Derin

Gizli Kamera Nedir

Bu konu Derin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Derin
Derin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8491
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:14

Gizli Kamera Nedir

NotuiteSane
Gizli Kamera Nedir

GİZLİ KAMERA NEDİR?

Gizli kamera, farkedilmeden görüntü ve ses alabilen kamera demektir. Gizli kamerayı en çok güvenlik amacıyla ev veya işyerlerinin bir taraflarına yerleştirlmiş sabit kameralarda görürüz. Bunlar dijital olarak bilgisayarların ya da özel cihazların hard disklerine kayıt yaparlar. Tam profesyonel olan gizli kameralar ise insanın üzerinde taşıyabileceği boyutlarda küçülmüştür, ses ve renkli görüntüyü alan aynı zamanda da bir kasete veya dijital ortamda bir hafıza kartına yapan seyyar (mobil) kameralardır. Habercilerin kullandığı kameralar bunlardır. Profesyonel gizli kamera insanların üzerine yerleştirilirler. Her ortama rahatlıkla girip çıkabilirler. Nereden ne şekilde bakılırsa bakılsın kesinlikle görülmezler.

NEDEN GİZLİ KAMERA?

Gizli kamera insanları en doğal haliyle görüntüler. Gizli kamera adının tersine gizliliği ortadan kaldırır. Gizli kameranın bulunduğu ortamlarda eğer birileri diğer insanlara zarar verebilecek gizli ve kirli işler çeviriyorlarsa bütün bunlar gözler önün serilir. Gizli kamera bu özellikleri nedeniyle yasadışı işler çeviren kötü insanların korkulu rüyası olmuştur. Gizli kamera, insanların en doğal halini ortaya çıkardığı için son zamanlarda güvenlik amacının dışına çıkarak başka alanlarda da yaygın kullanılmaya başladı. Bunların başında gizli kamera ile yapılan reklam filmlerini ve işyeri hizmet kalitesini arttırmak amacıyla bayi denetlemelerini sayabilir.

GİZLİ KAMERA VE HABERCİLİK

Rüşvet, dolandırıcılık, fuhuş gibi işlerin ortaya çıkarılması, kamuoyunun bu kirli işlerin nasıl yapıldığını ve yapanların kimler olduğunu bilmesi, sonuçta bu kişilerin yakalanarak adalete teslim edilmesinde gizli kamera haberlerinin önemi büyüktür. Gizli kamera çekiminden habersiz pis işlerini ballandıra ballandıra anlatanlar, daha sonra karşılarında gerçek kamera ve mikrofonu görünce dünyanın en masum insanı olduklarını ileri sürerler. Çoğu kez kirli gerçekleri gizli kamera kullanmadan ortaya çıkartmaya imkan yoktur. Fakat kamu yararı olmayan ve insanların özel hayatlarıyla ilgili sırları haber adı altında yayınlamamak gerekir. Mesele kamera şakası adı altında yapılan gizli çekimler insanların onayı alınmadan yayınlanırsa şikayete bağlı suç oluşturabilir.

HABERCİLİK DIŞINDA GİZLİ KAMERA

Habercilik dışında gizli kamera kullanımı en çok 7 durumda karşımıza çıkıyor. Bunlar gizli kameranın en yaygın kullanım sırasına göre şöyle:

1. Dadı izleme :Bebeğinizi teslim ettiğiniz dadınız siz evde yokken acaba bebeğe iyi davranıyor mu? Bebek akşam eve gelen anne ve babasına başından geçenleri anlatamayacagı için bu durum istismara çok açıktır. Dadı bebeğe kötü muamele mi yapıyor? Yoksa bebekle ilgilenmek yerine televizyon mu seyrediyor? Bebeği döven, tartaklayan dadının bu eylemini gizli kamera dışında ortaya çıkarıp gözler önüne serecek bir başka yöntem yok gibidir.

2. İşyeri güvenliği:İşyerlerine müşteri rolünde giren hırsızların marifetlerini gözler önüne sermekte gizli kameranın üzerine başka hiçbir cihaz yok gibidir.
3. İşyeri iç güvenliği: İi sahipleri elemanlarından bir ya da birkaçının işyerine zarar verdiğinden hatta hırsızlık yaptığından şüpheleniyorsa diğer çalışanları zan altında bırakmadan suçluyu ortaya çıkartmanın tek bir yolu var, o da gizli kamera. Bunun da ötesinde rakip firma adına çalışan bazı elemanların işyerlerine ait çok özel bilgileri çalma veya sabotaj ihtimaline karşı en etkili önlem yine gizli kameradır.
4. Gölge müşteri: Başta Türkiye de faaliyet gösteren ve yaygın bayi, servis ağı olan yabancı firmalar olmak üzere pek çok tanınmış marka sürekli olarak gizli kamera çekimleri yapmaktadır. Bu firmalar gizli kamera ile donatılmış sözde müşterileri bayi, servis ya da mağzalarına gönderip buralarda gizli çekim yaparlar. Bu sözde müşterilere “Gölge Müşteri” adı verilir. Gidilen mağaza ya da bayilerde elemanların müşteriye olan davranışları kayıt altına alınmakta, daha sonra bu görüntüler ilgili birimler tarafından izlenip değerlendirilmekde. Bunun sonucunda yetersiz görülen elemanlar yada bayiler ya eğitimden geçirilmekte ya da sözleşmeleri feshedilmekte. Gizli kamera teknolojisi yaygın değilken gölge müşteriler gözlemlerini yazılı rapor halinde vermekteydi.Ü
5. rün tanıtımı: Gizli kamera öylesine yaygınlaştı ki gizli kamera dışında hiçbir aktuel kamera kullanılmadan yapılan reklam çekimleri televizyonlarda sürekli yayınlanmakta. Bunların en popüleri, bizim gizli kameralarımızın kullanıldığı ünlü şovmen Beyaz’ın Fanta reklamı. Bu reklam dizisinde İzmir’de şehir hatları vapuru, İzmir 9 Eylül Üniversitesi spor salonu, Manisa’da Limuzin oto ve Bursa’daki bir kafetaryada yapılan çekimlerde toplam 98 adet gizli kamera kullanıldı. Kameralardan biri de ünlü şovmen Beyaz’ın kravatındaydı. Yayınlanan reklamın tamamı gizli kamera olup tek bir saniye bile aktuel kamera çekimi yoktur. Bu reklam dizisini izleyenler hatırlayacaklardır, görüntüler cam gibi pırıl pırıl ve profesyonel reklam çekiminden farksız. Bu da profesyonel gizli kamera konusunda ne kadar ileride olduğumuzun bir kanıtı.
6. Güvenlik güçleri: Zanlıları belirlemek ve suç unsurlarını ortaya çıkartmak için polis ve jandarma da gizli kamera kullanıyor. Ancak uygulamayı büyük kentlerdeki terörle mücadele, narkotik, organize ve asayiş şube ile jandarma istihbarat dışında pek yaygın olarak göremiyoruz. Güvenlik güçleri ayrıca mahkemede delil olabilecek her gizli kamera için cumhuriyet savcılıklarından karar çıkartarak uygulama yapmaktadır.
7. Sanayi Casusluğu ( model hırsızlığı): Bu yöntem özellikle fuarlarda ve fabrika gezileri sırasında yapılmaktadır. Hemen her ülkeden sanayiciler bu yola sıkca başvurular. Bu iş kollarının başında ayakabı imalatçıları ve tekstilcileri sayabiliriz.

GİZLİ KAMERANIN HUKUKİ DURUMU

Gizli kamera çekimleri mahkemede delil olarak kabul edilir mi? Bu, yargılamayı yapan hakimin taktirindedir. Ancak bugüne kadarki uygulamalar göstermiştir ki suç işlerken gizli kameraya yakalananların yargılanma safhalarında gerek cumhuriyet savcıları gerkese hakimler bu kasetleri delil olarak değerlendirmektedir. Gizli kamera kayıtları bir de tanıkla desteklenirse daha iyi olur. Tanık olayların aynen kayıtlarda yer aldıgı gibi geliştiğini söylerse o kaydın mahkemede kuvvetli delil olma şansı daha yüksektir. Ancak Haziran 2005’te avrupa uyum yasaları çerçevesinde yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanununa göre gizli yapılan görüntü ve ses kaydı, görüntü ve sesi kaydedilen kişinin şikayet etmesi durumunda suç kapsamında degerlendirilmektedir. Kanun suç saydığı bir yöntemle elde edilmiş delillerin mahkemelerde bundan böyle kolay kolay kabul görmeyeceği düşünülebilir. Ancak uygulamalar gösteriyor ki gizli kamera kayıtlarının yargılamada delil olarak değerlendirmesi halen devam etmektedir.

GİZLİ KAMERA BULUNDURMAK SUÇ MU?

Hayır herkes gizli kamera sahibi olabilir. Günümüzde büyük şehirlerde bir gün alışverişe çıkıp mesela bir hipermarkete, bankaya, kuyumcuya ve benzeri yerlere girip çıktığınızda en az 7-8 yerde sizin haberiniz bile olmadan görüntünüz güvenlik kameraları tarafından çekilip kasetlere kaydedilmiş olur. Yani günde birkaç kez kameralar tarafından kayıt altına alındığınızın farkında bile olmazsınız. Güvenlik ve korunma amacı başta olmak üzere çeşitli nedenlerle siz de gizli kamera sahibi olabilirsiniz.

GİZLİ KAMERA KULLANIMI HANGİ DURUMLARDA SUÇ OLUR?

Mesela bir rüşvet alışverişinin yada hırsızlık anının görüntülenmesi hiçbir zaman suç sayılmaz. Söylemeye gerek bile yok ama soyunma kabinlerinde, doktor muayene odaları ya da yatak odalarında habersiz yapılan gizli kamera çekimleri herhangi bir yerde yayınlanmasa bile suç teşkil edebilir. Zaten bunu öztürkçesi röntgencilik ya da ahlaksızlıktır. Ayrıca Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanuna göre habersiz yapılan görüntü ve ses kaydı, görüntü veya sesi kaydedilen kişinin şikayetçi olması koşuluna bağlı olarak suç sayılabilmektedir. Güvenlik amaçlı veya kamu yararı bulunan durumlarda gizli kamera çekimlerinin suç oluşturup oluşturmayacağı önümüzdeki yıllarda oldukça tartışma konusu olacaktır. Ancak şu da bir gerçek ki pek çok gelişmiş ülkede uzun yıllardır kişilerin özel hayatlarına müdahele suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasına rağmen gizli kamera çekimleri, suçların ortaya çıkmasında sağladığı büyük yarar nedeniyle artarak devam etmektedir.

GİZLİ KAMERA YAPAN FİRMALAR VAR MI?

Hayır, bütün dünyaya kamera satan büyük firmalar bugüne kadar gizli kamera olarak kullanmak üzere bir kamera çeşidi üretip satmadılar. Gizli kameralar Avrupa ve Amerika’da küçük atölyelerde değişik amaçlarla üretilmiş kamera parçaları bir araya getirilip gizli kamera şekline dönüştürülür. Son yıllarda Çin’de yapılan ve piyasalarda gizli kamera adıyla satılan sistemler ise gerçek bir gizli kamera olmaktan çok uzaktır.

VİDEO DIŞINDA GİZLİ KAMERA VAR MI?

Evet, fotoğraf makinesinden de gizli kamera yapılmaktadır. Ancak fotoğraf makineli gizli kameralar video gizli kameralarla boy ölçüşemez.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile