Azize

Eşdeğer Gürültü Seviyesi Nedir – Eşdeğer Gürültü Seviyesi

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:15

Eşdeğer Gürültü Seviyesi Nedir – Eşdeğer Gürültü Seviyesi

Kara Gözlü
Eşdeğer Gürültü Seviyesi Nedir – Eşdeğer Gürültü Seviyesi

Verilmiş bir süre içinde süreklilik gösteren ses enerjisinin veya ses basınçlarının ortalama değerini veren dBA biriminde bir gürültü ölçeğidir.

Gürültünün sürekli bulunduğu ortamda çalışma kişide yorgunluk, zihinsel etkinliklerde yavaşlama, iş veriminin düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hareketlerin engellenmesi gibi bir çok olumsuz etki bırakmaktadır. Gürültülü ortamda çalışmaların bitmesi zamanla bu olumsuz etkiler ortadan kalkmaktadır.

Gürültü iç kulakta kohleanın içinde bulunan işitme tüycüklerinde haraplaşmaya neden olmaktadır. Yıpranan ve haraplaşan tüycüklerde hiçbir zaman yenileme olamamaktadır. Bu haraplaşma daha çok tiz frekanslar dediğimiz 4000 ile 6000 Hz arasında sık görülmektedir. Dolayısıyla önce bu tiz frekanslardan başlayarak kalıcı işitme kaybı oluşmaktadır. Kişi çalıştığı ortamdan ayrılsa dahi geri dönüşümü mümkün değildir.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğüne göre; ağır ve tehlikeli işlerin yapılmadığı yerlerde, gürültü derecesi 80 desibeli geçmemelidir. 4857 Sayılı İş Kanunun 78. Maddesine göre düzenlenen Gürültü Yönetmeliğinde ise, amacın işçilerin gürültüye maruz kalmaları sonucu sağlık ve güvenlik yönünden oluşabilecek risklerden korunmaları için alınması gerekli önlemleri belirlemektir demektedir. Gürültü Yönetmeliğinde en yüksek maruziyet etkin değerleri olarak 85 desibeli geçmemesi gerekmemektedir .

Ayrıca Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğine göre de Endüstriyel Tesisler için sanayi alanlarında gündüz vakti maksimum 70 desibel gürültüye izin verilmektedir. Diğer meskun mahallerde ise bu değerler daha düşüktür.

Gürültü kapsamında yapılan ölçümler; iş sağlığı ve güvenliği ile çevresel ortamlar açısından ilgili metotlar çerçevesinde değerlendirilerek periyodik olarak gerçekleştirilir.

Çevresel Gürültü Ölçümleri
Gürültü Ölçümü Çevresel Gürültü Ölçümleri

Son yıllarda ortamdaki gürültü seviyesinin yüksekliğinin insan sağlığına olan olumsuzlukları tüm otoriteler tarafından kabul edilmiştir. Bu olumsuzlukların önlenebilmesi amacı ile Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmelik uyarında tüm tesislerin Akredite olmuş bir firmaya ölçüm yaptırtarak Akustik Rapor Hazırlatmak ve Gürültü İzin Belgesi almak ile yükümlüdür

Marcev, tesis içerisinde ve dışında mevcut mevzuatlara (Gürültü Kontrolu Yönetmeliği, İşçi sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü) uygun olarak uzun ve kısa vadeli gürültü ölçümleri yapmaktadır. ÇED yönetmeliği kapsamında akustik, vibrasyon ölçümlerinin yapılması ve raporlarının hazırlanması da firmamız tarafından yapılmaktadır.

* Açık Alanlarda Kullanılan Teçhizat
* Şantiye Alanları
* Sanayi Tesisleri
* Atölyeler
* İmalathaneler
* İşyerleri
* Rekreasyon ve Eğlence Yerleri
* İstenmeyen veya Zararlı Açık Hava Seslerinin Bütünü
* Yapı İçindeki Mekanik Sistemler.

Ortalama bir insan ömrünün çok büyük bir bölümü kapalı alanlarda geçmektedir. Laboratuarımız, günümüzün önemli bir kısmını harcadığımız çalışma ortamındaki çalışma koşullarının tanımlanmasına yönelik kapsamlı bir ölçüm ve analiz potansiyeline sahiptir. Laboratuarımızda NIOSH, OSHA, ASTM standartlarına bağlı detaylı, parametre bazında ölçümler yapılmaktadır.

* Gürültü Ölçümleri ve Gürültü Haritaları
* Toz Ölçümleri ve Toz Dağılım Haritaları
* Çalışma Ortamındaki Kimyasalların Analizleri
* Asbest Ölçümleri
* Titreşim Ölçümleri
* Termal Konfor Ölçümleri (Isı, ışık, nem)
* Ağır Metal Ölçümleri
* Buhar ve Gaz Halindeki Organik ve İnorganiklerin Analizleri

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile