Ayfer

Fotosentez Olayı

Bu konu Ayfer tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Ayfer
Ayfer
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 3167
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 11:18

Fotosentez Olayı

Kayıtsız Üye
fotosentez olayı nedir bilgi lazım


Cevap: Fotosentez Olayı

Deli Sevdam
Fotosentez Olayı

Foto-sentez, ışık enerjisi ve doğadaki karbon ile su birleşiminde ortaya çıkan bitkiler için yaşam anlamına gelen, besin zincirine verilen isimdir.

Canlılar büyüyüp gelişebilmek için çeşitli besin maddelerine gereksinim duyar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini kendileri ya*pamazlar, hazır besinle beslenirler. Hazır besinle beslenen canlılara tü*ketici (heterotrof) denir. Yeşil bitkiler kendi besinlerini kendileri ya*par. Kendi besinini yapan canlılara üretici (ototrof) denir. Üretici ile tüketiciler arasında ayrıştırıcılar yer alır.

Yeşil bitkiler; kökleri ile topraktan su ve suda çözünmüş madensel maddeleri, yaprakları İle de havadan karbon dîoksidi alır. Aldıkları bu maddeleri yeşil yapraklarındaki klorofil yardımı île güneş ışığı altında organik besin maddelerine dönüştürür. Bu olaya fotosentez (karbon özümlemesi) denir. Foto kelimesi ışık enerjisi, sentez kelimesi ise birleştirme anlamlarını içerir. Bu manada fotosentez, ışık enerjisi ile su ve karbon dioksidin birleştirilerek besin oluşturulması olayını açıklar.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 8 Kayıtlı Üye
  • 25178 Konu
  • 61 Cevap
  • Son Üye: Zerda