Kayıtsız Üye
ekmek vb gıdaların israf edilmemesi için neler yapabilirsiniz ?
Deli Sevdam
Ekmek vb Gıdaların İsraf Edilmemesi İçin Neler Yapabilirsiniz
Besinlerin israf edilmeden tüketilmesi için ihtiyaç fazlası ürünlerin alınmaması gereklidir. Böylelikle besinlerin sağlıklı tüketimi sağlanmış ve israf edilmemiş olur. Özellikle toplu beslenilen yerlerde besinlerin israfı maalesef ki daha çok olmaktadır.
Ekmek;
Tüketilecek kadar alınmalı ,Renksiz poşetlerde, hava almayacak şekilde saklanmalı
Fazla ekmekler buzdolabında saklanabilir ,Artan ekmekler kurutulup köfte harcı vs..şeklinde kullanılabilir.
Kuru ekmekler doğranarak çorbalara vs.. ilave edilebilir, püre edilip galeta unu olarak kullanılabilir.
Yemekler ;
Günlük olarak kişi sayısına göre hazırlanmalıdır.
Tenceredeki yemek her seferinde toplu halde ısıtılmamalı, yenilecek miktar kadar küçük kaplarda ısıtılmalı.
Yemek soğuduktan sonra buzdolabında saklanmalı.
Meyve ve sebze:
Alınan meyve ve sebzelerde çatlaklar, çürükler, renk – şekil bozuklukları vs… olmamalı,ğer içinde çürük vs… var ise ayrılmalı,Yapraklı sebzeler ıslak ve böceklenmemiş olmamalı, kuru halde beyaz kağıda sarılarak saklanmalı.
Meyve ve sebzeler delikli ve renksiz poşetlerde buzdolabında saklanmalı.
Kuru Gıdalar ;
Tüketilebilecek kadar alınmalı
Çakılsız ve böceksiz olmalı.
Kuru ve nemsiz ortamlarda saklanmalı
Etler;
Buzdolabının buzluk kısmında saklanmalı
Buzdolabına yerleştirilmeden önce ne iççin ne kadar kullanılacağı belirlenerek ayrılmalı ve saklanmalı Tüketilecek miktar çözdürülerek kullanılmalı.
Örneğin çok fazla kişi için yapılan yemeklerin (otel, hastane,lokanta) artanlarının yoksul olan insanlara dağıtılarak hem karınlarının doyurulmasını sağlanır, hemde israf önlenmiş olur.