admin

Kompozisyon Nedir? Kompozisyon Nasıl Yazılır

Bu konu admin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
admin
admin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 12501
Yanıt Sayısı: 0
22 Mayıs 2021, 2:39

Kompozisyon Nedir? Kompozisyon Nasıl Yazılır

Kara Gözlü
Kompozisyon Nedir? Kompozisyon Nasıl Yazılır

Kompozisyon
Bir konuyu anlatmak için kullanılsada genellikle atasözü, bir özlü söz veya yaşanmış ve yaşanılacak bir olayı giriş gelişme ve sonuç bölümlerinden anlatan bir veya iki sayfayı geçmeyen yazı çeşitidir. Kompozisyon yazarken genelde kendi bakış açımızla olayları değerlendiriz, abartmaya kaçmadan yazılan kompozisyon türleri en sağlıklılarıdır. Tabii kompozisyon yazarken kendi yaşadığımız olaylardan söz etmek bunu konuyla bağlamak kompozisyona ayrı bir tat katacaktır. Şimdi size aşağıda bir kaç kısa örnekle zihninizde şekil oluşması açısından kısa bir kompozisyon örneği anlatacağım.

Konu: Anlatırsanız unuturum, gösteriseniz hatırlarım.

GÖREREK ÖĞRENME

Günümüzde eğitim sistemi anlatmaya dayalı bir öğretim yapısına sahiptir, o yüzdendir ki öğrenilen bilgiler kısa sürede hafızada kalmakta ve böylece gelecekte bize lazım olduğunda hafızadan çağrılması zor olacaktır veya bazen hiç çağrılmayacaktır. Hafızadan çağrılacaktır diyorum çünkü her öğrenilen bilgi beynimizde bir klasörde depolanır gerekli olduğunda o klasörden alınarak aktif duruma getirilir. Fakat ezberci sistem bunun önüne geçmektedir.

Peki bu sıkıntılı durum karşısında ne yapılabilir, yapılabilecekler çok basit aslında. Görerek öğrenme metodu uygulanmalıdır, bugün Finlandiye bu sistemi kullanmaktadır, ilkokula yeni başlayan öğrenciler ormanda öğretmenleri eşliğinde masallar anlatılarak oyun oynatılarak okul hayatına hazırlanıyorlar. Çünkü biliyorlar ki, temeli sağlam olan bir yapının ayakta kalması uzun yıllar sürer ve yıkılmaları çok zordur, ancak temel sağlam olmaz ise bu binanın yıkılması an meselesidir. Sağ beyin üzerine kurulu, hayalperest bir eğitim sistemi her zaman faydalı olacaktır. Ülkemizde Köy Enstitüleri Cumhuriyetin çiçeği burnunda zamanlarda bu yöntemi çok iyi uyguluyordu, öğrenciler hem sanat öğrenip hem kendi okullarını inşa ediyor bunun yanında da eğitim alıyorlardı. Fakir Baykurt gibi bir edebiyatçımız Köy Enstütülerinden mezun olmuştur. Üzülerek söylüyoruz ki, bu gibi dünyada eşi benzeri olmayan bu sistemde kapatılmıştır.

Yukarıda görüleceği üzere, eğitim yalnızca ezber mantığına dayandığında başarı ütopya olarak kalacaktır. Lakin bunun tam tersi görerek, uygulayarak, pratik yaparak verilen eğitim başarının kapılarını sonuna kadar açacaktır.

Nurullah Güngör


Cevap: Kompozisyon Nedir? Kompozisyon Nasıl Yazılır

Ceylan Gözlü
Kompozisyon bir insanın duygu ve düşüncelerini bir kağıt üzerine yazım kurallarına uyarak yazması ve anlatmasıdır.Yazılan kompozisyonun bir ana fikri olmalıdır.


Cevap: Kompozisyon Nedir? Kompozisyon Nasıl Yazılır

Misafir Üye
çok iyi… herkes baksın 🙂

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile