lord

İlmiye Sınıfının Devletin Gelişmesine Katkısı Nelerdir

Bu konu lord tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
lord
lord
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4599
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 8:06

İlmiye Sınıfının Devletin Gelişmesine Katkısı Nelerdir

Kayıtsız Üye
ilmiye sınıfının devletin gelişmesine katkısı nelerdir ?


Cevap: İlmiye Sınıfının Devletin Gelişmesine Katkısı Nelerdir

Deli Sevdam
İlmiye Sınıfının Devletin Gelişmesine Katkısı Nelerdir

İlmiye sınıfı, Ehl-i şer ya da Ulema (Alimin çoğulu Ulema), Osmanlı’da hukukçu, öğretim üyesi ve din adamlarının oluşturduğu zümre.
Medreselerde, eğitim ve öğretimin yaptırılması, dini hizmetler ve yargı mekanizmasının işletilmesi ilmiye teşkilatı tarafından sağlanıyordu. İlmiye teşkilatının başında “Şeyhülislam” bulunurdu.Yapılan tüm işler bu sınıf tarafından denetlenir, cezalarda bu sınıf sayesinde uygulanırdı. Günümüzdeki yürütme,yargı ve yasama yetkileri gibi olmasada bunun az da olsa bir benzeri yapıya sahipti. Burada medreselerde belli bir eğitim-öğretim görmüş, belirli alim kişelerin olması osmanlının gelişmesini önemli ölçüde etkilemiştir.

Ancak zamanla üst düzey yöneticilerin istismarıyla bilimsel özelliğini yitirmiş ve bu sınıfın önde gelenlerinin çocukları iyi mevkiilere gelir olmuştur. Niteliklerine bakılmaksızın aile üyelerinin atanması sonucunda, 18. yüzyılda artık ilmiye sınıfı tüm reformlara karşı çıkan, kendini yenilemekten uzak, gelişen bilim ve hukuk konusunda çağının gerisinde bir konuma gelmiştir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile