Asya

Kaya Pitonu

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:19

Kaya Pitonu

Jelibon


KAYA PİTONU
(Python sebae)

«Kaya pitonu» nun yurdu Afrikadır. Bu türün ortalama uzunluğu 4-5 metre ise de, ender olarak 6 metreyi geçenlerine de rastlanır. Sırtı, kızıl – kahverengi veya gri – kahverengi fon üzerinde siyahımsı kahverengi ağ deseni ve lekelerle süslüdür. Tepesinde, burnunun ucuna kadar inen kahverengi bir üçgen leke göze çarpar.. Esaret hayatına kolay uyar. İçlerinde, hiç yemek yemeden iki buçuk yıl yaşayanları olmuştur, buna karşılık garip oburluk örnekleri gösterenleri de görülür. Bir kaya pitonu kendisine yiyecek olarak verilen fareyi ufak bulmuş olacaktı ki, o gece 160 santim uzunluğundaki ve 140 santim enindeki yün battaniyesini de yutmuştu. Ayni Hint domuzunu yakalayan iki kaya pitonu’ndan 3 metre uzunluğundaki-nin 2 metrelik rakibini de Hint domuzunun arkası sıra yuttuğu ve normal şekilde sindirdiği de görülmüştür. Fakat bunlar ender rastlanır olaylardır. Kaya pitonları da çoğunlukla ufak sayılabilecek memelilerle, meselâ tavşan, yer sincabı, fare ve benzeri kemiricilerle ve çeşitli yer kuşlarıyle yetinirler.
Dev yılanların en küçüklerinden ve en güzellerinden biri ender olarak 125 santimi geçen Sudan kral pi-tonu’dur. (Python regius). Avustralya ile Yeni Gine pırlanta pitonu ve Malezya pitonu da kral pitonu gibi nispeten ufak yapılıdırlar ve rengârenk lekelerle süslüdürler.
Boa’larla pitonların çoğunluğunun sulak yerlere rağbet etmelerine karşılık, aynı gruptan «kum yılanları» kurak ve ince kumlu çöllerle isteplerde bulunurlar. Yeni türü bulunan bu grup üyelerine Güney Avrupa’da, Batı ve Güney Asya’da ve Kuzey ile Kuzey-doğu Afrika’da rastlanır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile