Asya

Çil Keklik, Çil Keklik Hakkında Bilgi

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:20

Çil Keklik, Çil Keklik Hakkında Bilgi

Kara Gözlü
Çil Keklik, Çil Keklik Hakkında Bilgi

ÇİL KEKLİK
(Perdix perdix)

[IMG]http://img230.imageshack.us/img230/8892/yarebicaperdixperdix1ps7.jpgdolunay

Yetişkinlerde uzunluğu 31-34cm, kanat açtığında uzunlğukları 45-48cm. ulaşır.Erkeğin ağırlığı yarım kg. civarında bazen daha fazla da olabilir, dişilerin ise 300-350gr.dır.

[IMG]http://img233.imageshack.us/img233/5487/yarebicaperdixperdix3on7.jpgdolunay

Yürüyüş şekliyle, kısa ve vücuduna doğru toplu kanatlarla, gagası iri ve biraz aşaya eğik, bütün bu belirtiler sülüngiller familyasında da vardır.

[IMG]http://img230.imageshack.us/img230/1551/yarebicaperdixperdix2ro3.jpgdolunay

Her iki cinste renkleriyle bir birine benzer.Baş, üstte kahverengi , kınalı ve ya pas kızılı, bu da kekliğe has bir renk oluşturur, çünkü yanaklarında ve boynunda da bu renkten var.Genel renk görünümü, sırt üstü gri, gri kahverengi ve ya külllü renktir.Bu tüy rengi yalnız tek bir renkten oluşmaz, kahvernkli şeritlerle ve beneklerle bezenmiştir.

[IMG]http://img381.imageshack.us/img381/9172/yarebicaperdixperdix4sa3.jpgdolunay

Karın altı gridir ve o kadar süslü değildir.Erkek keklikte, göğüsün ön, alt tarafında koyukahverenkte ir benek vardır, şekli genelde nal şeklindedir, bazen oval ve başka şekillerde de olabilir.Dişilerde göğüs kısmı normal rengindedir bazen onlarda da koyu bilinmeyen benekler obilir.Dişilerde yanaklarında ki o kızıl pas rengi (kına rengi) daha soluktur ve erkeklerdeki kadar belirgin değildir.Kanat rengi iki cinste de aladır.Erkeklerde daha çok açık renkte çizgiler vardır.Dişilerde de, bu çizgiler vardır, yalnız daha kısa ve karşılıklı beneklerle bezenmiştir, bunun için dişilerin kanatları sanki daha ala gibi görünür.

[IMG]http://img381.imageshack.us/img381/9554/yarebicaperdixperdix5nu1.jpgdolunay

Çil kekliği uçarken cinsiyeti ayırt edilemez,Genelde büyük bir “furultuyla” uçar ve avcının bir anlık duraklamasına neden olurlar ve aslında uçuşları çok yavaş da değildir !

[IMG]http://img381.imageshack.us/img381/1949/yarebicaperdixperdix6gt4.jpgdolunay

Keklik Avrupa ve Asyanın bazı bölgelerinde bulunur.Kuzeyde yaşam bölgeleri, kuzey kutbuna kadar uzanır , İskandinav ülkelerinde ve Rusyada.Kuzey kutbunun etrafında kar kekliği yaşar, biraz uzundur ve güvercine benzer.Balkanlarda,İtaliya,Yunanistanda ve tabiki Türkiyede de bulunur.
Asyada ise Arap ülkelerinde ve orta Asya ülkelerinde bulunur.Büyük Britanya adalarında ve İrlandada bulunur, orada kekliğe çok önem verilir.

[IMG]http://img381.imageshack.us/img381/3554/yarebicaperdixperdix7gs2.jpgdolunay

Her yerde yaşaybilir, kendilerini düzlükte daha rahat hissederler.Ama sarp arazilere de adapte olabilirler. Keklik, kış aylarında güneye gitmez ve olduğu yerde geçirir kışı. Bu da bu türün hassasiyetini ve insanın yardımı olmadan, kış şartlarında çok zayiyat verdiğini gösterir.

[IMG]http://img381.imageshack.us/img381/7353/yarebicaperdixperdix8pr8.jpgdolunay

Keklikler genelde tarım bölgelerine yakın yerlerde durur, bunun yanında saklanacak anlıklar, çalılıklar,yüksek otlar, hatta dikenlikler de olmalı.

Beğendiği bir yeri kolay terk etmez, ekili arazilerin, yoncaların,ve yüksek otların aralarında, işlek olmayan köy yolllarının kenarlarında dolaşırlar.

Zaman zaman da lokal mevsim göçleri yaparlar.Bu kısa yer değiştirmelerini, genelde yiyecek ararken, su ararken bazen de kuluçka için ıssız yerler ararken gerçekleştirirler.Ayni zamanda yaşadığı bölgenin yakınlarında su kaynakları olmasını ister, dereler, su kanalları ,pınarlar da olabilir.

[IMG]http://img381.imageshack.us/img381/5558/yarebicaperdixperdix9pv7.jpgdolunay

Keklik, ot tohumlarıyla,ekin , yulaf,ve bazı taze ot filizleriyle beslenir.Yetişkin keklikler sinek, salyangoz, kurtçuk,sulucan gibi besinlerle de beslenirler, oysa bıldırcın bu hayvansal yiyeceği sadece yavru iken yer.
Bazı araştırmacılara göre, avlanmış kekliğin kursağında hayvansal yiyecekler yüzdesi 40 % geçiyor, bunun yanında zararlı ot tohumların da keklik tarafından yok edildiğini göz önünde bulundurursak, tarımsal bölgeler için ne kadar yararlı bir hayvan olduğunu görebiliriz.Araştırmalar gösteriri ki, kompir böceği dediğimiz (patates yaprağının düşmanı olan bir haşere) onu bile keklik yermiş.Son olarak kene vakasını tüm arkadaşlarımız bilir.

[IMG]http://img381.imageshack.us/img381/4428/yarebicaperdixperdix10ju1.jpgdolunay

Uçma kabiliyeti olmasına rağmen, keklik neredeyse bütün hayatını yerde geçirir.Keklik yerde, yeterince hızlı koşabilir, tehlike anlarında şimşek hızıyla kaçıp, bir sıklık arasına saklanır ve tehlikenin geçmesini bekler.Son çare olarak uçarlar, o zamanlarda da fazla uzağa gitmezler 400-600 m. sonra konarlar, bunun yanında, keklikler birkaç tane grup halinde iseler, birlikte uçup ayni yere konmaya bakarlar.

Keklikler küçük sürü hallerinde yaşarlar genelde yetişkin çift ve onların artık büyümüş yavruları oluşturur bu grubu, pek sık olmasada bazen başka sürülerden keklik yavrularını da bu gruba dahil edebilirler. Bazen de bu gruplar birkaç aileden oluşabilir. Keklikler çiftler halinde yaşar ve bıldırcın gibi poligam (çok eşli) değildirler.Erkek ve dişi bir, birine çok sadıktırlar ve bu ikili çiftler kış mevsimi sonlarına doğru oluşmaya başlar, mart ayları gibi.Kış sürüleri 30-40 keklikten oluşurken ki, kendilerini soğuk ve düşmanlardan korumak için büyük gruplar oluştururlar, ilk baharda bu gruptan ikili çiftler olmak üzere ayrılırlar ve kendilerine uygun yaşam alanları ararlar.

Bazen 6-8’li sürüler yakın, yakına yaşarlar ve böyle zamanlada eşlerini seçmek içn erkek keklikler bir birileriyle, rekabet ederler ki, beğendikleri dişileri seçebilsnler ve kendilerini beğendirebilsinler.

[IMG]http://img381.imageshack.us/img381/4894/yarebicaperdixperdix11oe9.jpgdolunay

İkili çiftleri oluşturduklarında, bir müddet birlikte yaşarlar bu bölge genelde erkeğin seçtiği bir bölgedir, ayni zamanda horoz bu bölgeyi kıskançlıkla korumaya başlar.Kendinden her şeyi verir, gururla sağa sola yürür.Kanatlrını düşürerek ve yerlere sürterek, dişinin etrefında dönenir, sesler çıkartır çok heyecanlıdır ve çoğu zaman tüyleri kabarmıştır.

Kuluçka dönemi mayıs başlarındadır.Bütün bakımı anne üstlenir ama horoz da çok yakınlardadır ve onu oradan gözetler.Dişi keklikler üretgendir 10-20 arası yumurta yaparlar, yumurtalar gri yeşilimsidir ve14 gr. kadardır.Her yuvadan ayrılışında dişi yuvayı otlarla gizler.Kuluçka döneminin başlarında, anne korkutup ürkütülürse, oradan kaçar ve bir daha yuvaya dönmez. Ama kuluçka döneminin sonlarındaysa, bu dönem 25 gün gibi bir süredir, ürkütüldüğünde yuvadan uçar ve biraz sakinleşince tekrar yuvaya döner, bazen de tehlike anlarında kendisini otlarla gömer ve gizlenir.
Araştırmalar gösteriri ki, yuvalar bir birine yakın mesafelerdedir,böyleleikle tehlike anında diğer yuvalardaki kuşlar da haberdar olacaktır.

Yuvanın ve yumurtaların, yağmur ve ya başka bir sebepten dolayı kaybolması halinde, başka yuva yapılır, dişi tekrar yumurtlar ama bu sefer yumurtalar daha azdır.

[IMG]http://img381.imageshack.us/img381/5678/yarebicaperdixperdix12vd4.jpgdolunay

Yeni nesil dünyaya geldikten sonra,ebeveynlerinin arkalarında gezerler.Keklik çfti örnek bir anne babadır, çünkü yavruları bir saniye bile gözetmeden bırakmazlar.Anne güder yavruları, sesler çıkartarak.Horoz görünür bir farkla, agresifleşmiştir ve bu sırada her düşmanın üstüne yürümeye hazırdır.Canlı sinekleri, böcekleri,nasıl yakalayacaklarını öğretirler yavrularına, ayni zamanda yerde hareketsiz duranlarını da toplamalarını öğretirler.
Yavrular bir aylık olduklarında önlerine çıkan her sineği, çekirgeyi vs, yakalayabilirler.
Keklik çifti yavrularla, son baharın sonlarına kadar birliktedir, ta ki, kış aylarını geçirmek için sürü oluşturmaya başlayana kadar.

Keklikler çetindirler ve avlarken 12 çapta tüfekler kullanılmalı,şoklu ve toplu atabilen,fişek yatağı 70mm. va ya 76mm. de olabilir

Keklik için kullanılan fişekler 7-5 no , sezon başında 6-8 no da olabilir çünkü yakından kalkarlar.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile