Derin

Sel çeşitleri nelerdir

Bu konu Derin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Derin
Derin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8491
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 9:54

Sel çeşitleri nelerdir

ecem
Sel çeşitleri nelerdir?

Sel felaketi oluşma süresine ve yerine göre farklılık gösterir. Oluşma süreleri bakımından 2’ye ayrılan seller, oluşma yerine göre 4 farklı şekilde ortaya çıkar.

Oluşma sürelerine göre;

Sel: Oluşumu 1 hafta ya da üstünde tamamlanır. Ani sele göre daha yavaş gelişir. Çok uzun süre etkili olur. Büyük nehirlerin yoğun yağışla taşması, bu sel tipine örnektir.

Ani sel: Her yerde her an oluşabilir. Oluşumu 6 saat sürer. Ani seller çoğunlukla kuvvetli bir yağışın ardından kısa süre içinde oluşur. Ayrıca yoğun bir yağışın ardından dağlık bölgelerdeki nehirlerin taşması da ani sele neden olur.

Oluşma yerlerine göre;

Şehir seli:
Bina, yol gibi nedenlerle doğal bitki örtüsünün yok edilmesi şehir selinin oluşmasının en büyük nedenlerinden biridir. Yoğun yağışlarda su toprağa sızamadığı için şehir içinde ani seller meydana gelir.

Kıyı seli: Yoğun yağış ya da kıyıdan uzak bölgelerdeki alçak basınç nedeniyle oluşan fırtınalar, denizin ya da okyanusun kabarmasına neden olur. Kabarıp taşan deniz ya da okyanus suyu büyük sellerin oluşmasıyla sonuçlanır.

Dere ve nehir seli: Nehir ve dereler yoğun yağış ve fırtınalar nedeniyle kabarıp taşar.

Dağlık alan seli: Dağlık alanlardaki su kanalları ve küçük çaylar yoğun bir yağışta dolar ve su aşağıya doğru hızla ilerler. Dağlık bölgelerde eriyen kar suyu da benzer şekilde ani sellerin oluşmasına neden olur.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile