Asya

Tatarcık ilaçlaması hakkında bilgi

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:14

Tatarcık ilaçlaması hakkında bilgi

Esmer Melek
Tatarcık ilaçlama,
Tatarcık ilaçlaması hakkında bilgi

Tatarcık sivrisineğe benzeyen küçük yapılı bir sinek türüdür. Fakat bazı özellikleriyle Tatarcık sineği sivrisineklerden farklıdır. Bu farklardan en belirgin olanı Tatarcık sineklerinin vücut yapısı tüylü ve mat iken sivrisineklerin vücut yapıları ise tüysüzdür ve parlaktır. Tatarcıkl sineğinin kanat sistemleri zar şeklindedir ve çok uzak mesafelere kadar uçabilir. Toplam 6 ayağı bulunan Tatarcık sineğinin ayakları vücutlarından daha büyüktür. Baş kısımlarında 1 çift antenleri ve başın alt kısmında kan emen uzun bir iğnesi bulunan tatarcık sinekleri, yaşadığı yere ve türüne bağlı olarak farklı boylarda olabilir. Genel olarak bir Tatarcık sineği 2 – 5 mm boyundadır.

Dünyanın birçok ülkesinde tatarcık haşeresine rastlamak mümkündür. Tatarcık haşeresi geceleri aktif olan bir haşeredir. Gündüzleri ortalıkta pek fazla bulunmayan tatarcık sinekleri, beslenmelerini meyve ve sebzelerin öz suları ile sağlarlar. Ayrıca tatarcık sineklerinin beslenmelerini ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için kan emmeye ihtiyaçları vardır. Tatarcık sineğinin ısırdığı yerde şişme, kızarma, kabarma ve kaşıntı olur. Tatarcık sineği insanlardan ve hayvanlardan kan emdiği için mikrop taşıyıcı canlılardır. Bu nedenle tatarcık sinekleri insanlar için çok tehlikeli canlılardır. Tatarcık sineğinden insana bulaşan ve insanları hasta eden başlıca mikroplar ve hastalıklar şöyledir:

Tatarcık humması
Tavuk hastalığı
Şark çıbanı
Bağırsak kurtları
Bağırsak parazitleri
Ateşli hastalıklar gibi birçok türü insanlara bu haşerelerden bulaşır.

Tatarcık sineği insanları ısırmasından sonra eğer hastalık bulaşmış ise 1-2 gün içerisinde hastalık belirtileri görülür. Tatarcık ısırması sonrası insanlarda görülen belirtiler halsizlik, iştahsızlık, şiddetli ateş, baş ve eklem ağrıları, mide bulantısı ve kas ağrıları gibi belirtiler görülür. Tatarcık sineği genellikle pis, mağaralarda, kokulu ortamlarda, çamurlu alanlarda, pis lağım sularının aktığın yerlerde, hayvan ağıllarında, ağaç kovuklarında, evlerde, su birikintilerinde, duvar yarıklarında olmak üzere birçok ortamda yaşar. Tatarcık sineği beslenirken kana ihtiyaç duyar bu bakımdan insanların ve hayvanların yaşadığı yere doğru akın eder. Tatarcık sineği bu ortamlarda oldukça fazla miktarda bulunur. Tatarcık sineği de, sivrisineklerde olduğu gibi yumurtasını sulu ve nemli ortamlara bırakır. Tatarcık sineğinin bıraktığı yumurtalar genellikle ortamın sıcaklığına bağlı olarak aynı gün içinde açılır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile