Derin

Sel nasıl bir doğal afettir

Bu konu Derin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Derin
Derin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8491
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 9:54

Sel nasıl bir doğal afettir

ecem
Sel nasıl bir doğal afettir?

Can ve mal kaybına neden olarak insanlara zarar veren olaylar doğal afet olarak adlandırılır.

Doğal afetler jeolojik ve meteorolojik kökenli olarak ikiye ayrılır. Sel ise meteorolojik kökenli doğal afetlerden biridir.

Tüm doğal afetlerin en sık karşılaşılanı ve en fazla tanınanı sel felaketidir.

Sel, bir bölgede toprağın tamamını ya da bir kısmını bir süre için su altında bırakan ani ve büyük su baskınlarıdır. Yatağından taşan su hızla ilerler ve geçtiği bölgeleri altına alıp önüne çıkanları sürükleyerek büyük bir felakete dönüşür.

Selin oluşma süresi belirsiz

Sel felaketi oluşumuna ve süresine göre çeşitlilik gösterir. Sel, birkaç gün içinde oluşabileceği gibi birkaç dakika içerisinde de suyun aniden kabarmasıyla meydana gelebilir.

Sele en fazla neden olan uzun süreli ve aşırı yağıştır. Böyle bir yağış akarsu, dere, nehir ve deniz gibi su yataklarının fazla suyla yüklenip taşmasına neden olur.

Ayrıca kar erimesi de ülkemizde görülen sel felaketlerinin önemli nedenlerinden biridir. Kar erimesinin neden olduğu hızlı akış ve drenaj kanallarının tıkanması sel felaketine yol açabilir.

Selin yoğunluğu; yağış miktarı, yağış yoğunluğu ya da kar erime oranı gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.

Sel felaketi, uygun altyapının sağlanması ve gerekli önlemlerin alınmasıyla can ve mal kaybı en aza indirilebilecek doğal afetlerden biridir. Özellikle gelişmiş ülkeler sel tehlikesine karşı erken uyarı sistemleri geliştirip can kaybını en aza indirmiştir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile