Jelibon
[IMG]http://www.wallpaperst.net/view_thumb/b2ada515/king_cobra_26709_340.jpgdolunay
KRAL KOBRA
(Ophiophagus hannah)
«Kral kobra», biraz da iriliği sebebiyle, hiddetlendiği vakit son derece yırtıcı ve tehlikeli bir sürüngen olur. Hatta Kobra’ların en tehlikelisi olduğa söylenir. Durup dururken insana saldırdığı çok görülmüştür. Hindistan yarımadasından kuzey doğuda Güney Çin’e, komşu adalara ve Filipinlere, güneyde ise Malezya takımadalarına kadar uzanan yurdunun genişliğine rağmen, bu kobra Allah t an pek kalabalık nüfuslu değildir.
Erginleri biteviye kahverengi veya zeytin grisidir. Siyah renkli olan yavruların vücutlarının önüne doğru beyaz, sarı veya koyu sarı enine yollar göze çarpar. Bu desen kral kobra’nın yaşı ilerledikçe kaybolursa da, bazı yerlerde yılan adamakıllı irileşinceye kadar silinmez.
Kral Kobra’nın Hayatı:
Kral kobra’lar genel olarak sık ormanlarda yasarlarsa da, tabiat bilgini Malcolm Smith Siyam’da oldukça acık alanlarda da görüldüklerini bildiriyor. Bu tür, başka kobralardan farklı olarak hemen tamamıyle yılanlarla beslenir ve bu sürüngenlerin zehirsizleri kadar zehirlilerini de yer. Yılandan başka varangiller de yiyecek listesinde yer tutar.
Kral kobra, bir «yuva» yapması bakımından da akrabalarından ayrılır. Bununla beraber, bu yuva, sürüngenin, vücudunun yan hareketleriyle itilmiş yaprak ve döküntü yığınlarıdır. Dişi, yuvanın dibine 21-40 yumurta yumurtlar. Bundan sonra, yavanın alt kompartımanından ayrılmış bir üst kompartımanda halka olarak nöbet tutar. Arada erkek kral kobra da o yalanlarda olur. Yavrular yumurtadan çıktıkları vakit, yaklaşık olarak SO santim uzunluğundadırlar.
Farkına varmadan bir kral kobranın yuvasına yaklaşanların, bu korkunç yılanın saldırısına uğrayacakları muhakkaktır. Kral kobralar fillere dahi saldırmaktan çekinmezler. Her yıl Siyam’da bir sürü fil bu zehirli yılanların ısırığından ölür.