Azize

Rüzgar Tüneli Nedir – Rüzgar Tüneli

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:15

Rüzgar Tüneli Nedir – Rüzgar Tüneli

Kara Gözlü
Rüzgar Tüneli Nedir – Rüzgar Tüneli

Aerodinamik direnç katsayısı bulunurken hava tünelinin büyüklüğüne göre orijinal ya da model taşıt kullanılabilmektedir. Direnç kuvvetini ölçmek için uzama telli kuvvetölçerler kullanılmaktadır.Uçak mühendisleri bir uçağın havada nasıl davranacağını uçak daha ilk yolculuğunu yapmadan çok önce bilirler. Bu bilgiyi ise uçağın maketlerini “rüzgâr tüneli”nde deneyerek edinirler.
Rüzgâr tüneli özel olarak yapılmış bir tüneldir. Uçak maketlerinin asılı olduğu kesiminde yumuşak, düzenli bir hava akımı vardır. Tünelin bu bölümüne “çalışma bölümü” denir. Çalışma bölümünün bir yanı, gözlem için saydam yapılmıştır. Hareket eden havanın model uçaklar üzerindeki etkisi ayrıntılarıyla ölçülür.
Elektrikli vantilatörler ya da türbinler aracılığıyla çalışma bölümünün içindeki hava emilir. Böylece durgun havada yol alan uçağın üzerindeki hava etkisi saptanır. Havanın çeşitli hızlarında maket üzerine etki yapan kuvvetler bulunur. Rüzgâr tüneline duman verilerek, ya da “Schlieren” fotoğrafı denen özel bir fotoğraf sayesinde maketin çevresindeki hava akımı görülebilir.
Rüzgâr tünelleri yalnız uçak maketlerinin denenmesinde değil, aynı zamanda yüksek binaların üzerindeki rüzgâr etkisini ölçmekte de kullanılır. Günümüzde o denli yüksek gökdelenler, köprüler yapılıyor ki, buların üzerinde rüzgârın yol açtığı fazladan yükü küçüm-semeraek gerekir.
[URL="http://www.***************/bunlari-biliyormuydunuz/404492-ruzgar-tuneli-nedir.html"][IMG]http://www.***************/images.gifdolunay[/URL]

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile