Azize

Sprey Poliüretanla Çatı Yalıtımı Nedir

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 9:51

Sprey Poliüretanla Çatı Yalıtımı Nedir

NotuiteSane
İnşaat – Sprey -Poliüretanla – Çatı – Yalıtımı – hakkında

Çatı aralarının ısı yalıtımında ;Cam veya taş yünü , Polistren köpükler (strafor) ve en son yenilik olarak ta sprey poliüretan kullanılmaktadır.
1-Cam veya Taş Yünü :
Ucuz bir malzemedir. Çatı arasına şilteler halinde serilerek uygulanır.
Çatı arasına serildikten kısa bir süre sonra içine tozlar dolar.Bu tozlar da havanın içindeki nem ile birleşerek adeta çamurlaşır ve bu durumda yalıtım özelliğinin büyük bir kısmını kaybeder , çevreye koku yaymaya başlar.
Şayet çatı akıyorsa suyun geldiği kısımlar incelerek hiçbir yalıtım özelliği kalmaz. Çatı arasına sık sık çıkılıp gezinildiğinde veya eşyalar konulduğunda ayak altında kalan kısımlar ezilerek yine yalıtım özelliğinin büyük bir kısmını kaybeder.Çatı aktarma sırasında ise tamamen kullanılmaz hale gelir. Şiltelerin serilmesi sırasında gerek şiltelerin birleşim yerlerinde gerekse çatıda bol miktarda bulunan direk- baca kenarları- çatı eğiminin bittiği yerdeki boşluklar yeterince kapatılamaz. Buralardan fazla miktarda ısı kaybolur. Çatı arasında zararlı haşerelerin barınması ve çoğalması için uygun bir ortam sağlar.
2- EPS Polistren beyaz köpük levhalar / XPS sert köpük levhalar:
EPS aslında ambalaj malzemesi olup ucuz olması sebebiyle yalıtım malzemesi olarak ta kullanılmaktadır.EPS levhalar Polistiren taneciklerinin şişirilmesi ve basınç altında birleştirilmesi ile elde edilir. Gözenek yapısı açıktır.Bu sebepten dolayı da bünyesine kolaylıkla su- rutubet alabilmektedir.Bu durumda da yalıtım özelliğinin büyük bir kısmını kaybetmektedir.Havadaki tuz buharından etkilenerek zamanla kütle kaybına uğrar , ölçüleri küçülür.(Uzun zaman içinde de yok olur gider.) XPS sert köpük levhalar kapalı gözenekli yapıya sahip olup su ve nemden etkilenmezler. Her iki köpük levhalar çatı arasına yan yana konularak yalıtım yapılır. Bu işlem sırasında da yine çatıdaki direk-baca v.b kenarları çatı eğiminin bittiği yerler kapatılamaz. Buralardan fazla miktarda ısı kaybı olur.
Çatı ve çatı kenarlarındaki boşluklardan giren soğuk hava yalıtım örtüsüyle
( köpükler –cam yünü v.b ) zemin arasındaki boşlukta sürekli bir hava akımı oluşturur. Bu ise çatı zeminin yalıtım örtüsüne rağmen sürekli soğuması yani ısı kaybetmesi demektir.
Bunu önleyebilmek için ise köpüklerin üzerine şap atılması gerekir. Bu ise ilave bir maliyet ve bina yükünün arttırılması demektir.

3-SPREY POLİÜRETAN
Yalıtım sektöründe 30-40 yıldan beri kullanılan poliüretan çağımızın yalıtım malzemesidir.Sprey poliüretan; sıvı poliüretanın özel donanımlı makine ve teçhizatla yüksek basınç altında sprey şeklinde yüzeye uygulanmasıdır. Bu uygulamayla sıvı poliüretandan 3-5 saniye içerisinde yüzeye yapışmış yalıtım değeri yüksek bir köpük elde edilir. Yüksek basınçla uygulanıp köpük yüzeyde oluştuğu için uygulandığı her yerde iğne deliğinin bile kapandığı yekpare bir yalıtım örtüsü meydana gelir.
Yalıtım örtüsüyle yüzey arasına hava , su , toz v.b hiçbir şey giremez.
Çatı arasındaki direk –baca kenarları , çatı duvar birleşim yerleri gibi her yer , her delik , her yüzey tamamen kapanır. Böylece çatı arasına soğuk hava girişi , toz , yağmur-kar , (kuşlar ) v.b giriş tamamen önlenir.Mükemmel bir ısı yalıtım örtüsü elde edilir. Üzerinde yürünebilir , ev eşyaları konulabilir.
Daha az yalıtım kalınlığı ile daha yüksek ısı yalıtımı elde edilir. Yani ;
Cam yününe ve EPS beyaz köpük levhalara göre % 100
XPS renkli sert köpük levhalara göre % 60 daha iyi yalıtım sağlar

İçine toz , rutubet almaz bina ömrüyle birlikte kullanılır. Yangın sınıfı : B3 ve B2 olarak uygulanmaktadır.
B3: Ateşle temas ettiğinde yanar ateş kaynağı uzaklaştığında kendiliğinden söner.Yangını ilerletmez
B2: Ateşle temas ettiğinde yanmaz kömürleşir ve bulunduğu bölgenin hava ile temasını keserek yangının söndürülmesine katkıda bulunur.
Uygulanması çok kolay olup uygulama süresi saatlerle ifade edilir.
Sprey Poliüretan günümüzde; Fiyat-teknik uygunluk , uygulama kalitesi amortisman süresi gibi kriterleri dikkate alarak hesap yapanların vazgeçilmez yalıtım malzemesi olmaya başlamıştır.


Cevap: Sprey Poliüretanla Çatı Yalıtımı Nedir

Misafir Üye
Teşekkürler paylaşımınız için. Poliüretan köpük hakkında yeni bilgiler öğrendim

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile