Azize

Türkiye’deki Orman Toplulukları

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 9:54

Türkiye’deki Orman Toplulukları

Beyaz Gül
Ülkemiz’deki Orman Toplulukları
Türkiye’deki Orman Toplulukları Nelerdir


1- Ağaç (Orman) Formasyonu

Ormanlar ağaçların bir araya gelmeleriyle oluşan topluluklardır. Ağaçlar farklı su, sıcaklık ve toprak şartlarında farklı tür örnekleri verirler. Ormanların çıkabileceği, yetişebileceği en üst sınıra "Orman Üst Sınırı" denir. Orman üst sınırının daha yukarısında tek tük ağaçlara rastlanabilir. Bu son sınıra "Ağaç Üst Sınırı " denir. Yükseltiye bağlı olarak ormanların görülmeye başladığı en alt sınıra ise "Orman Alt Sınırı" denir.

Kıyı Bölge Ormanları
a) Karadeniz Ormanları:

  • Nemli orman özelliği gösterirler,
  • Ağaç türleri oldukça fazladır,
  • Ağaçlar gür ve sıktır.



NOT:
Ülkemizde görülen 12.000 bitki türünün çoğu karadeniz kıyılarında bulunur.

ÇALI KATIKaradeniz ormanlarında genelde 200m yükseltiye kadar olan ormanların tahribiyle çalılardan oluşan bir kat görülür. Makiye benzeyen bu çalı katında; mersin, sandal, defne, ardıç, sumak, fındık, tesbih, muşmula ve çeşitli sarmaşık türleri görülür. Bu elemanlardan oluşan bitki örtüsüne yalancı maki denir.

GENİŞ YAPRAKLI AĞAÇ KATIGeniş yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlara kıyı boyunca 1.000 metreye kadar olan yükseltilerde rastlanır. Ağaç türlerini daha çok; kayın, kestane, meşe, ıhlamur, dişbudak, kızılağaç ve titrek kavak oluşturur. Bu ağaç katının oluştuğu alçak kesimlerde yapragını döken ağaçlar bulunurken üst kesimlere doğru igne yapraklı ağaçlarda karışmaktadır.

KARMA AĞAÇ KATI
Geniş ve igne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlardır. Denize dönük yamaçlarda 1.000-1.500 metreler arası görülür. Geniş yapraklı ağaçları daha çok kayın,igne yapraklı ise köknar, ladin, karaçam, sarıçam oluşturur.

İĞNE YAPRAKLI AĞAÇ KATI Sıcaklıgın azalmasına bağlı olarak 1.500 metreden sonra geniş yapraklı ağaçlar yetişmez. Bunların yerini soguga daha dayanıklı daima yeşil kalabilen igne yapraklı ağaçlar alır yaklaşık 1.500 ile 2.000 arasında görülür. Ladin, sarıçam, karaçam, kızılçam,göknar bu ormanlardaki ağaçları oluşturur.

NOT:
Karadeniz kıyıları ile içkesimler arasındaki bitki örtüsü farklılığı dikkat edilmesi gereken önemli bir durumdur. Bu durum karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlesinin bol yağış bırakmasıyla ilgilidir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile