Asya

Sürüngenler nasıl beslenir

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:17

Sürüngenler nasıl beslenir

Beyaz Gül
Sürüngenler nasıl besleniyor,
Sürüngenlerde beslenme nasıl olur,
Sürüngenlerin beslenmesi

Sürüngenlerde Beslenme:

Reptiller genellikle karnivordur. Yalnız, kertenkele ve kaplumbağaların bir kısmı herbivordur. Avlarını kısmen optik (timsah ve kertenkeleler), kısmen koku ile, çok azı da termoreseptörler ile (Crotalidaeve Boidae) tespit ederler. Ekseri hallerde avı bulmada farklı duyu organları birlikte rol oynar.

Her bir tür tarafından av yakalama için geliştirilen mekanizmalar çok çeşitlidir. Yılanlarda çoğunlukla ava yaklaşılır, üzerine atılarak başın ava doğru seri hareketi ile yakalanır. Bukalemunlar böcek avlarına sessizce yaklaşır, birbirinden bağımsız hareket eden gözleri ile miğfer şeklindeki yapının hizasından nişan alır ve belli mesafeden dillerini bir anda fırlatarak avı yakalarlar.

Zehirsiz yılanlar avlarına dolanarak onları sıkarlar, canlı veya öldürdükten sonra avlarını yutarlar. Zehirli yılanlar zehir dişlerini batırarak ölmesini bekler. Yutma işlemi avının hareketsiz kalmasıyla başlar. Yılanlarda avı yutma işlemi, birbirine karşı serbest hareket eden, alt çenelerinin öne ve arkaya hareketi ile olur. Göğüs kemiği olmadığından, ayrıca altçeneler üst çenelere oynak eklemlerle bağlandığından ve alt çenenin parçaları arasında elastik bir doku ile bağlandığından avın yutulması kolaylaşır.

Kaplumbağa, Timsah ve bazı kertenkeleler (Örneğin Varanus) avlarını parçalarlar. Timsahlar parçalamada arka bacaklarını, kaplumbağalar ön bacaklarını kullanır. Bazı kaplumbağalar (örneğin Chelydra serpentina) özel yutma yöntemi geliştirmiştir; ağızlarını son derece açarak yutaklarını ortaya çıkarırlar ve avlarını bir anda yutarlar. Uzun, kırmızı solucan gibi olan hareketli dillerini yem gibi kullanırlar.

Su içme esas olarak 2 şekilde olur.

Kara kaplumbağaları ve yılanlar suyu emerler.
Kertenkeleler yalarlar (yalanan doğrudan su olmayıp nemli bir bitki de olabilir).
Alınan besin midede yüksek konsantrasyonda hidroklorik asit (HCl) ile sindirir. Boynuz, toynak ve tüyler zaman zaman ağızdan dışarı atılır. Kemikler ise eritilir. Ekstrem beslenenler arasında yumurta yiyen yılanlar (Dasypeltis), salyangoz yiyenler, termit ve karınca yiyen Typhlopidae ve Leptotyphlopidae üyeleri, fare-sıçan gibi küçük memelileri yiyen Viperidler, yosun yiyen Deniz kertenkelesi (Amblyrhynchus) bulunur. Colubrid yılanların ve kertenkelelerin çoğu ise her şeyi yer (Omnivor). Cesametlerine göre büyük olan, hareketli her canlıya saldırırlar. Yeşil kertenkeleler (Lacerta viridis ve L. trilineata) biyotoplarında yaşayan küçük memeli, kuş, reptil, amfibi, eklembacaklı ve yumuşakçalar ile beslenirler.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile