Azize

Doğal Unsurlar Nelerdir

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 9:56

Doğal Unsurlar Nelerdir

ecem
Doğal Unsurlar Nelerdir Kısaca

Çevremizdeki toprak, göl, deniz, akarsu, dere, dağ, tepe, ova, orman, ağaç, köpek, kedi gibi varlıklar doğal unsurlardır.


Cevap: Doğal Unsurlar Nelerdir

Kara Sevdam
DOĞAL UNSURLAR

Coğrafya , doğal çevre ile insan arasındaki ilişkiyi inceleyen , sonuçlarını ortaya koyan bilim dalıdır.

Coğrafyanın konusu insan ile çevresi arasındaki karşılıklı ilişkilerdir.

Çevremizde insan ve insanların oluşturduğu unsurların dışında kalan her şeye DOĞAL UNSUR denir. Başlıca doğal unsurlar ; sıcaklık , rüzgar , nem , hava , yağmur , kar , dolu , bulut , kayaçlar , bitkiler , hayvanlar , toprak , akarsu , dağ , ova göl , dalgalar , mağara v.b.’dir.

Dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan insanların beslenme , giyinme ve barınma şekillerine baktığımızda

büyük farklılıklar görürüz. Bu farklılığın nedeni ise bulundukları doğal çevrenin birbirinden farklı olmasıdır.Örneğin ; kutuplar çevresinde yaşayan insanlar barınaklarını doğal çevrede var olan kar ve buzdan yapar. Yine bulundukları ortamın etkisiyle kalın giysiler giyer. Buna karşılık sıcak ve nemli iklim koşullarının yaşandığı ekvatoral bölgedeki insanlar barınaklarını ağaçlardan yapar , ince giysiler giyer.

Yeryüzünde değişik coğrafyalarda konut tiplerinin ve konut yapı malzemelerinin farklı olmasını doğal çevrenin insan yaşamına etkisiyle açıklayabiliriz. Örneğin , orman zenginliğinin fazla olduğu bölgelerde konut yapımında çoğunlukla ahşap malzeme kullanılırken , kurak ve yarıkurak iklim bölgelerinde kerpiçten yapılmış evler yaygındır. Yine kış mevsiminde kar yağışının fazla olduğu bölgelerde evlerin çatılarının sağlam ve dik yapılması da doğal çevre ile ilgilidir. İnsanların yetiştirdiği ürünler , hayvancılık faaliyetleri , ekonomik uğraşları hep doğal çevrenin etkisiyle şekillenmiştir.

Her tarım ürününün belli bir tarım bölgesi vardır. Herhangi bir ürünü her iklim bölgesinde yetiştirmek mümkün değildir. Yine yetiştirilen hayvanlar da bulunulan bölgenin iklim koşullarına göre değişmektedir. İnsanlar bazı bölgelerde yoğun bir nüfus oluştururken , bazı yerlerde ise seyrek olarak bulunur , hatta insan yaşamının hiç olmadığı yerler de vardır. Yine yerleşmeler bazı yerlerde toplu iken , bazı yerlerde ise dağınık yerleşme görülür. Yağışın az ve yaz kuraklığının etkili olduğu karasal iklim bölgelerindeki bozkırlarda küçükbaş hayvancılık , yaz yağışı ile oluşan gür otlaklarn bulunduğu yüksek yörerde ise büyükbaş hayvanclık yapılır. Tüm bu örnekler çevrede yer alan doğal unsurlarla ilgilidir.

Doğal unsurlar insanların karakterleri üzerinde de etkili olmaktadır. Dünyada dört mevsimin yaşandığı yerlerde insanlar kışın soğukla , yazın sıcakla mücadele etmek , kış mevsimi için yiyecek hazırlamak mecburiyetindedir. Bu faaliyetler , bu yerlerde yaşayan insanların mücadeleci bir karakter kazanmalarını sağlamıştır.

İnsanlar da yollar, köprüler , tüneller , barajlar v.b. yaparak çevrelerindeki doğal unsurları değiştirmektedir. Ancak bu etki sınırlıdır. Teknolojik gelişmeler arttıkça bu etki de giderek artmaktadır.

[URL="http://geoit.blogcu.com/dogal-unsurlar/6594375"]Kaynak[/URL]


Cevap: Doğal Unsurlar Nelerdir

Misafir Üye
ilk bilgisi daha güzel!çok teşekkürler.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile