Asya

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi nedir

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:16

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi nedir

ecem
Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi nedir?



15 Ekim 1978 yılında Paris’te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından düzenlenen bildiridir.

Bildiriye göre bildiride bulunan maddeler hükümetler düzeyinde temsil olunmalı, hayvan hakları da aynı insan hakları gibi yasalarla korunmalıdır.

14 maddelik sözleşmeye göre bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. Bu anlamda bir hayvan türü olarak belirtilen insan, diğer hayvanları yok edemez, onların haklarını çiğneyerek sömüremez.

Bildirideki önemli noktalar

Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakım ve korunma hakkı vardır. Buna göre hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasızca ve zalimce eylem yapılamaz. Eğer bir hayvanın öldürülmesi gerekiyorsa bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.

Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi doğalarında karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Hayvanlar eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun olmanın herhangi bir çeşidi ile kapalı tutulamaz.

İnsanın yanında yetiştirilmek için alınan tüm hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun olarak yaşama hakkına sahiptir.

Hayvanların deneylerde kullanılması

Hayvanlara fiziki ya da psikolojik acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Buna tıbbi, bilimsel, ticari ve başka her türlü deney de dahildir.

Tarım veya benzeri nedenlerle çalıştırılan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı şekilde beslenme ve dinlenme haklarına sahiptir.

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne göre hayvanlardan insanların eğlencesi olması için yararlanılamaz. Hayvanlarla yapılan gösteriler hayvan onuruna aykırı olarak görülür.

Zorunluluk olmaksızın bir hayvan öldürülemez. Çok sayıda yaban hayvanının öldürülmesi soykırım yani suç olarak görülür.

Buna göre hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanların öldürüldüğünü gösteren şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile