lord

Kurtuluş Savaşı içinde hangi savaşlar yapılmıştır?

Bu konu lord tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
lord
lord
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4599
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 7:43

Kurtuluş Savaşı içinde hangi savaşlar yapılmıştır?

Kara Sevdam
Kurtuluş Savaşı içinde hangi savaşlar yapıldı

Doğu Cephesi’nde, Ermenilere karşı 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa öncü-lüğünde gerçekleşen mücadele sonucunda, Ermeniler yenilerek barış istemek zorunda kaldılar.
İngilizler Mondros Ateşkes Anlaşması doğrultusunda Türkiye’nin güneyini işgal etmiş-lerdi. Zamanla işgal ettikleri Urfa, Antep, Maraş’ı Fransızlara bırakarak Irak topraklarına yerleş-tiler. Fransızlar bu bölgede yaşayan Ermenileri de yanlarına alarak silahlandılar. Urfa, Antep ve Maraş’ı işgal eden Fransızlar ve Ermeniler Türk halkına saldırınca Kuva-yı Milliye birlikleri harekete geçti. Fransızlar ve Ermenileri güney topraklarımızdan çıkartmak amacıyla yapılan mücadele Türk milletinin zaferi ile sonuçlandı.
Batı cephesinde 6 -10 Ocak 1921 tarihleri arasında yapılan I. İnönü, 26 Mart – 1 Nisan 1921 tarihleri arasında yapılan II. İnönü Savaşlarıyla Yunanlılar yenilgiye uğratıldı.
I . ve II. İnönü Savaşlarında yenilen Yunanlılar, büyük bir hazırlığa girişerek 10 Temmuz 1921’de tekrar saldırıya geçtiler. Yunan kuvvetleri Afyon, Kütahya ve Eskişehir’i ele geçirerek, Türk ordusunu Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmek zorunda bıraktı. Türk halkında büyük endişe yaratan bu durum TBMM’de değerlendirildi. Milletvekilleri, Mustafa Kemal’in Türk ordularına başkomutanlık yapmasını TBMM’de oylayarak kabul etti. 5 Ağustos 1921’de başkomutan olan Mustafa Kemal, ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için Türk milletinden yardım istedi. Türk halkı bütün gücüyle Türk ordusuna destek oldu. Türk ordusunun toparlanmasına fırsat vermeden saldırıya geçen Yunanlılar, Sakarya Irmağı’nın batısında ordumuzla karşılaştılar (23 Ağustos 1921). Mustafa Kemal’in başkomutanlığında 22 gün 22 gece süren Sakarya Savaşı Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştır (13 Eylül 1921).
Mustafa Kemal, Sakarya Savaşı’ndan sonra Yunanlıları Anadolu’dan çıkarma planları yapıyor, hazırlıkları hızla tamamlıyordu. İsmet Paşa ve Fevzi Paşa’nın da onayıyla 26 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz başlatıldı. Türk ordularının ateşiyle başlayan Büyük Taarruz, Yunanlıları şaşırtarak bozguna uğrattı. 30 Ağustos günü komutanlığını Mustafa Kemal’in yaptığı Başkomutanlık Meydan Savaşı ile Dumlupınar civarında Yunan ordularının büyük bir kısmı etkisiz hale getirildi. Mustafa Kemal’in “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emri ile Türk ordusu batıya doğru ilerlemeye başladı. 9 Eylül 1922’de İzmir’e varıldı. 18 Eylül 1922’de Batı Anadolu yeniden Türk topraklarına katıldı.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile