lord

Milli Edebiyat Dönemi Osmanlıcılık Akımı

Bu konu lord tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
lord
lord
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4599
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 7:27

Milli Edebiyat Dönemi Osmanlıcılık Akımı

Kayıtsız Üye
Milli Edebiyat Dönemi Osmanlıcılık Akımı Nedir ?


Cevap: Milli Edebiyat Dönemi Osmanlıcılık Akımı

Deli Sevdam
Milli Edebiyat Dönemi Osmanlıcılık Akımı

Osmanlıcılık, o günkü İmparatorluk sınırları içindeki bütün vatandaşları din, dil, kültür ayrılıklarına bakmaksızın bir bayrak altında yaşatma politikası idi. Öteden beri devletin politikası da zaten bu idi. İmparatorluk içindeki Türk ve Müslüman olmayan unsurlara da aynı eşit hakları tanımış olan devlet daha sonraları Tanzimat Fermanı ile bu hakkı bütün açıklığı ile Batı’ya karşı da ilan etmişti. Zaten Osmanlı’nın devlet esprisinde Müslüman olmayanlara karşı adil davranmamak diye bir şey yoktu. Onlarla tarih boyunca aynı İmparatorluk çatısı altında beraber yaşamış olmamıza rağmen kendi kültür ve inançları içerisinde serbest bırakmış olmamız, belki devletin kuvvetli olduğu dönemlerinde bir ciddi problem arz etmiyordu ama zayıf düştüğümüz zamanlarda bunların bir ayrılık ve gayrilik güdecekleri tabii idi.

Bu devlet anlayışının birçok fikir adamlarımız tarafından tenkit edildiği bir gerçektir. Bu gayrimüslim unsurları, tarih boyunca, varlığımızın içinde eritememiş olmamızın bir yanlış politika olduğu mülahazasının hakikat payı büyüktür. İkinci Meşrutiyet’i takiben başlayan Balkan Savaşı, böyle bir tarihi ihmalin sonucudur.

Bütün bunlara rağmen Osmanlıcılık anlayışı, İmparatorluğu parçalatmamayı hedef tutmuş olmak bakımından zamanına göre haklı bir devlet politikası idi. Nitekim bu anlayış Meşrutiyet yıllarına kadar hemen hemen bütün devlet adamları ve edebiyatçılarımızın ortak fikirleridir.

Burada şu hususu belirtmek yerinde olacaktır: Gayrimüslimlere karşı uyguladığımız bu politika, önceleri devletin kudret ve kuvvetinin bir tezahürü ise de, Tanzimat’la bunun Batı ülkelerine karşı bir taahhütname haline getirilişi doğrudan doğruya devletin güçsüzlüğünün bir tezahürüdür.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile