilen uzun kollu) bilinen çitare türleridir. Yeleklerin çevresi kol ağızları siyah şeritli (kaytan) bilinen çitare türleridir. Yeleklerin çevresi kol ağızları siyah şeritli (kaytan)yakaları “harç divdik çıkartma gibi adları olan işlemelerle süslüdür. Yeleğin üzerine “acemşal” denen büyük kuşak sarılır. Genç kızlar kuşağı önden diğerleri arkadan bağlar. Gömleğin altına pijema biçimi don giyilir. Süslü olanlara “çözme don” kırmızı ve beyaz bezden parçalı olana “al don denir.

Günlük yaşamda pazen ya da divitinden dikilmiş pijema üstüne koyu renkli kumaştan bol etek üzerine ya da gömlek-yelek ya da entari giyilir. Çarşaf yörede pek kullanılmaz; yerine tülbent yazma yemeni (desenli desensiz kenarları oyalı oyasız) atkı poğ kullanılır.

Kadınlar ve erkekler ayaklarına kendi ördükleri çorap; ayakkabı olarak da manda derisinden yapılmış “çırak” giyerler. Kadın çorapları beyaz zemin üzerine renkli işlemeli-renkli motiflerle süslü ya da renksiz motiflidir.

Erkekler yakasız sık düğmeli mintan (göynek) üzerine yelek kalın ceket (aba) altına “pamtur” ya da “zıbka” ayağa da “çapula” giyerlerdi.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile