lord

Ağız Nedir, Ağız Ne Demek

Bu konu lord tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
lord
lord
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 3524
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 12:32

Ağız Nedir, Ağız Ne Demek

Kara Sevdam
Ağız Nedir

İnsanlarda ve hayvanlarda yüzün ön ve alt bölümüne açılan, konuşmağa, yemek yemeğe su içmeye ve nefes almağa yarayan üst ve alt çeneler arasındaki boşluk.

Anatomi ve fizyoloji bakımından ağız, besinlerin çiğnendiği, salya ile karıştığı boşluk ve tat duygusunun alındığı yerdir, önde Ve arkada olmak üzere iki deliği vardır. Ön deliği üst ve alt dudaklarla çevrilmiştir. Boğaz denilen arka kısmında dil kökü, küçük dil bulunur ve ağzı yutakla birleştirir. Tavanın ön bölümünde sert damak, arka bölümünde yumuşak damak bulunur.

Ağız boşluğu, diş kemikleri ile iki. ye ayrılmıştır. Diş kemiklerinin dışı ile yanaklarının içinde bir boşluk bulunur. Ağız boşluğunun içi mukoza ile örtülüdür ve tükürük bezlerinin kanal deliklerinin açıldığı delikler vardır.

İnsanların ağızlarına götürdükleri besinler, keser dişler, köpek dişleri ve azı dişleri vasıtası ile salyaların yardımı ile yutulacak bir duruma getirilir. Nişastalı ve şekerli besinler üzerine kimyasal ilk etki yapılır ve besinler sin dirim için hazırlanmış olur.

Besinlerin bu şekilde sindirim için hazırlanması, çiğnetme olayının meydana gelmesi ile mümkündür. Çiğneme kasları yardımı ile, alt çenenin kalkıp inmesi ve dilin, ağzın içine giren besinleri, dişlerin etrafında dolaştırması sayesinde besinler, yutulacak bir duruma getirilir.

En önemli organlarımızdan biri olan ağzın daima temiz tutulması, dişlerin yemeklerden sonra yıkanması, başlaması çok kolay olan ağız hastalıklarının meydana gelmesini önlemiş olur.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 8 Kayıtlı Üye
  • 25178 Konu
  • 61 Cevap
  • Son Üye: Zerda