lord

Kalın Bağırsak Nedir

Bu konu lord tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
lord
lord
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4599
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 7:14

Kalın Bağırsak Nedir

Kayıtsız Üye
kalın bağırsak nedir bilgi verirmisiniz


Cevap: Kalın Bağırsak Nedir

Deli Sevdam
Kalın Bağırsak Nedir

Kalın bağırsak oldukça hacimli, birçok parçaya bölünmüş bir borudur.

Ortalama 130 – 160 cm. uzunluğunda ve 6 – 8 cm. çapındadır. Görevi; ince bağırsaklarda emilenemeyen maddelerden ibaret kimusu konsantre edip dışarıya atmaktır. Bu konsantrasyonda su ve elektrolit emilimi önemli rol oynar.

Kalın bağırsak mükozası, ince bağırsak mükozasından farklıdır. Epitelin yüzeyi düzdür. Kalın bağırsak hareketleri ince bağırsağa göre daha zayıf ve yavaştır. Karıştırıcı ve boşaltıcı hareketler vardır. Boşaltıcı hareketler günde ancak birkaç defa meydana gelir.

Kalın bağırsakta enzim oluşmaz, enzimden yoksun bir müküs salgısı vardır. Bu, hiçbir sindirim enziminin etkili olmadığı selülozu parçalar.

Kalın bağırsak, daha çok suyun geri emiliminde rol oynar. Bu emilim oldukça önemlidir. Günde 500-1500 mlt. arasında değişir. Kalın bağırsakta ayrıca; inorganik tuzlar, bir miktar glikoz, kısa zincirli yağ asitleri emilir.

Dışkının su miktarını kalın bağırsak düzenler. Dışkı; safra pigmentleri, sindirilmemiş besin parçaları, kalın bağırsak müküsü, ölü bağırsak hücresi artıklarından oluşur. Kalın bağırsaktan günlük atılan feçes miktarı 200 – 400 gr. dır. Bunun %70’i su, %30’u katı maddedir. Alınan besin maddelerinin kolondan atılma süreleri genellikle 10 – 90 saattir. Baryum için ise 24 – 48 saattir.

Bağırsaklarda kalan vücuda yararsız maddelerin artık vücut dışına atılması gerekir. İşte kalın bağırsağın görevi bu kalıntının suyunu emerek dışkıyı oluşturmaktır. Bu işlem ortalama altı saat sürer, dışkının oluşması işleminde bakteriler de rol oynarlar ve çeşitli mayalanma ve çürüme olaylarının gerçekleşmesine yolaçarlar. Çıkan kalın bağırsak, enine kalın bağırsak ve inen kalın bağırsaktan geçen vücuda yararsız maddeler anus yoluyle vücut dışına atı*lırlar.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile