Asya

Avrupa Su Yılanı

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:19

Avrupa Su Yılanı

Jelibon
[IMG]http://www.wallpaperst.net/view_thumb/b2d62510/Natrix%20natrix%202.jpgdolunay
AVRUPA SU YILANI
(Natrix natrix)

«Avrupa su yılanı», suyılanıgiller’ in Kuzey Afrika ile Orta Asya ve Kuzey Avrupa arasındaki en yaygın türüdür. Genellikle çekingen bir yilandır. Rahatsız edilince, hızla kayıp gözden kaybolur. Fakat elle tutulacak olursa, kuyruğunun kaidesindeki iki bez pek pis kokulu bir madde salıverir. Birçok yılanlarda bu gibi bezlerden varsa da, pek azının salgısı Avrupa suyılanı’nınki kadar pis kokuludur.
Avrupa suyılanı’nın birçok alt türleri de vardır. Bunların hepsinin pullan çıkıntılı, vücutlarının rengi ise siyahımsı veya yeşilimsidir. Parlak turuncu veya sarı yakalarından dolayı bazı dillerde bu yılanlara «halkalı yılan» denilir.
Avrupa suyılanı’na daha çok nemli ve batak bölgelerde rastlanır. Otluk su boylarında ve dalgalı kırlarda da sok bulunur. Mükemmel bir yüzücüdür, denizde kıyıdan kilomterelerce uzakta görüldüğü olmuştur.
Avrupa su yılanı, kurbağalar, kara kurbağaları, semenderler ve balıklarla beslenir. Bunlardan amfibyumları tercih eder ve ancak onları bulamayınca balığa baş vurur. Avını öldürmeden yutar.
Bu Avrupa su yılanı, hepsi tam gelişmiş yavrular doğuran «Amerika su yılanları» ndan farklı olarak, yumurta yumurtlar. Yumurtalarını ilkbahar sonlarında gübre yığınlarının veya başka çöplerin arasına bırakır. Sayısı on beş ile kırk arasında değişen bu yumurtalara çürüyen odunların, harap duvarların veya ılık ve nemli bitkisel maddelerin içinde de rastlanır. Her bir yumurta güvercin yumurtası iriliğindedir. Yumurtaların elâstiki ve beyazımsı kabukları, dünyaya çıktıktan sonra dahi yavruların sırtına yapışır kalır.
Yavrular genellikle sonbaharda yumurtadan çıkarlar. Kuluçka devresi esnasında yumurtalar çevreden nem çeker ve embriyon geliştikçe büyürler. Yumurta içindeki yavrunun burnunun ucunda, sonradan düşecek olan jilet keskinliğinde bir dişi vardır. Bununla, gelişme süresi esnasında embriyonu çeviren derimsi zarları yarar.
Avrupa su yılanları, esaret hayatına kolay uyarlar. Ergin bir Avrupa su yılanının ortalama uzunluğu 90 santimdir. Ender olarak 150-170 santim uzunluğunda olanlarına da rastlanır.
Halk arasında yaygın bir inanışa göre, Avrupa su yılanı süte çok düşkündür ve işi, ineklerin memesini sağmaya kadar vardırır. Bazen ağıllara ve ahırlara yakın yerlerde Avrupa su yılanları’nın öldürülmesi ve bunların, can çekişirken süte benzer beyaz bir sıvı kusmaları bu inanışı doğrular bir delil olarak ileri sürülmektedir. Aslında, her hangi bir yılan süt emerken görülmediği gibi, boynuz maddesini andırır dudakları da emmeye elverişli değildir. Avrupa su yılanlarının ölürken kustukları beyaz maddeye gelince,
bu, süt değil, bir kara kurbağası veya bir sıçan bu sürüngenler tarafından yutulduğu zaman salgılanan çok bol ve beyazımsı bir tükrüktür.
Avrupa su yılanı’nın bir yakın akrabası «engerek su yılanı» dır (Natrix viperinus). Adından da anlaşıldığı üzere, bu tür, adi engerek gibi sarımsı kahverengidir ve onun gibi zikzaklı desenlerle süslüdür. En çok Güney Avrupa ile Kuzey-batı Afrika’da bulunur. Ender olarak suya uzak yerlerde rastlanır. O da usta bir yüzücü olup amfibyumları ve balıkları avlar. Âdetleri Avrupa su yılanınmkinden pek farklı değildir. En irilerinin uzunluğu 1 metreyi geçmez.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile