NotuiteSane
Denizde Su Ürünleri Yetiştiriciliği – Denizde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Hakkında
1380 sayılı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kanununun 13. Maddesi gereğince Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin almaktadırlar. Söz konusu izinle ilgili Denizcilik Müsteşarlığınca da seyir emniyeti ve deniz güvenliği açısından görüş verilmektedir.
1. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği Nasıl Olmalıdır?
Doğal yollarla elde edilen deniz ürünlerinin talebi karşılamadığı gerçeğini bilen Greenpeace, sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğini desteklemektedir. Greenpeace metodolojisi yetiştiricilikte münferit üretilen türlerin değerlendirilmesinde önemli bir araç olabilecekken, aşağıdaki yönlendirici prensipler sürdürebilir bir yetiştiricilik için genel anlamda gerekli olan unsurlardır
Ancak şu şartlar sağlandığında sürdürülebilir bir akuakültürden bahsedebiliriz:
çevreyi olumsuz yönde etkileyerek, mevcut çevreye atık boşaltılmasına, zarar verici habitat değişikliklerinin oluşmasına, yerel ve doğal türlerin zarar görmesine veya nüfuslarının azalmasına neden olmayacak,
Balıkların et ve yağ oranları dönüştürülmemeli, yemler köken itibariyle alternatif Omega 3 kaynakları içermemelidir. (Alg lerden üretilmiş,üzüm tohumu yağı vs)
Yerel kaynakları tüketmeyen,enerji verimli olan
İnsan sağlığını tehdit etmeyen
Uzun vadede yerel toplumların sosyal ve ekonomik koşullarını iyileştirecek