Asya

Kedi Ve Köpeklerde Deri Ve Tüy Bakımı Nasıl Olmalı?

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:18

Kedi Ve Köpeklerde Deri Ve Tüy Bakımı Nasıl Olmalı?

NotuiteSane
Kedi Ve Köpeklerde Deri Ve Tüy Bakımı Nasıl Olmalı?

Özellikle uzun tüylü kedi ve köpeklerde tüy bakımı şarttır. Tüyler hergün tranıp fırçalanmalı, kıtıklar ayrılmalıdır. Ölü tüyler uzaklaştırılmış, keçelenme önlenmiş olur. Taraklar küt uçlu,can yakmayan cinsten olmalıdır.
Uygun bir tarakla bu işlemlerden nefret etmemiş olurlar, taramadan sonra ödüllendirme de iyi bir yoldur, işlemi severek yaptırırlar. Ayrıca bu işlemle deriye masaj yaparak kan dolaşımı da canlandırılmış olur. Deri tüyleri parlak bir görünüme kavuşur.
Kısa tüyüler için de yumuşak fırçalar önerilebilir.Uzun tüylü köpekler için metal açıcı taraklar da bulundurulmalıdır.Keçe ve topaklar bunla düzenli açılmalıdır.Frıçalamalar tek yönde olmalıdır.
Kedi yıkanmaz, köpekler ise yılda 1 yada 2 kez yıkanma ihtiyacındadır. Bunun haricinde evde beslenen köpekler daha sık yıkanacaksa maksimum ayda 1 yıkama yapılabilir.Yıkama özel köpek şampuanlarıyla yapılır. Yada arap sabunu kullanılabilir. Ancak diğer insan için şampuanlarla yapılan yıkamalar bir de sık yıkama yapılırsa, iyice derinin koruyucu tabakasını erezyona uğratır. Koruyucu tabaka giderse deri parazit ve diğer enfeksiyonlara açık hale gelecektir. Bu nedenle sık yıkama ve insan şampuanlarından kaçınılmalıdır. Ayrıca hastalık ve aşı dönemlerindede (özelikle aşısız hayvanlar için) banyo yaptırmak yanlıştır.Dirençsiz vücud iyice hasta olabilir.
Aşırı yıkama ve insan şampuanlarıyla yıkamalarda cilt kurur, kepeklenir, keçeleşir, mat görünüm alır, topaklaşır, zayıflar, tüy dökümü başlar.Tüm bunlar derinin koruyucu yağ tabakasının sık yıkama sonucu zarar görmesine bağlı gelişir. Tabii insan şampuanları da aynı etkileri yaratmaktadır.
Deri ve tüyler için hazırlanmış özel multivitamin preperatlarını veteriner hekiminize danışarak kullanabilirsiniz. Dengeli beslenme mevsimsel denilen normal tüy dökümlerini de azaltacak olan en büyük unsurdur. Mineral ve vitaminlerden eksizsiz bir beslenme şarttır. Eksikliklere bağlı çok önemli deri hastalıkları ve tüy dökümleri gelişmektedir. Profesyonel mamalar bu konuda güvenilir yardımcılardır. Çünkü aşırı miktardaki beslenmeler de (aşırı karbonhidrat veya aşırı protein; dengesiz beslenme) tüy dökümünü arttırıcı en büyük faktördür. Veteriner Hekiminizin önerdiği beslenme programına muhakkak uyulmalıdır. Hekimin önerisi olmadan evden verilen artı yiyecekler tüy dökümünü arttırır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile