Asya

Kedilerin Hamile olduğu nasıl anlaşılır, Kedilerde Gebelik Nasıl Anlaşılır, kedilerde hamilelik belirtileri nelerdir

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:18

Kedilerin Hamile olduğu nasıl anlaşılır, Kedilerde Gebelik Nasıl Anlaşılır, kedilerde hamilelik belirtileri nelerdir

ince sızım
Kedilerin Hamile olduğu nasıl anlaşılır, Kedilerde Gebelik Nasıl Anlaşılır, kedilerde hamilelik belirtileri nelerdir

Kedilerde hamilelik
Kedilerde Gebelik Nasıl Anlaşılır?
kedilerde hamilelik nasıl anlaşılır
kedilerde doğurganlık

Gebeliğin saptanması abdominal palpasyonla, ultrasonografik veya radyografik yöntemlerle veya laparoskopiyle yapılır. Abdominal Palpasyon ile gebeliğin geç dönemlerinde yavrular palpe edilebilir. Ultrasonografik muayenede 30.günde fötal kalp veya uterus arterinde pulsasyona bakılarak tanıya gidilir. Radyografi ile gebelik tanısı gebeliğin 17. gün gibi erken bir dönemde uterus boğumlarının saptanması esasına dayanılarak yapılır. Kedilerde abdomenin(karının) dıştan palpasyonu(elle muayenesi) ile gebelik tanısı mümkündür.

Ancak kedinin büyüklüğü, beslenme durumu, palpasyona gösterdiği tepki, idrar kesesi ve barsakların dolu olması, muayenenin yapıldığı gebelik dönemi ve uterus’un(rahim) içindeki yavruların sayısı, muayeneyi yapan hekimin tecrübesi tanıyı etkileyebilmektedir.

Kedilerde ultrason ile gebelik tanısı yapılırken; Yanlışlıkla gebe tanısı konulmasının en önemli sebebi idrar kesesinin uterus veya fötal kese ile karıştırılmasından ya da bazı köpeklerde muayeneden sonra fötal rezorbsiyonun şekillenmesinden kaynaklanmaktadır. Buna karşılık gebe hayvanların da yanlışlıkla olumsuz tanısı ise gebeliğin 23. günden küçük olmasına, fötüslerin barsaklardaki içerik ya da gaz tarafından örtülmesine veya hayvanın fazla şişman ve yağlı olmasına bağlıdır.

Röntgen ile Gebelik Tanısı: Küçük baş evcil hayvanlarda ve özellikle karnivorlarda gebelik tanısı amacıyla sıkça başvurulan bir yöntemdir. Ventro – dorsal veya lateral abdomen röntgen çekimlerinde uterusta meydana gelen değişiklikler ve fötal iskelet sistemi araştırılmalıdır.

Kedilerde röntgen ile gebelik tanısı en erken 17 – 21. günler arasında lobuler yapıdaki uterusun görülmesiyle yapılır. Ancak bu yöntemle gebeliği belirlemek için en uygun zaman 38 – 40. günden sonra olup, alınan radyografilerde fötal iskelet sistemi kolayca görülebilir.
Alıntı

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile