Azize

Doğa Olayları Maddeyi Nasıl Etkiler

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:01

Doğa Olayları Maddeyi Nasıl Etkiler

Kayıtsız Üye
4. sınıf doğa olayları maddeyi nasıl etkiler bilgi lazım bana


Cevap: Doğa Olayları Maddeyi Nasıl Etkiler

Deli Sevdam
Doğa Olayları Maddeyi Nasıl Etkiler

Bazı doğa olayları, madde üzerinde değişikliklere neden olur. Doğadaki kum ve toprak, rüzgârla birlikte başka yerlere taşınır. Bu taşınma sırasında kayalara çarpan kum ve toprak, kayaları aşındırır. Aynı şekilde yağmur da kayaların bir kısmının aşınmasına neden olur. Aşınma sonucunda toprak, kum ve çakıl gibi maddeler oluşur. Kayalar üzerindeki boşluklar ve delikler, mağaraları meydana getirir. Böylece yeryüzü şekilleri değişmiş olur.

Ayrıca yağmurun aşırı yağması sonucu oluşan sel, karşısına çıkan taşı ve toprağı sürükler. Dereler ve akarsular da yataklarından kopardıkları taşı ve toprağı sürükleyerek yeryüzünü şekillendirir. Akarsuların taşıdığı çakıl ve kum parçaları, çarptıkları kayaçları aşındırır.

Fırtınalı havalarda denizlerde oluşan dalgalar, kıyılardaki kayaların aşınmasına neden olur. Bunların yanı sıra gece-gündüz ve mevsimler arasındaki sıcaklık farklılıkları, kayalıklarda çatlaklar oluşturur. Gündüz ısınan kayaçlar gece aniden soğur. Kışın çatlaklara dolan sular donar. Donma sonucunda kayaların donan yerleri parçalanır. Kayalar bu gibi nedenlerden dolayı parçalanarak toprağın oluşumunu sağlar. Büyük ve sert kayaçların ani sıcaklık değişimiyle parçalanması uzun zaman alır.

Peri Bacaları, bitki örtüsü az olan bölgelerde yağmur, rüzgâr, akarsu, sıcaklık farklılıkları ve yanardağ etkileri gibi doğa olayları sonucu oluşmuştur.

Kutuplardaki buzullar, kışın yağan karın erimeyerek çukur yerlerde birikmesiyle oluşur. Buzul, dağ yamacından aşağıya doğru ilerlerken önüne çıkan kayaçları törpüleyerek aşındırır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile