Asya

Bursa yöresel yemekler, bursa yemekleri,bursa yöresel yemekleri,bursa yemek kültürü,bursanın yemekleri,bursa ünlü yemekleri,bursanın yemekleri nelerdir,bursa’nın yöresel yemek tarifleri

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:14

Bursa yöresel yemekler, bursa yemekleri,bursa yöresel yemekleri,bursa yemek kültürü,bursanın yemekleri,bursa ünlü yemekleri,bursanın yemekleri nelerdir,bursa’nın yöresel yemek tarifleri

ecem
Bursa yöresel yemekler, bursa yemekleri,bursa yöresel yemekleri,bursa yemek kültürü,bursanın yemekleri,bursa ünlü yemekleri,bursanın yemekleri nelerdir,bursa’nın yöresel yemek tarifleri

BURSA YÖRESEL YEMEKLER

Osmanlı kültürünün oluşturduğu zengin Bursa Mutfağı, günümüz Türk Mutfağına armağan ettiği birkaç yemek ve tatlı ile tanınmaktadır. Bunlar İskender Kebap, İnegöl Köftesi, Kemalpaşa Tatlısı, Kestane Şekeri ve Mihalıç Peyniri’dir.

İskender Kebabı

Türkiye’nin dört bir yanında tanınan kebaplardan biridir. XIX. yüzyılın sonlarına doğru Bursalı İskender Usta tarafından yapılmaya başlanmıştır. Döner Kebap, diğer ızgara etlerle, küçük küçük kesilen ince pidelerin üzerine yayılarak yoğurt, tereyağlı salça ile servis edilmesinden oluşan çok lezzetli bir yemektir. Bursa’ya, sonra tüm Türkiye’ye yayılmıştır.

İnegöl Köftesi

XIX. yüzyılda Balkanlardan gelen göçmenlerin getirdikleri küçük ızgara köfte, 1930’larda Bursa’da Mustafa Besler tarafından açılan dükkanda "İnegöl Köftesi" adıyla satılmaya başlanmıştır. Bu lezzetli köfte Bursa ve İnegöl ile özdeşleşmiştir.

Kemalpaşa Tatlısı

Önceleri peynir tatlısı olarak bilenen bu tatlı 1930’lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanmış ve bütün yurda yayılmıştır. Bu tatlı koyun peynirinden yapılmaktadır. Peynir, un, irmik ve yumurta yoğurularak 3-4 cm. çapında kurabiyeler haline getirilip fırında pişirilir. Daha sonra torbalar halinde satışa sunulur. Kaynayan şekerli şerbete atılarak tatlı haline dönüştürülür.

Mihaliç Peyniri

Bursa’nın Karacabey ilçesinde üretilen bu peynir, koyun ve inek sütünün karıştırılıp pişirilmesi ile imal edilir. Çok gözenekli, çok tuzlu ve kendine özgü tattadır.

Kestane Şekeri

Uludağ eteklerinin ünlü kestanesinden yapılan Kestane şekeri, Şekerli şerbette kaynatılan kestaneden yapılmaktadır. Kestane şekerlerinin çeşitleri Bursa’nın karakteristik tatlılarındandır.

Bursa ilinin başlıca tatları ve bilinen yiyecekleri dışında da şunlar vardır:

ÇORBALAR

Tarhana Çorbası, Dede Çorbası (Kesme Hamur Çorbası) ,Sipsi, Balık Çorbası,Hamur Tutma Çorbası , Oğmaç Çorbası

SEBZE YEMEKLERİ

Etli Kereviz , Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması

ETLİ YEMEKLER

Mumbar Dolması ,Ciğer Sarması ,Damat Paçası

TATLILAR

Sütlü Kabak,Cennet Künkü , Dilber Dudağı

HAMUR İŞLERİ

Cevizli Lokum ,Söble ,Yufkalı Paça

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile