Asya

Evcil Hayvan Satın Alırken Hayvan Sağlıklımı Hastamı Nasıl Anlarız?

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:20

Evcil Hayvan Satın Alırken Hayvan Sağlıklımı Hastamı Nasıl Anlarız?

NotuiteSane
Evcil Hayvan Satın Alırken Hayvan Sağlıklımı Hastamı Nasıl Anlarız?



Alacağım hayvan sağlıklı mı?[IMG]http://saglik.turk.net/s.gifdolunay

[IMG]http://saglik.turk.net/ms_images/s.gifdolunay[IMG]http://foto.tnn.net/tnnminisite/pics/kedi1.jpgdolunay[IMG]http://saglik.turk.net/ms_images/s.gifdolunay[IMG]http://saglik.turk.net/ms_images/s.gifdolunay[IMG]http://saglik.turk.net/ms_images/s.gifdolunay[IMG]http://saglik.turk.net/s.gifdolunay
[IMG]http://saglik.turk.net/ms_images/s.gifdolunay[IMG]http://foto.tnn.net/tnnminisite/pics/kopekk.jpgdolunay[IMG]http://saglik.turk.net/ms_images/s.gifdolunay[IMG]http://saglik.turk.net/ms_images/s.gifdolunay[IMG]http://saglik.turk.net/ms_images/s.gifdolunay[IMG]http://saglik.turk.net/s.gifdolunay
İleride ciddi problemler ve üzücü sonuçlarla karşılaşmamak için alacağınız ev hayvanını seçerken sağlıklı olup olmadığına dikkat etmeniz son derece önemlidir. Bir hayvanın sağlık testini bazı davranışlarından yola çıkarak kendiniz de test edebilir ya da bu konuda özen göstererek riskleri azaltabilirsiniz.
Özellikle şunlara dikkat edin:
1- Güven duymadığınız yerden alışveriş yapmayın.
2- Kedi-köpek alırken canlı-hareketli olması sağlıklı olduğunu göstergesi DEĞİLDİR! Bebeklerde aşılar eksik ya da hiç yapılmamış olduğundan vücutlarında virus bulunma ya da kapma ihtimalleri yüksektir. Bulunduğu ya da getirildiği ortamdan virusle enfekte olmuş bir köpek ve kedi de çok sağlıklı GÖRÜNEBİLİR! Hayvan virusu aldıktan 2-3 hafta sonra belirtiler göstermeye başlar. Bu kuluçka süresinden evvel tamamen sağlıklı görünür. Koşar, oynar, veteriner hekim bile kan testi yapmadan hasta olup olmadığını ANLAYAMAZ!!! Bu riski her zaman göz önünde bulundurun.
3- Kedi ve köpek yavruları en az 2 ay anne sütü emmiş olmalıdır. Bu süreçte anneden maternal antikorları alır ve güçlenir. Süt içmesi ilerde de sağlıklı olması için gereklidir.
4- Mümkünse en azından bir KARMA aşısı yapılmış hayvanı alın ( DHPL KÖPEK; TRİCAT KEDİ). En iyisi 21 gün arayla 2 karma aşının da tamamlanmış olmasıdır. Aşı kontrolünde Resmi bir aşı karnesine bu aşının işlenmiş olmasına dikkat edin; veteriner hekimin diploma numarasını gösterir bir kaşe ile aşı etiketi kaşelenmiş olmalı.
5- Kaçak yollarla yurdumuza giren aşısız hayvanlar ucuza alınsa da büyük yüzdelerde (% 90) hayvan ölümle kaybedildiği için hem üzücü olmakta hem de ucuza almanın pek de anlamı olmadığı görülmektedir. Ucuz fiyat sadece ölüm riskini sırtlanmaktır. Her kaçak alışverişle, kaçak hayvan ticareti büyümüş, hayvan ölümlerine izin verilmiş demektir.
6- Sahipli bir anne evde doğum yapmışsa anne de baba da aşılı ve yavrular da 2 ay süt emmiş ise, evden yavru almak çok daha sağlıklı olacaktır. İlla serifika olsun istemiyorsanız bu güvenli bir yoldur. Veteriner kliniklerine ya da hastanelerine danışabilirsiniz. Özellikle bahar ayları yavruların alınması için en uygun aylardır.
7- Güvenmediğiniz bir yerden alacaksanız ve aşıları da yoksa veteriner hekime danışıp özel viral testleri kan örneği alıp yaptırabilirsiniz. Güvenli test sonucuna göre gönül rahatlığıyla almaya karar verebilirsiniz.
8- Hayvan alındıktan sonra veteriner hekime götürülmeli, onun önerdiği sağlık programına göre hareket edilmelidir. Köpek veya kedi, viral hastalıklardan korunmalı, aşılar bitene kadar evden çıkmamalı ve hijyene dikkat edilmelidir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile