Derin

Atık malzemeler atıkların yeniden değerlendirilmesi geri dönüşüm

Bu konu Derin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Derin
Derin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8491
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 9:54

Atık malzemeler atıkların yeniden değerlendirilmesi geri dönüşüm

YaReN
Atık Malzemeler, Atıkların Yeniden Değerlendirilmesi (Geri Dönüşüm)

Atık malzemeler atıkların yeniden değerlendirilmesi geri dönüşüm

Atık olarak değerlendirilen maddelerin çoğu, geri dönüştürülebilir malzemelerden oluşur. Atıkların yeniden geri dönüşüm halkasına katılması, çevrenin doğanın dengesinin korunabilmesi ve doğaya verilen zararın minimuma indirilebilmesi açısından son derece önemlidir. Örneklemek gerekirse; Hurda kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 20 ağacın kesilmesi önlenebilir.

Peki geri dönüştürülebilen malzemeler nelerdir?

Cam
Kağıt
Alüminyum
Plastik
Piller
Motor yağı
Akümülatörler
Beton
Organik atıklar
Elektronik atıklar

Geri Kazanım Hakkında Herşey

•Geri dönüşüm ve tekrar kullanımın ötesinde, atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine geri kazanım denilmektedir.

•Geri kazanımla, doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır, çöplüğe giden atık miktarı azalır ve geleceğe yatırım yapılır.

•Türkiye’de atıkların geri kazanımı konusunda uzun yıllardır süregelen çalışmalar vardır. Cam, kağıt, karton, plastik ve metol gibi atıklar özellikle çöp dökme sahalarından ve sokak toplayıcıları kanalı ile sokaklardan toplanmakta ve hammadde kaynağı olarak çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

•Kullanılmış ambalajların ve diğer değerlendirilebilir atıkların genel çöpten ayrı ve temiz olarak toplanması yöntemi geri kazanım sürecinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Ayrı toplanan geri kazanılabilir atıkların geri dönüşüm işlemine tabi tutulabilmesi için cinslerine göre de ayrılmaları gerekmektedir.

•Türkiye’de çöp miktarının yaklaşık % 15-20 sini geri kazanılabilir nitelikli atıklar oluşturmaktadır.

•Ambalaj çöp değil, aynı zamanda bir hammaddedir. Yeniden kazanımı mümkün olan ambalajları evlerimizde ayrı toplayalım.

•Herhangi bir ürünü alırken geri dönüşümlü olmasına dikkat edelim. Kağıtlarımızı, defterlerimizi tutumlu kullanıp, kullanılmış kağıtları geri kazanalım.

•Tükettiğimiz kağıtları çöpe atmak yerine toplayıp ekonomiye kazandırabilir ve çevre kirliliğini önleyebiliriz.

•Bir ton kullanılmış beyaz kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kağıdı geri kazanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacaktır.

•İnsanların birbirlerine gönderdiği mektupların %44’ü okunmamaktadır.

•Yalnızca 100.000 aile gereksiz yazışmayı durdurursa, her yıl 150000 ağaç kesilmekten kurtulacaktır.

•Bir insan, ömrünün 8 ayını, gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirmektedir. Bir büro elemanı yılda, 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atmaktadır.

•Bir kere kullanıp atacağımız poşetler yerine, sürekli kullanabileceğimiz bez torba sepet ve fileleri tercih edelim.

•Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan maddeler olduğu için yok edilmesi güçtür. Bu nedenle bu maddeler mümkün olduğunca ayrı biriktirilip geri kazanılmaları sağlanmalıdır.

•Plastik ambalaj atıldan yıkanıp granül haline dönüştürülerek ikincil ürün üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır. Sera örtüsü, otomotiv sektöründe plastik torba, marley, pis su borusu elyaf ve dolgu malzemesi, araba yedek parçası yapımında kullanılmaktadır.

•Yeni üretime kıyasla, metal ve plastikte %95 enerji tasarrufu sağlarız.

•Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olacaktır.

•Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, çiklet 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süreyle yok olmamaktadır.

•Evsel atıklar arasındaki cam şişe ve kavanozların geri dönüşümü ülkemizde oldukça eski yıllara uzanmaktadır. Renklerine göre ayrılan cam şişe ve kavanozlar ve diğer cam atıklar kırılarak cam tozu haline getirilir. Cam tozu, kum, kireçtaşı ve soda külü ile karıştırılır ve yüksek sıcaklıkta şekillendirilerek yeni ürünlere dönüştürülür.


Cevap: Atık malzemeler atıkların yeniden değerlendirilmesi geri dönüşüm

YaReN
Atık Malzemelerle Neler Yapılabilir:

Tasarım: New News
Tasarımcı : Jakpanee Sothornnopabutr-Tayland
Her gün gazete okuyor ve onu çöpe atıyoruz. Tasarımcı Jakpanee Sothornopabutr bu süreci az da olsa uzatmak istemiş. Gazeteleri ortadan ikiye katlayıp plastik bir yuvaya geçirerek birçok gazeteden bir oturma birimi yaratmış. 48 gazete bir sütunu kaplıyor. Böylece her bir tabure gazetenin farklı renkleriyle farklı farklı dokular kazanmış oluyor.


Cevap: Atık malzemeler atıkların yeniden değerlendirilmesi geri dönüşüm

YaReN
Atık Malzemelerle Neler Yapılabilir:

[IMG]http://www.10marifet.org/imaj/arjinin/candydishlg1.jpgdolunay

Kullanılan Malzemeler:
Boş bir pet şişe
Raptiye
Makas,
Kalem
Saten şerit.

Öncelikle kesmek istediğiniz yere kalemle işaret koyuyorsunuz ve bu yerin biraz üstüne raptiyeyi takıyorsunuz. Daha sonra raptiyelediğiniz alandan makası sokarak işaretlediğiniz yere kadar kesiyorsunuz. Sonrasında kenarlara delik açarak saten şeridinizi geçirip kurdelasını ekliyorsunuz. Bu işlemleri plastik kutuda satın aldığınız meyveli yoğurt, gazoz gibi ürünlerin kaplarına uygulayabilirsiniz.


YaReN
Atık Malzemelerle Neler Yapılabilir:

Çiçek Saksısı

Kullanmadığınız plastik bir kap
Ahşap tutkalı
Makas
Fırça
Kumaş boyası ya da Ahşap boyası
Gazete kağıdı

Saksı olarak kullanacağınız plastik kabun altını delin ve gazeteleri boydan boya 4 parçaya bölün. Plastik kutunun etrafını olduğu gibi tutkallayın. Gazete kağıtlarını burgu şeklinde bükerek kutunun etrafına doğru dolamak suretiyle yapıştırın. Plastik kutunuzun tamamı gazete kağıdıyla kaplandıktan sonra üzerine yine tutkal sürerek iyice kurutun. Kuruduğundan emin olduktan sonra üzerini istediğiniz renklerde ahşap boyalarıyla boyayın. Boyadığınız saksınızı, daha dekoratif olması açısından parmak yaldızıyla ya da eskitme boyalarıyla süsleyebilirsiniz. Yaldızı kıvrımların çok içine sürmeden üstten uygularsanız saksınızın görüntüsü daha iyi olacaktır. Boyama işlemlerinin ardından saksınızı yeniden kurumaya bırakın.

[IMG]http://img181.imageshack.us/img181/6492/dscn7320bp2.jpgdolunay

Not: Bu saksı için bakır yaldızlı tutkal boya kullanılmıştır.
Ahşap Boyama Malzemesi satan yerlerden bu malzemeleri temin edeiblirsiniz.

En üstüne mümkünse eskitme boyası ya da parmak yaldız dediğimiz simli ya da yaldızlı boyayı uygulayın.Yoksa benim gibi bakır yaldızlı tutkal boyalar var ahşap boyama satan yerlerde onlardan uygulayın.Yaldızı kıvrımların çok içine sürmeden üstten uygulayın,görüntüsü daha iyi olacaktır.İyice kurutun ve içine çiçeklerinizi koyun.Ya da beğenmediğiniz saksılarınızı evinizin dekorasyonuna göre boyayın.


YaReN
Atık Malzemelerle Neler Yapılabilir:

Mart ayına geldik, havalar da ısınmakaya başladı, eminim ki bahçesi, balkonu olanlar yavaş yavaş çiçekçileri dolaşmaya başlamışlardır. Fide dikme zamanı da geldi… O halde işte sizlere pet şişelerle fidelerinizi hem rüzgardandan ve olumsuz, beklenmedik hava koşullarından korumanın, sıcak tutmanın hem de zararlı böceklerden korumanın bir yöntemi…

[IMG]http://img85.imageshack.us/img85/6315/cloche17qv.jpgdolunay

Kullanmadığınız pet şişelerin altını kesin ve kapağını açın.. Resimde gördüğünüz gibi en az 2 cm’si toprağa girecek şekilde şişenizi çiçeklerinizin üzerine yerleştirin. Çiçek büyüdüğünde artık şişeleri çıkarabilirsiniz.

[IMG]http://img227.imageshack.us/img227/2483/cloche29ij.jpgdolunay

Şişenin daralan kısmını ve dibini keserek şekildeki gibi bir halka elde edin ve bu halkayı, en az 5 cm.si toprağın altında kalacak şekilde çiçeğinizin etrafına yerleştirin. Bu yöntemle topraktan çıkıp çiçeği yiyen ve toprak altından geçebilen zararlılardan, çiçeklerinizi sürekli bir biçimde korursunuz. Halkanın sürekli olarak çiçeğin etrafında kalmasının hiçbir sakıncası olmadığı gibi bunun çiçekleriniz açısından oldukça iyi bir koruma yöntemi olduğunu farketmeniz de gecikmeyecektir.

ehlikeyifbahce.blogcu.com’dan alıntıdır.

Bu arada aklıma gelmişken, tatile giderken çiçeklerinizi sulayabilmesi için tanıdığınız birisi yoksa ve çiçeklerinizde aklınız kalıyorsa size çok güzel 3 yöntem daha…

1- Bir pet şişenin altına iğne ucuyla bir delik açın ve şişeyi suyla doldurup, saksınızın üzerine yerleştirin. Siz tatildeyken, bu ince delikten yavaş yavaş akan su sayesinde çiçekleriniz de susuz kalmamış olacaklardır.

2- Pet şişenin dibini kesip, kapağını çıkarın. Ağız kısmını toprağa gömülmek suretiyle şişeyi, çiçeğinizin olduğu saksıya yerleştirin. Yola çıkmadan biraz önce şişenin içini suyla doldurun. Bu yöntemle siz evde yokken de çiçekleriniz susuz kalmayacaktır.

3. Bir kabın içini suyla doldurun ve kullanmadığınız 5, 6 parça bezi bi ucu suyun içinde bir ucu da toprağın üstünde kalacak şekilde yerleştirin. sudan alacağı nemle ıslanan bezin diğer ucu da toprakta olacağından çiçekleriniz yine susuz kalmayacaktır


YaReN
Atık Malzemelerle Neler Yapılabilir:

Özel günleriniz için sevdiklerinize atık malzemelerden çeşitli sürprizler hazırlamaya ne dersiniz? yapımı cok basit o yüzden anlatmayacağım, resimler yeterli değil mi sizce de…

[IMG]http://thelongthread.com/wp-content/uploads/2008/02/yarn-card1.jpgdolunay

[IMG]http://thelongthread.com/wp-content/uploads/2008/01/crayons.jpgdolunay

[IMG]http://thelongthread.com/wp-content/uploads/2008/02/dress-up-dolls1.jpgdolunay [IMG]http://thelongthread.com/wp-content/uploads/2008/02/dress-up-dolls2.jpgdolunay

[IMG]http://thelongthread.com/wp-content/uploads/2008/02/card3.jpgdolunay


YaReN
Atık Malzemelerle Neler Yapılabilir:

Kalemlik

Boş bir kavanoz ve iplikle yapılmış güzel bir kalemliğe ne dersiniz? Başlangıç noktası olarak, ipi kavanozun altından bir yapıştırıcı yardımıyla tutturmakt fayda var

[IMG]http://thelongthread.com/wp-content/uploads/2008/01/yarn-jar.jpgdolunay


YaReN
Atık Malzemelerle Neler Yapılabilir:

Kitap okumayı seviyorsanız ya da kitap okumayı seven tanıdıklarınız varsa, bu kitap ayraçları sizin el emeğiniz olduğundan ayrıca değerli olacak…

Unutmadan bir öneri: Kırtasiyelerden alacağınız A4 boyutu PVC’lerle hazırladığınız kitap ayraçlarını daha sağlam hale getirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey ayraçları hazırladıktan sonra çift kanatlı olan PVC’nin arasına yerleştirmek ve daha sonra da ütülemek… Böylece PVC her iki tarafından kitap ayracınıza yapışacak ve korunmasını sağlayacaktır. PVC’den kalan fazlalıkları bir makas yardımıyla kesebilirsiniz.

Son olarak; ayracınızın üst kısmını bir delgec yardımıyla delip, boncuk, düğme, ip, püskül vs.lerle süsleyebilirsiniz.

[IMG]http://img168.imageshack.us/img168/3598/segnalibriconfioriol8.jpgdolunay [IMG]http://img168.imageshack.us/img168/483/bookmarkerog9.jpgdolunay [IMG]http://img168.imageshack.us/img168/5162/1l128dbjz2.gifdolunay

peki ataçları veya tokaları ayraç olarak kullanmak hiç aklınıza gelmiş miydi?

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile