Asya

Avcılıkta genel atış teknikleri

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:45

Avcılıkta genel atış teknikleri

Kara Gözlü
Avcılıkta genel atış teknikleri

Atış teknikleri lafını remington firmasının türkçeye tercüme edilmiş bir kaynaktan aldım.

1) Duran Hedeflere Atışlar ;

Bu koyuyu açmaya bile gerek görmediğim için yazmıyorum.

2) Önlemeli Atışlar ;

a) Önümüzden, yandan travest bir biçimde geçen hedefin, hızını dikkate alarak, saçmanın hedefte buluşacağını hesapladığımız yere ateş ederek, hedef ile saçmanın buluşmasını sağlamak.Bu teknik, Vietnam Savaşında Vietnamlıların düşman uçakların belli miktar önüne seri ve devamlı bir şekilde ateş etmek sureti ile hedefi vurmak için uyguladıkları bir teknik.Diğer bir adı (Baraj Atışı)

b) Yine önümüzden, yandan travest bir biçimde geçen hedefi namlunun ucunda yakaladıktan sonra onunla beraber aynı hızda giderken, tüfeği durdurmadan tetik kesmek,

Bu ikinci yöntem, bir çok atış üstadı tarafından en uygun yöntem olarak kabul edilmektedir.

Bunları yazmak veya bunları söylemek kolay da nasıl yapacağız, bu nasıl yapacağız sorusunun cevabı ; sağa sola rasgele ateş ederek değil, tüfeğimiz boş iken Tüfeği Doğru Omuzlamak bölümünde değindiğimiz gibi tüfeği omuzladıktan sonra hayali hedef takibi yapmamızdan geçiyor.

Bu antremanları boş kaldıkça sık sık tekrarlamalıyız, eğer bulunduğumuz bölgede atış poligonları var ise bu poligonlarda atış yaparak, meleke kabiliyetimizi yükseltmeliyiz. Benim bildiğim bana göre doğrudur demeyip, bize verilen seslere kulak verelim.

Atış hatamızı su avında, su üzerinden yan travest bir biçimde geçen (ördek veya meke) ‘nin yarım metre kadar önüne tetik keselim bakalım saçmalar su üzerinde nereye vuruyor. Acaba bu kadar önleme ile avı vurabiliyor muyuz? Yoksa saçmalarımız kuş geçtikten sonra geri mi kalıyor ? Zaman içerisinde avlandıkça, atışlar yapıldıkça, tüm bu olgular yerli yerine oturduktan sonra meleke ile hedefi vurmaya başlayacağız. Artık nişan almamız, travest geçen hedefin ne kadar önüne atmanız gerektiği, hangi gözümüzü kapattığımız gibi kavramlar ortadan kalkacak, sağ eli ile atış yapanlar için sol elimiz yani namlu doğru yeri gösterecek, tetik parmağımız doğru zamanda tetik kesecek.

İnanın dostlarım, yapılacak bu antremanlar neticesinde büyük keyif alacaksınız, başarının zevkini yaşayacaksınız, elde edilmesi mümkün olmayan mesafelerdeki avlara tüfek doğrultmayacaksınız.

Yabana saygı duyacaksınız. Avcı olarak maksadımız, vurmak veya yaralamak değil, ele geçirmek olmalıdır.

Atış Teknikleri :

Hareketli hedefe,atışta hedefe nişan almak imkansızdır,hareket eden hedef daima yer değiştirdiğinden hiç bir zaman sabit bir hedef gibi nişan alınan noktada durmaz,dolayısıyla atış tekniğinin de bu şarta göre geliştirilmesi gerekir.

Birinci sorun insanın tepkisi (Reaction time) süresidir,bu süre beynin karar vermesi ile parmağın tetiği çekmesi arasında geçen zamandır,birçok kişi için bu saniyenin beşte biri kadardır.

İkincisi ise mekanik ( Lock time) gecikme diye adlandırılır,tetiğin çekilmesi ile saçmanın veya merminin namluyu terk etmesi arasında geçen zamandır,değişken olmakla beraber yaklaşık saniyenin yedide bir kabul edilir.

Sonuncu olarak da saçma veya merminin avın olduğu mesafeye erişmesi için geçen zamanı dikkate almak gerekir,burada hedefin hızı ve uçuş açısı da gözönünde bulundurulur ve geçen süre yine değişkendir.

Avcılar tarafından en çok yapılan hatalardan biri, başını yüksek tutup kundağın üzerine yeterince yatmamaktan kaynaklanır. Göz olmayan gez, arpacık ve hedef yerine, namlu ucunda kuşu görmesiyle tetiğe asılmasıyla avı da kaçırmış olur. Bu durumda farkında değildir ama bütün namluyu görmektedir. Netice olarak da fazla üst atar. Bu şekilde kundak üzerine yeterince yatmamanın da genelde iki sebebi vardır.

Birincisi avcı kuşun fırlamasıyla heyecanlanır. Sanki keklik veya bıldırcın 300 km. süratle gidiyorda onu kaçıracakmış heyecanıyla, namlu ucunda kuşu görmesiyle ateş eder. O sırada namlunun tamamını da birlikte gördüğünün farkında bile değildir. Yüksek atmanın bir diğer sebebi de, kuşun bir an önce düştüğünü görmek hevesidir. Hiç farkında olmadan çok iyi nişan almış olmasına rağmen, hedefi biraz daha fazla görmek için başını gevşetip, hafifçe kaldırıp tetiği çektiğinde, hedefi yoluna devam edecektir.

Vurulmayan avların ve kırılmayan plakların pek çoğu yüksek atmaktan dolayı ıskalanmaktadır.

Vuramamanın bir başka sebebi de, tüfeğin ‘’swing’’ ini (hareketini) durdurmak veya yavaşlatmaktan ileri gelmektedir.

Atıcı sağdan sola veya soldan sağa hareketini hedefi geçtikten sonra da devam ettirmelidir. Tetiği çekerken hedefi önlemeler tahminidir. Göz, silah ve hedef arasındaki otomasyona dayalı bir bağlantıdır. Tecrübeyle belirlenmiş, mesafeye göre belli ölçülerde önlemler söylenip yazılmakla beraber, tatbikatı ön yargı ve tecrübeye dayanmaktadır. Zira, söylenenleri veya okuduklarınızı, hedef fırlattıktan ve tüfeğin hareketi başladıktan sonra düşünüp hesap etmeye olacaktır. Bu hatayı pek çok tecrübeli avcı ve atıcı da sık sık yapmaktadır.

Bunu tedavi etmenin yolu, düşünmeden tüfek atmaktır. Göz, gez, namlu, arpacık hizasının, hedefi geçtiği uygun noktada hareketini devam ettirirken tetiğin de çekilmesidir olay. Göz, beyinle birlikte, hiçbir münakaşaya girmeden, önlemenin miktarını belirleyecektir. Yok eğer kendi egonuzu tatmin sevdasıyla, çabuk düşünüp karar vermek gibi bir oyuna müptela iseniz, bunu oynayıp zafere ulaşmanızın daha kuvvetli ihtimal dahilinde olduğu sahalar vardır. Zira burada birkaç tesadüfün haricinde her zaman giden hedefinize yenik düşeceksinizdir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile