Asya

Suyılanıgiller

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:19

Suyılanıgiller

Jelibon
[IMG]http://www.wallpaperst.net/view_thumb/6841b513/costarica2.jpgdolunay
SUYILANIGİLLER

AVLARINI, boalar ve piton’ lar gibi sıkarak öldürmeyen veya, toprağı kazmayan bütün zehirsiz yılanlar, kalabalık «suyılanları» (Colubriformia) bölümünün bir grubunu meydana getirirler. Dişlerinin zehirsiz, düz ve oluksuz olması sebebiyle bu yılanlara «düzdişliler» (Aglyphodonta) denilir. Düzdişliler’ in bir ailesi de «Suyılanıgiller» dir (Colubridae).
Suyılanıgiller’in her şeyden önce zehirli yılanlar bahsinde gözden geçireceğimiz engerekgiller’den ayırt edilmeleri gerekir. Dış görünüş itibariyle tıpkı engereğe benzeyen bir su yılanı (Tropidonotus viperinus) bulunduğuna göre, renk hiç bir şey ifade etmez. Kafanın tepesindeki geniş pulların tertibi daha belirli bir ayırt edici özelliktir. Suyılanıgillerîn gözlerinin arasında genellikle üç geniş pul vardır. Fakat kafadaki bu cins pulların, uzmanları dahi aldattığı olmaktadır. Meselâ, sürüngenler biliminin kurucularından Prof. Dumeril bir keresinde pullan tıpkı suyılamgiller’inkine benzeyen bir engereği eliyle yakalayıvermişti. Neticede ısırılmca, birbirine bu derece benzeyen hayvanların Kolay ayırt edilemeyeceğini öğrenmiş oldu.
Suyılanıgiller’le engerekgiller arasındaki başlıca ayrılıklar şunlardır:
1. Suyılanıgiller’de, üst çenenin önünde zehir dişleri olmamasına karşılık, ısırmak için ağızlarını açtıkları vakit, engerekgiller’in gok uzun zehir dişleri ortaya çıkar.
2. Suyılanıgiller’in kuyruğu dölyolundan itibaren yavaş yavaş daralır, engerekgiller’inki aksine birdenbire daralarak daha belirli olarak gövdeden ayırt edilir.
3. Suyılanıgiller’de gözbebeği yuvarlak, engerekgillerde dikey bir yarık halindedir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile