admin

29 Ekim Cumhuriyet Bayramıyla İlgili Makale

Bu konu admin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
admin
admin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 12501
Yanıt Sayısı: 0
22 Mayıs 2021, 2:50

29 Ekim Cumhuriyet Bayramıyla İlgili Makale

Rosalinda
29 Ekim Cumhuriyet Bayramıyla İlgili Makale

ANADOLU VE CUMHURİYETE SESLENİŞ

Ey Anadolu’m, güzel yurdum, Türkiye’m!Sen bin yıldır milletimize Halil İbrahim sofrası oldun. Biz çoğaldıkça sen bereketlendin. Senin suyunu içtik, senin hür havanı soluduk. Senin ekmeğini yedik, senin sofranda beslendik. "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı" varsa Türkiye’min bu bereketli sofrasının "sonsuza kadar" hatırı vardır. Öyleyse bu sofraya "bıçak sokan" ya nankördür ya da gafildir. Ey Cumhuriyetim!"Günlerden bir gün… Uzak değil, dün gibi yakınNe Fatih’le İstanbul, Ne Süleyman’la Viyana önlerindeyiz…İstiklâl Savaşı’nın zor günlerindeyiz." Yukarıda gök çökmüş üstümüze, aşağıda yer yarılmış yutmuş bizi. İngiliz’i, Fransız’ı, Yunan’ı kıskıvrak yakalayıp tutmuş bizi. Sonunda:Bir "Seyit Çavuş"un, bir "Zeybek"in, bir"Dadaş"ın, bir "Adsız Kahraman"ın attığı mermi bu savaşta dengeyi bozmuş. İşte bu dengenin önderi ATATÜRK, bayramı CUMHURİYET’tir.

Bilmeyenler ne bilsin, bilenlere selâm olsun!…Ey Anadolu’m, güzel yurdum! Sen, kederi kederimize, sevinci sevincimize, kaderi kaderimize benzeyen ölümsüz vatanımız…Ağrı’da dik başlı, Güneyde Fırat akışlı, Toroslarda sümbül kokuşlu, Antalya’da dört mevsim yazlı, Erzurum’da "on bir ay yirmi dokuz gün kışlı" güzel Türkiye’m… Yozgat’ta kömür gözlü, Isparta’da gül yüzlü Anadolu’m…Sen bin yıldır doğanımıza beşik, ölenimize mezar oldun. Bizler de beşikten mezara kadar sana sahip çıkacağız. Ey Cumhuriyetim!"Günlerden bir gün… Uzak değil, dün gibi yakınNe Fatih’le İstanbul, Ne Süleyman’la Viyana önlerindeyiz…İstiklâl Savaşı’nın zor günlerindeyiz." Bütün düşmanlarımız kıskıvrak yakalamış bizi. Sonra: Biri Dicle, biri Fırat, biri Sakarya… Anadolunun bağrında ayağa kalkmış üç kardeş ırmak. Aynı vatan, aynı bayrak. Bu savaşta üç nehrin bir düşmana akması dengeyi bozmuş. İşte bu akışın önderi ATATÜRK, meyvesi CUMHURİYET’tir. Bu akışı bilmeyenler ne bilsin, bilenlere selâm olsun!…

Ey Anadolu’m, Güzel Türkiye’m!Bir gün bir Ferhat, sendeki bir güzele sevdalandı. Bu sevda uğruna dağları deldi…Ey güzel yurdum!Biz sendeki bir değil, bin bir güzelliğe sevdalıyız… Senin için dağları değil, çağları bile deleriz. Uğrunda bir değil bin kere ölürüz. Ey Cumhuriyetim!"Günlerden bir gün… Uzak değil, dün gibi yakınNe Fatih’le İstanbul, Ne Süleyman’la Viyana önlerindeyiz…İstiklâl Savaşı’nın zor günlerindeyiz." Düşman her yanı sarmış, elimiz kolumuz bağlanmış. Sonra: Biri Yunus, biri Hacıbektaş-ı Veli…Anadolu’nun aynı yöne bakan iki mânâlı gözü. Bu savaşta iki gözün bir hedefe bakması dengeyi bozmuş. İşte bu bakışın önderi ATATÜRK, hedefi CUMHURİYET’tir.

Bu bakışı bilmeyenler ne bilsin, bilenlere selâm olsun. Ben bir öğretmenim Anadolu’ya ve Cumhuriyet’e seslendim. İsterim ki öğrencilerim sevdalansın.

Ali YÜCEL Dörtyol Payas Yunus Emre İlköğretim Okulu Öğretmeni HATAY

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile