Derin

Önemli Camiler, Külliyeler (Osmanlı Dönemi)

Bu konu Derin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Derin
Derin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8491
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:02

Önemli Camiler, Külliyeler (Osmanlı Dönemi)

Lindsey
Önemli Camiler, Külliyeler (Osmanlı Dönemi)

II. Bayezit Camii ve Külliyesi

Yapım Yılı: 1501-1506

Yapan Mimar: Mimar Yakup Şah Bin Sultan Şah(Mimar Hayreddin)

Yaptıran kişi:II.Bayezit

Yapının şehir içindeki yeri: İstanbul’un üçüncü tepesi üzerinde yükselen Külliye Eski sarayın doğusunda bulunur. Tüm semte adını vermiştir.

Yapının sanat tarihi açısından önemi: Klasik Osmanlı Mimari üslubun yansıtan camilerin ilk örneğidir. Camii mimarisine birçok yenilik getirmiştir.

Şehzade Camii ve Külliyesi

Yapım Yılı:1544-1548

Yapan Mimar:Mimar Sinan

Yaptıran kişi:Kanuni Sultan Süleyman (oğlu Mehmet için yaptırmıştır).

Yapının şehir içindeki yeri:

Yapının sanat tarihi açısından önemi:Eski ve yeni biçimlerin birleştirildiği bir eserdir.Kütle kuruluşuna yenilik getirmiştir.Dengeli ve simetrik yapısıyla ön plana çıkar.Sinan’a özgü piramit biçimli(aşağıya doğru genişleyen) camilerin ilk örneğidir.

Süleymaniye Camii ve Külliyesi

Yapım Yılı:1549-1552

Yapan Mimar:Mimar Sinan

Yaptıran kişi:Kanuni Sultan Süleyman

Yapının şehir içindeki yeri:

Yapının sanat tarihi açısından önemi: Cami ışık oyunları(her pencereden süzülen ışığın manevi etki yapması için hangi açıyla nereye düşeceği hesaplanmıştır), ve yankı değeriyle (akustik) ön plana çıkar. Ayrıca ağırlık dağılımı Haliç’e kadar inecek şekilde yapıldığı ve kubbe kemeri çok iyi hesaplandığı için çökme tehlikesi altında değildir.

Camii, şehrin neresinden bakılırsa bakılsın etkileyici görünmesi için şehrin siluetine hakim bir yerde, dik açı etkisi yapacak piramit şekilli bir arazi üstünde kurulmuştur.

Selimiye Camii ve Külliyesi

Yapım Yılı:

Yapan Mimar: Mimar Sinan

Yaptıran kişi:II.Selim

Yapının şehir içindeki yeri

Yapının sanat tarihi açısından önemi:

Sultanahmet Camii ve Külliyesi

Yapım Yılı:1609-1620

Yapan Mimar: Sedefkar Mehmet Ağa

Yaptıran kişi: I.Ahmet

Yapının şehir içindeki yeri: İstanbul’un Eminönü ilçesinde aynı adı taşıyan semtte, Bizans döneminden kalma bir hipodromun yakınında inşa edilmiştir.

Yapının sanat tarihi açısından önemi: Klasik Osmanlı Mimarisinin son Görkemli örneklerindendir. Sinan okulunun en sıkı takipçilerinden Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapıldığından Sinan Üslubunun özelliklerini taşır. Bununla birlikte planında yenilikçi düzenlemeler de görülür: ilk defa altı minare kullanılmış; cami bünyesinde Hünkar kasrı inşa etme geleneği bu cami ile başlamıştır. Fatih ve Süleymaniye Camii’nden farklı olarak düzgünlük ve simetri arayışıyla yapılmamıştır.

Mimarının Selimiye’den daha yetkin bir eser yaratmak amacıyla yaptığı bu camide hiçbir masraftan kaçınılmamıştır. Yapı özellikle çini işçiliği ile ünlüdür: İstanbul’da Topkapı’dan sonra en zengin çini koleksiyonu burada bulunur. Mavi çiniler daha çok kullanıldığından batıda “Mavi Camii ”(Mosqué Bleu) olarak tanınır.

Yeni Valide Camii

Yapım Yılı:1597-1663

Yapan Mimar: Davut Ağa tarafından yapımına başlanmış fakat onun ölümü üzerine Dalgıç Ahmet Çavuş ve Mustafa Ağa tarafından tamamlanmıştır.

Yaptıran kişi:

Yapının şehir içindeki yeri

Yapının sanat tarihi açısından önemi: Özgün çini kullanımı açısından Osmanlı sanat eserleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile