Asya

Kaplumbağanın Özellikleri Nelerdir

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:14

Kaplumbağanın Özellikleri Nelerdir

Kayıtsız Üye
kaplumbağanın özellikleri nelerdir
kaplumbağanın özellikleri vikipedi kısaca özet yazarmısınız 🙂


Cevap: Kaplumbağanın Özellikleri Nelerdir

Deli Sevdam
Kaplumbağaların Özellikleri Nelerdir?

Sürüngenler sınıfından olan kaplumbağalar, sıcak ve kurak bütün bölgelerde yaşayabilirler ve çok uzun ömürlü olurlar.

Kaplumbağalar zırhı andıran kabukları (bağa) ve dişlerin yerini almış boynuzsu gagalarıyla diğer sürüngenlerden ayrılırlar.

Ön ve arka bacakları yaşadıkları çevreye göre farklı şekilde gelişmiştir.

Kaplumbağalar takımı başlıca iki alt takıma ayrılır. Gizli boyunlular (Cyptodira) ve döner boyunlular (Pleurodira).

Kaplumbağanın Özellikleri Nelerdir

Gizli boyunlular tropikal ve ılıman bölgelerde yaşar. Deniz kaplumbağası ve tatlı su kaplumbağaları bu kategoriye girer.

Döner boyunlular ise Güney Amerika, Afrika ve Avustralya’daki ırmak ve göllerde yaşar. Çamurcul kaplumbağalar ve yılan boyunlu kaplumbağalar döner boyunlu takımındandır.

Türlerin özellikleri

Tüm kaplumbağa türleri akciğer solunumu ile nefes alır. Anatomik yapısı nedeniyle akciğerler sırta doğru yerleşik ve kabuğa yapışmış haldedir.

Kaplumbağaların kabukları deriye yapışık biçimdedir. Deri ile bütünleşik olan kabuk iskelet tabaka halinde alttan yukarıya doğru büyür.

İnsan derisi nasıl ki kendi kendini yeniliyor ve ölü deri zamanla dökülüyorsa kaplumbağaların kabukları da tabaka halinde atılır ve yenilenir.

Kaplumbağaların çenelerinde diş bulunmaz. Bu özelliği ile kuşlardaki gaga yapısı ile benzerlik gösterir. Gelişmiş göz kapaklarına ve iki burun deliğine sahiplerdir.

Kaplumbağalar istedikleri zaman başlarını vücutlarının içine doğru çekebilirler. Bu hareket türlerine göre boyunları s şeklinde kıvrılarak veya yana çevrilerek gerçekleşir.

Kış uykusu

Kara kaplumbağaları eğer ki normal doğa koşullarında yaşıyorsa mart ve ekim ayları arasında kış uykusuna yatar ancak kaplumbağalarda kış uykusuna yatan diğer hayvanlardaki yağ depoları bulunmaz.

Kış uykusu sırasında kalp atışlarında ve solunumda yavaşlama olur. Henüz kesin olarak bilinmese de yağ deposu bulunmayan kaplumbağaların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesinde karaciğer ve böbrek tipinin özel yapısının rol oynadığı düşünülmektedir.

Kara kaplumbağalarının kalın ve güçlü bacakları vardır. Genellikle otçuldurlar.

Kaplumbağaların gözleri keskin, göz kapakları hareketlidir. Uzaktaki besinleri rahatlıkla ayırt edebilirler. Özellikle sarı rengi iyi görürler. Kulakları ise iyi duyamaz.

Deniz ve tatlı su kaplumbağaları deriden bir zarın birleştirdiği uzun parmaklardan oluşan kürek gibi ayaklara sahiptir.

Kabukları sert, boynuzsu parçalarla, kaplumbağa kabuğuna çekildiği zaman ön ayakların dışarıda kalan bölümü de kalın pullarla kaplıdır.

Tatlı suda yaşayanlar etobur, denizde yaşayanlar hem etobur hem de otoburlardır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile