Asya

Kedi Ve Köpeklerde Deri Hastalıkları Nelerdir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bu konu Asya tarafından 1 ay önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
4 Ağustos 2024, 2:53

Kedi Ve Köpeklerde Deri Hastalıkları Nelerdir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

NotuiteSane
Kedi Ve Köpeklerde Deri Hastalıkları Nelerdir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Uyuz: Sarkoptes canis etken parazittir. Her yaşta ve cinste köpekte, nadir olarak da kedilerde görülebilir. Çok bulaşıcıdır. Direk temesla bulaşır. İnsana da bulaşama ihtimali vardı. Bu yüzden tedavi süresince hijyene dikkat edilmelidir.
İlerleyici bir hastalıktır, tipik sarı kabuklar, eritramatöz papüller, kaşıntı dolayısıyla self traumalar, kanamalı kabuklar, kronikleşen durumlarda renk anomalileri, şiddetli tüy dökümleriyle karakterize bir hastalıktır.
Vücuttaki lokalizasyon bölgeleri daha çok baş, kulaklar, bacaklar, karın altı, dirsekler veya tüm vücut şeklindedir.
Deri kazıntısı muayenesiyle kesin teşhis konularak tedaviye başlanması gerekir. Kendiliğinden geçmez.
Özellikle coli ve onun melezi ırk köpeklerde, genel uyuz ilaçları tok——! Bu nedenle özellikle veteriner kontrolünde ilaç kullanılmalıdır. Sistemik etki gösteren iğne şeklinde preperatlar kullanılırsa iyileşme daha hızlı olmaktadır.
Demodex uyuzu: Demodex canis ve cati isimli parazitlerce gelişen bir hastalıktır. Erginlerde genelde demodexi bir iç hastalık yada kanser izleyebilir.
Alman Kurdu, doberman, dalmaçyalı, pointer, shar pei ırklarının özel bir duyarlılığı vardır. Daha kolay yakalanabilirler. Genç olması, yaşlı olması, ırk predispozisyonu, immun hastalık oluşu gibi faktörler sayesinde daha rahat gelişebilir. Sağıltımla %70 iyileşme gösterir.
Kaşıntı vardır, kaşıntısız da seyredebilir, deride kızarıklık, dökülme, renk değişikliği, kabuklanma,follikülit,dermatit, ağrı, ödem, pyoderma gibi bulgularla karakterizedir.
Lokalizasyon bölgeleri bacaklar, yüz, ağız kenarları sıklıkla görülen şekildedir. Teşhis deri kazıntısının mikroskobik muayenesiyle yapılır. Tedavi veteriner hekimce yapılır.
Notoedric uyuz: Notoedres cati isimli etkence oluşturulur. Kedilerin şiddetli kaşıntı ve kendilerine zarar verdiği bir deri hastalığıdır.
Çok bulaşıcıdır. İnsana, köpeğe ve tavşana da bulaşabilir. Her yaşata ve ırkta izlenebilir.
Baş ve kuyrukta kabuklanmalar, kaşıntı, tüy dökülmesi, papül şeklindedir. Lokalizasyon yerleri arasında bacak, kulaklar, kuyruk ve civarı da vardır. Deri lezyonuna farklı etkenler de gelip hastalık yapabilir. Deri kazıntısı muayenesi ile teşhiş konur ve tedavi edilir.
Mantar: Microsporum canis ve Trichophyton mentagrophytes etken parazitlerdir. Ayrıca zoonoz bir parazittir. İnsana geçebilir. Bulaşma yolları hayvana kullanılan malzemeler ve direkt temastır. Tedavide hijyene dikkat edilmelidir.
Klinikman kedide hızlı ilerleyen bir hastalıktır, madeni para büyüklüğünde açıklıklar, lezyonlar vardır. Kaşıntı olabilir de olmayabilir de. Köpeklerde ise kulak yangısı, tırnak kuruması, dökülmesi, deride kabuklanma ve iltihaplar, dolayısıyla tüy dökülmeleriyle seyreder.
Klinik teşhisinde wood lambası kullanılabilir. Ayrıca labaratuvarda kültür sonuçları da düşünülebilir.
Sistemik ilaçlamalarla tedavisi vardır.Lokal tedaviyle birleştirilir. İnatçı olabilir. Korunmada aşı uygulamaları da vardır.
Pire alerjisi:Pire özellikle bahar aylarından itibaren petler için en büyük sorunlardan biridir. Pire ısırığı yoluyla hayvanlarda alllerji gelişebilmektedir. Pire sayasında ve ekstratında allerjen yapıda maddeler olabilmektedir. Çok çabuk üremesi ve çok kolay alınması durumu daha da zorlaştırsada günümüzde kullanışlı değişik ilaç-ürünler sayesinde aşının yaptığı gibi korumalar sağlanabilmektedir. Aylık damla tarzı ürünler en çok tercih edilenleridir. Tek uygulamadan sonra 1 ay boyunca pire ve keneden korunma sağlanmış olur.
Kronik seyirlidir; şiddeti artarak devam eder.
Kabuklanmalar, kızarıklıklar, tüy dökülmeleri genaralize veya sınırlı olabilir. En çok sırt ve kuyruk köküne doğru, boyun altı, kulaklar, koltuk altı, karın gibi bölgelerde seyreder. Şiddetli kaşıntılar, hayvanın oturduğu yerden ani sıçrama ve koşmaları gibi belirtiler olabilir.
Bulgular teşhis için spesifik olmayabilir. Pire ekstratı ve allerji testleri dermal yapılabilmektedir.
Pireye karşı ilaçlamalarla korunma önemlidir.Çünkü pire sadece allerjiye sebep olmaz, bazı önemli hayvan hastalıklarını da petinize taşıyabilmekte, ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Veteriner Hekimce tedavi ve gözlem yapılabilir.
Kene invazyonu ve kene felci
Kene önemli dış parazitlerden birdir.Familya olarak Ixoedes yada argasidlerdendir. Hayvan türlerine ait kene çeşitleri bulunmaktadır.Yumurta,larva,nimf ve ergin formları vardır.Nimf ve larvalar genelde ufak kemirgenlerin üzerinde yaşar.
Kene çok önemli hastalıkların taşıyıcısı olabilmektedir (kedi-köpek için): Babesia canis, Leptospira, Borrelia burgdorferi( LYME DİSEASE=zoonozdur! ),P, tularensis, Erlishia canis, Hepatozoon canis vb…
Köpekde LYME HASTALIĞI ‘nda en çok iştahsızlık,ateş,takiben topallık, ağrı ve diğer sinirsel semptomlar, lenf bezlerinde şişmeler, deride kızarıklık. Enfekte kene ısırığı ile hayvan enfekte olur.Hayvanın kanı,idrarı ile köpek ve insana bulaşma olabilir.
İnsanda kızarıklık, lenf bezlerinde şişme, ateş, birkaç hafta yada ay sonrasında his kaybı felç, ağrılı nöyritis gelişebilir.
Larval dönemlerini tamamlayan ergin kene yaşadığı ortamdan( çimenlik alan, ağaç kovukları vb..) köpek yada kedinin üzerine atlar. Genelde kulak ve parmak aralarına yapışır.Yapıştığı bölgede deride kızarıklık ve kaşıntı, kronikleşmişse kan kayıpları ve anemi meydana gelir. Nadiren allerjik reaksiyon meydana gelebilir. Kene paralizi şeklinde bir olguyla da çıkabilir.
Kene paralizi: Kenenin ısırmasından sonra kenenin ürettiği protein tabiatlı nörotoksinler kedi yada köpeğin motorik sinirlerinde ateşsiz bir felce yol açar. Solunum felci sonu ölüm meydana gelebilir! Hayvan vücudundaki kenelerin derhal uzaklaştırılması gerekir. Çünkü hastalığın tekrarına da yol açabilir. Nadiren kene uzaklaşınca paraliz kendiliğinden de düzelebilir.
Kedi ve köpek için kan emicidir, tam şiştiği zaman genellikle düşer. Şiştiklerinde minik( şişince bezelye büyüklüğünde) beyaz ”ben” gibi görünürler.Eğer yüzde ise bir çok hayvan sahibince ben sanılabilirler. Elle koparıp alınmamalıdır.
Genel ilaçlama ile kontrollü hayvanda zaten kandaki ilacı alıp düşeceğinden beklenebilir,ama ilaçsız,korumasız bir hayvanda tek bir tane varsa, alkolllü bir pamukla tutulup saat yönünün tersine döndürülerek alınmalıdır. Döndürmeden direkt çekip alındığında kancası içeride kalabilir, kistleşebilir.
Toplanan keneler yakılarak yada alkol içinde bekletilerek öldürülmelidir!
Genel enfeksiyonlarda mutlaka veteriner hekime danışılmalıi genel tedavi yapılmalıdır. Çünkü kronik olaylarda başka hastalıklar taşınmış yada salt anemiden hayvan ölmek üzere bile olabilir.
Korunma esastır. KENEYLE MÜCADELE EDİLMELİDİR! Ayda bir uygulunan pire ve keneden koruma preperatları veteriner hekimlerce uygulanmaktadır (frontline vb..) . Özellikle bahardan sonbahara kadar dönem sık rastlandığı için bu dönemlerde muhakkak önerilmektedir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile