Asya

Avrupa Engereği

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:19

Avrupa Engereği

Jelibon
[IMG]http://www.wallpaperst.net/view_thumb/5f5de654/45f-Vipera-aspis-francisceredi.jpgdolunay
AVRUPA ENGEREĞİ
(Vipera aspis)

«Avrupa engereği», adi engerek" ten burnunun ucunun kalkık olmasıyle ayrılır Kafasının tepesi çoğunlukla ufak veya orta pullarla örtülüdür.Rengi daha çok kızılımsı kahverengiye çalar. Sırtındaki siyah lekeler ender olarak zikzaklı bir yol halinde birleşirler.
Avrupa engereği, adi engerekten farklı olarak sıcak ve kuru köşelere rağbet eder. Yiyecek listesi adi enereğinkinden farklı değildir. Özellikle kemiricileri imha ettiğinden faydalı sayılır.. Fakat saldırgan oluşu ve kendisini rahatsız edeni sokusu işi bozmaktadır. Engereği bol bir alandan geçerken en iyi çare bir bastonla sağdaki, soldaki çalılara vurup yılanları kaçırmaktır. Avrupa engereği adi engerekten biraz büyüktür. Dişileri 75, erkekleri 70 santim uzunluğunda olur.
Gene Avrupa asıl engerekgilleri nden çayır engereği (Vipera ursinii) daha çok adî engereğe benzer.
Bu türlerin her üçü de, içindeki tam gelişmiş yavrular dünya yüzüne çıkmaya hazır yumurtalar yumurtlarlar. Bu yavru engereklerin zehiri bile arka arkaya dört sıçanı öldürebilecek kuvvettedir.
«Vipera» grubundan Güney Avrupa (İspanya ve Portekiz) ile Kuzey Afrika’ya öz engerekgiller de vardır. «Kum engereği» (Vipera ammodytes) de iyi bilinen engereklerdendir. Bu türe Kuzey İtalya’da, Balkan ülkelerinde, Yunan adalarında, Anadolu’da ve Suriye’de rastlanır. 85 santimden uzun olanları vardır. «Sarı engerek» {Vipera lebetina) istanbul çevresinde çok görülür.
«Vipera» grubunun Hindistan’da çok zehirli bir üyesi vardır. «Daboia» (Vipera russelli), Asya’daki yarım düzine engrekgilin en iyi bilinenidir. 150 santim uzunluğunda olanlar bile görülmüştür. Güvenilir istatistikler yoksa da, bu engerekle testere pullu engereğin Hindistan’ da kobralardan daha fazla ölüme sebep olduğu söylenir. Açık esmer zemin üzerinde beyaz çerçeveli koyu halkalarla süslü bir yılandır. Daha çok geceleri faaliyet göstererek kemiricileri avlar ve farelerle sıçanların arkasından gittiklerinden evlere kadar girerler.
Engerekgiller asıl Afrika’da gerek sayı, gerekse çeşit bakımından kalabalıktırlar. Bu kıtadaki engerekler başlıca «Cerastes», «Bitiş» ve «Causus» gruplarına girerler.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile