Azize

Kamuoyu Oluşturma Nedir

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 9:52

Kamuoyu Oluşturma Nedir

Kayıtsız Üye
kamuoyu oluşturmak ne demek ?


Cevap: Kamuoyu Oluşturma Nedir

Deli Sevdam
Kamuoyu Oluşturma Nedir

Kamuoyu oluşturmak (veya yaratmak) nedir?

Bir düşünceyi yaygınlaştırmak ve halkın dikkati o düşünce etrafında toplamak ve yoğunlaştırmak.

"Kanun, … 13üncü maddede yer alan genel sınırlamalar dışında… kamuoyunun serbestçe oluşmasını engelleyici kayıtlar koyamaz." – Anayasa

Kamuoyu nedir?

Geniş anlamda, kamu çıkarını ilgilendiren bir konu hakkında halkın genel kanaat ve düşünceleri demektir. Bir başka ifadeyle, toplum hayatmın çeşitli güçlük ve problemleri karşısında belirli bir zamanda, belirli bir insan grubu arasında yaygın düşünce ve bakış açılarını anlatan bir kavramdır. Daha dar ve sosyolojik anlamda terim, kamuyu ilgilendiren bir konuda halkın kanaatlerinin toplanması ve bunların örnekleme tekniğiyle istatistiklerinin yapılmasına işaret eder. Kamuoyu araştırma teknikler Batıda yaygın biçimde kullanılmaktadır. (Örneğin; piyasa araştırmaları, seçim tahminleri gibi)

Kamuoyu oluşumunda etkili olan faktörler nelerdir ?

Kamuoyunu oluşturan kişisel kanaatlerin biçimlenmesinde (kamuoyunun oluşmasında) çeşitli psikolojik ve sosyolojik etkilerin rol oynadığı görülür. Bunlar:

1- Kişilek Yapısı (Psikolojik etkiler)

2- Sosyal Çevre (Sosyolojik etkiler)

3- Kitle İletişim Araçlarının Etkisi

4- Yüzyüze İletişim


Cevap: Kamuoyu Oluşturma Nedir

Kara Sevdam
Toplumu ilgilendiren herhangi bir konuda halkın benimsediği genel düşünce. Demokratik yönetimlerde halkın düşünceleri ve istekleri doğrultusunda uygulamalar yapılır. Bu nedenle kamuoyu, ülke yönetiminde önemli bir yere sahiptir. Bir toplumda kamuoyunun oluşmasında ve halkın düşüncelerini dile getirmesinde sivil toplum örgütlerinin rolü büyüktür.

Tanımı konusunda siyaset bilimciler, sosyologlar ve sosyal psikologlar arasında önemli görüş ayrılıkları vardır. Bazen bir grubun yerleşik inançları, bazen sonuçtan bağımsız olarak görüşlerin oluşturulma süreci, bazen de mantıksal düşünce süreci sonucunda benimsenen görüşler için kullanılır.

Günümüzde siyasal demokrasiyi genel seçimlerle sınırlı olmaktan çıkararak, sürekli katılıma açık hâle getiren özgür bir “kamuoyu rejimi” vardır. Bu açıdan; düşünce, basın, radyo-televizyon, dernek kurma, siyasal faaliyet özgürlükleri hem insanların ifade araçları hem de kamuoyunun özgürce oluşumunu sağlayan kanallar durumundadır.


Gizem
Çok güzel bilgi bayıldım

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile