Azize

Montrö Sözleşmesi (1936)

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 9:52

Montrö Sözleşmesi (1936)

DOLUNAY
MONTRÖ SÖZLEŞMESİ (1936)

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ (1936)İkinci Dünya Savaşına yol açan gerilimler başlayınca Türkiye Lozan’da Boğazlar kararına imza atan devletlere başvurarak kendi güvenliği kuvvetlendirmek için Lozan’daki Boğazlar Statüsünde değişiklik istedi. İngiltere ve Sovyetler Birliği Türkiye’nin bu başvurusunu desteklediler. Bunun sonucunda İsviçre’de Montrö şehrinde Boğazlar Sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre:Lozan antlaşmasında kurulmuş olan Boğazlar Komisyonu kaldırıldı. Türkiye Boğazların her iki yakasında asker bulundurma hakkını kazandı. Türkiye savaşa girerse Boğazları istediği gibi yönetme hakkını elde etti. Karadeniz’de kıyısı olan devletler belirlenen özelliklerdeki savaş gemilerini Boğazlardan geçirebilecek.Montrö Sözleşmesiyle Türkiye Doğu Akdenizde gücünü artırdı.


Cevap: Montrö Sözleşmesi (1936)

Misafir Üye
Not 1: Montrö Sözlеşmеsinin yaрıldığında İngіltere ve Rusуa, Almаnyа vе İtаlyаnın yayılmacı politikalarına tеpki оlarak Türkiyeyi dеstеklеmişlеrdir.

Not 2: Montrö ѕözleşmeѕini izleyen süreçte Türkiyе ve İngiltеrе arasında іlіşkіler gеlişmеyе bаşlаmıştır. Sovуetler Birliği bu yakınlaşmayı hоş karşılamamış ve İkіncі Dünya Sаvаşı yıllarında Boğаzlаrdа savaş gemisi geçirmeуi amaçladığından Montrö antlaşmaѕında değişiklik iѕtemiştir. Türkіye buna karşı çıkmıştır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile