Meryem

Günlük Yaşamda Empatinin Önemi

Bu konu Meryem tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Meryem
Meryem
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8490
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 7:12

Günlük yaşamda empatinin önemi

Kayıtsız Üye
Günlük yaşamda empatinin önemi nedir )?


Cevap: Günlük yaşamda empatinin önemi

Menekşe
Empati ve Empatinin Günlük Yaşamdaki Önemi

Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır;
1. Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakmak,
2. Karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve hissetmek,
3. O kişiyi anladığını ona ifade etmek.
Empati kurmuş sayılmamız için, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamamız gereklidir. Karşımızdakinin yalnızca duygularını veya yalnızca düşüncelerini anlamış olmak yeterli değildir. Empatiyi tanımlarken bu noktayı vurguladığımızda, empatinin iki temel bileşeninden söz etmiş oluyoruz. Bunlar empatinin bilişsel ve duygusal bileşenleridir. Karşımızdakinin rolüne girerek onun ne düşündüğünü anlamamız, bilişsel nitelikli bir etkinlik (bilişsel rol alma/bilişsel perspektif alma), karşımızdakinin hissettiklerinin aynısını hissetmemiz ise duygusal nitelikli bir etkinliktir (duygusal rol alma/duygusal perspektif alma). Bilişsel rol alma duygusal rol almanın ön şartı sayılabilir. Empatinin bileşenlerinin ne olduğu konusunda araştırmacılar arasında, bazı görüş farklılıkları vardır. Örneğin Hoffman’ a (1978) göre empatinin, bilişsel, duygusal ve güdüsel (motivasyonel) olmak üzere üç bileşeni vardır. Bazı araştırmacılar empatinin bilişsel yönünü, bazıları ise duygusal yönünü vurgulamaktadır. Fakat çoğunluğun üzerinde uzlaştığı görüş, empatinin bilişsel ve duygusal bileşenlerden oluştuğu yolundadır.
Empati profesyonel alanlarda yani danışma/terapi ortamlarının yanı sıra günlük yaşamın her kesiminde insanları birbirine yaklaştırma, iletişimi kolaylaştırma özelliği vardır. İnsanlar kendileriyle empati kurulduğunda, anlaşıldıklarını ve kendilerine önem verildiklerini hissederler. Başka insanlar tarafından anlaşılmak ve değer verilmek ise bizi rahatlatır; kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.
Empati sadece kendisiyle empati kurulana yararı olan bir etkinlik değildir. Empati, empatiyi kuran kişi için de önemlidir. Empatik becerileri ve eğilimleri yüksek olan, bu yüzden de diğer insanlara yardım eden kişilerin, çevreleri tarafından sevilme ihtimalleri artar(Bell ve Hall(1954). Yaptıkları araştırmada, liderlik özelliğine sahip olan kişilerin empati kurma becerilerinin yüksek olduğunu belirlemişlerdir.
Yapılan çeşitli araştırmalarda, çok sayıdaki değişken ile empatik beceri ve eğilim arasında ilişki bulunmuştur. Örneğin bir araştırmada, piyano ve keman çalan gençlerin empatik becerileri ve kendilerine yönelik saygı düzeyleri, müzikle uğraşmayan gençlerinkine oranla daha yüksek bulunmuştur (Hietolahti Ansten ve Kalliopuska, 1991). Benzeri bir araştırmada, kedi köpek gibi evcil hayvanların beslendiği evlerdeki çocukların empatik becerileri (bilişsel ve duygusal rol alma becerileri), evcil hayvan beslenmeyen evlerdeki çocukların empatik becerilerine oranla daha yüksek bulunmuştur(Poresky ve Hendrix, 1990). Bu bulgular, kişilerin ilgi alanları ve empatik becerileri arasında ilişki bulunduğu anlamına gelmektedir. Müzik, evcil hayvan gibi uğraşlar edinmek, muhtemelen kişilerin empatik anlayışlarını, becerilerini artırmaktadır.
Bir başka araştırma sonucu da yetişkinlerin sahip oldukları empatik ilgi ile bu kişilere çocukluklarında yöneltilen ana-baba tutumları arasında ilişki bulunduğu ortaya çıkmıştır. Örneğin, bir araştırmaya göre, meraklarına, anne ve babalarından karşılık bulan çocuklar yetişkin olduklarında, aynı ortamda yetişmeyenlere oranla daha yüksek empatik ilgiye sahip olmaktadırlar(Koestner ve diğ., 1990). Anne-baba tutumları çocukların empatik tutum kazanmasında önemli bir yere sahip olmaktadır.
Araştırmalara göre empati kurma becerisi ile işbirliği arasında da ilişki vardır(Marcus, Telleen ve Roke, 1979). Empatinin kişilerarası iletişimi kolaylaştırıcı özelliği bilindiği için, empatik becerilerini artırmak amacıyla çeşitli meslek mensuplarına empati eğitimi verilmektedir. Örneğin hekimlere, hekim adaylarına (Ward ve Stein, 1975; Fine ve Teerrien, 1977), hemşirelere (Herbek ve Yammarino, 1990), ticaretle uğraşanlara (McEuen, 1985), hatta satış elemanlarına (Dawson ve diğ., 1992), öğretmenlere, sosyal çalışmacılara, psikiyatristlere, psikologlara, danışmanlara (Collingwood, 1971; Egan, 1971; Blair ve Fretz, 1980; Avery ve Thiessen, 1982) empati kurma becerilerini artırmak amacıyla eğitim verilmektedir.
Araştırmalara göre empatinin, kendini açma, toplumsallaşma, sosyal duyarlılık ve topluma uyum ile pozitif ilişkisi vardır (Chlopan ve diğ., 1985; Brems, 1988). Yani, diğer insanlara kişisel duygu ve sosyal duyarlılığı yüksek olan kişiler aynı zamanda empati kurma becerisine de sahiptirler. Empati kuran kişilerin karşısındaki kişilere karşı duyarlılığı da yüksektir, karşısındaki kişilerin sorunlarına yardımcı olmakta isteklidirler.
Yine araştırmalara göre kaygı, depresyon, çocukları ihmal ve istismar etme ve saldırganlık ile empati kurma arasında negatif ilişki vardır(Chlopan ve diğ., 1985; Brems, 1988). Yani kaygılı veya depresyon düzeyi yüksek olanların genelde ilgileri kendilerine yönelik olduğu için başka insanların iç dünyalarına ilgi göstermeleri ve onlarla empati kurmaları ihtimali düşüktür. Yine çocuklara kötü davranan ya da genelde saldırgan olan kişilerin, çevrelerindeki insanlarla empati kurma ihtimalleri düşüktür.
İnsanlar, empati kurabildikleri için topluma uyumlu olabilecekleri gibi topluma uyum sağladıkları için de empati kurma becerilerini ve ilgilerini geliştirmiş olabilirler. Fakat ilişkinin yönü ne olursa olsun, empati ile çeşitli değişkenler arasında ilişki bulunuyor olması, empatinin günlük yaşamımızdaki yerini vurgulamaktadır.
Psikolojik Danışman
Seçil AYDEMİR


Cevap: Günlük yaşamda empatinin önemi

Misafir Üye
çok güzel olmuş ellerine sağlık

Konuya Bir Cevap Yazın

İlgili Diğer Konular
  • 8 Kayıtlı Üye
  • 25178 Konu
  • 61 Cevap
  • Son Üye: Zerda