Didem

Apartmanda köpek beslemek izne bağlı

Bu konu Didem tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Didem
Didem
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 3434
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:47

Apartmanda köpek beslemek izne bağlı

perikızı
Apartmanda köpek beslemek izne bağlı

Yargıtay, dairesinde köpek besleyeni haklı bulan mahkeme kararını bozdu.

İZMİR’deki bir apartmanda köpek besleme yüzülen açılan davada, 11’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin, ‘Apartmanda köpek beslenir’ kararını, Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi bozdu. Mahkeme gerekçesinde, apartmanda köpek beslemenin kat maliklerinin iznine bağlı olduğunu, izin vermedikçe beslenemeyeceğini kaydetti.

Hatay Semti’ndeki Deniz Apartmanı yöneticisi Celal Duran, dairesinde ‘Nancy’ isimli Rottweiler cinsi köpek besleyen Hüseyin Kayalar’dan apartman yönetimi kararıyla şikayetçi oldu. İzmir 11’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada Hüseyin Kayalar, oğlunun içine kapanık bir çocuk olduğunu, doktor tavsiyesi üzerine çocuğunun daha sosyal bir kişilik kazanması için evde köpek beslediklerini söyledi. Celal Duran ise apartman yönetim planı ve köpek beslenmesinden rahatsızlık duyduklarını belirten komşuların ifadelerinin yanı sıra, altında Hüseyin Kayalar’ın da imzası bulunan apartman kat malikleri kurulunun ‘Apartman içinde ve dairelerinde kedi ve köpek, aşılı da olsa kesinlikle beslenmesi ve barındırılması yasaktır’ şeklinde aldığı kararı da mahkemeye verdi. Bilirkişi incelemesinin de yapıldığı yargılama sonunda, insanların hayvanlarla ilişki kurma ihtiyaçlarının olduğu, bu ihtiyaçların insanlar için yararlı ve önemli olduğu, Anayasa ve Hayvan Hakları Sözleşmesine göre de kişinin kendi konutu içinde dilediği şekilde yaşama hürriyetine sahip bulunduğu belirtilerek, dava reddedildi.

Yargıtay: İzin yoksa beslenemez

Apartman yöneticisi Celal Duran, avukatı aracılığıyla yerel mahkemenin verdiği karara itiraz edip davayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi, geçtiğimiz hafta baktığı dosyada, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay, bozma kararında şöyle dedi:

“Kat Mülkiyeti Yasası’nın 28’inci maddesine göre, tüm kat maliklerini bağlayıcı sözleşme niteliğinde olan yönetim planında, bağımsız bölüm ve eklentilerinde kedi, köpek gibi hayvanların beslenmesi açıkça yasaklanmışsa, bağımsız bölümde beslenen köpek çevresine rahatsızlık vermemiş olsa bile, uyuşmazlık halinde mahkemece yönetim planının uygulanması zorunludur. Ana gayrimenkulun yönetim planının 9/e maddesinde kat malikleri kurulunca müsaade edilmedikçe, ana gayrimenkulun bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinde köpek beslenmesi yasaklanmış bulunduğundan, mahkemece bu yönetim planının sözü edilen hükmü uygulanarak davanın kabulü gerekirken, yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.”

‘Evi terk ederiz, köpeğimizi etmeyiz’

Köpekleri ‘Nancy’ ile birlikte yaşamak için çaba harcayan Hüseyin Kayalar’ın eşi Belgin Kayalar, hukuk mücadelesinin bitmediğini, her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceklerini belirterek, “Biz hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Eğer hepsinden de olumsuz yanıt alırsak evi terk eder köpeğimizi terk etmeyiz” dedi.

Kayalar’ın Avukatı Beyhan Özer ise Yargıtay’ın kararına karşı karar düzeltme talebinde bulunduklarını, Yargıtay Genel Kurulu tarafından, verilen kararın yeniden gözden geçirilmesini istediklerini belirterek, “Biz bu davayla ilgili olarak Türkiye’de bütün hukuk mücadelesini tamamladıktan sonra yine de istediğimiz sonucu alamazsak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz” diye konuştu. (DHA)

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile